zaloguj   |   za³ó¿ konto
poniedzia³ek, 8 stycznia 2007

Polski tort w stylu angielskim

czyli nowe spojrzenie na tort



truskawka, wyk. i zdj. Agneszka Klimczak
Tort. Podczas przyjêæ z wa¿nych okazji stanowi g³ówny punkt programu. Wokó³ niego zbieraj± siê wszyscy go¶cie, by ca³± uwagê skupiæ na najwa¿niejszej w tym dniu osobie.

S³odka sztuka obdarowywania


Tort, szczególnie w³asnorêcznie wykonany, mo¿e byæ wspania³ym prezentem. Bo kto nie lubi s³odkich niespodzianek? A przy tym czêsto dawanie prezentów jest równie przyjemne jak ich dostawanie. Nawet je¶li nie idealny, domowy tort na pewno sprawi wiele rado¶ci, niczym laurka od przedszkolaka.
Nie od dzi¶ wiadomo, ¿e w³asnorêcznie wykonane opakowanie dodaje prezentom niema³o uroku. Szczególnie wa¿ny jest staranny dobór kolorów papieru i wst±¿ek, maleñki bilecik z osobistymi ¿yczeniami, których kto¶ obcy móg³by nawet nie zrozumieæ. Nie chodzi tylko o ich ³adny wygl±d, ale tak¿e o to, ¿eby by³y dobrane indywidualnie do gustu adresata, albo nawet do relacji miêdzy daj±cym a obdarowywanym.
Opakowaniem tortu jest dekoracja. W Polsce czêsto bywa tradycyjna, z czekolady, galaretki, owoców, bitej ¶mietany.


Summer in Bloom, wyk. Janet Carpenter
zdj. Agnieszka Klimczak

Styl angielski


Niekwestionowanymi mistrzami dekoracji tortów s± Brytyjczycy. Mo¿e dlatego ich metody dekoracji nazywa siê w Polsce stylem angielskim, choæ praktykowane s± ju¿ chyba na ca³ym ¶wiecie (sporymi osi±gniêciami mog± pochwaliæ siê np. Afrykanie).
Trzeba jednak przyznaæ, ¿e brytyjskie mamy, ¿ony i babcie maj± w pewnym stopniu u³atwione zadanie: chyba w ka¿dym miasteczku na Wyspach Brytyjskich znale¼æ mo¿na cake shop, gdzie sprzedawane s± formy, foremki, wykrawaczki, wa³ki, szablony i wiele, wiele innych narzêdzi cukierniczych, a przede wszystkim marcepan i lukier plastyczny w przeró¿nych kolorach. Poza tym nad dekoracj± tortu mog± spêdziæ znacznie wiêcej czasu ni¿ zwykle po¶wiêcamy temu zajêciu w Polsce. Same torty zawieraj± du¿o alkoholu (szczególnie te tradycyjne, bakaliowe) i mnóstwo cukru, smakuj± wiêc ogromnym amatorom s³odko¶ci i mo¿na je je¶æ baaaaaarodzo d³ugo.

Lukier plastyczny


Jak wygl±da wspomniany lukier? No có¿, przypomina trochê modelinê. Podobnie ³atwo mo¿na go formowaæ, wa³kowaæ, wycinaæ, a nawet barwiæ i malowaæ (przy pomocy barwników spo¿ywczych w pa¶cie lub proszku). Z t± ró¿nic±, ¿e potem mo¿na go zje¶æ! Jest s³odki w smaku, bo sk³ada siê prawie wy³±cznie z cukru. Istniej± jego ró¿ne odmiany, maj±ce ró¿ne zastosowanie. W Anglii taki plastyczny lukier u¿ywany jest do modelowania wszelkich dekoracji, w tym tak¿e kwiatowych, do z³udzenia przypominaj±cych naturalne bukiety, a tak¿e przykrywa siê nim ca³e torty, a raczej ciasta. Wiêcej o lukrze i jego w³a¶ciwo¶ciach przeczytasz tutaj...


S³onecznik, wyk. i zdj. Agnieszka Klimczak

Zawi³o¶ci jêzykowe


W jêzyku angielskim s³owo tort w zasadzie nie istnieje. U¿ywa siê s³owa cake [kejk] (czyli po prostu ciasto) poprzedzonego nazw± okazji, na któr± zosta³o upieczone, np. wedding cake to tort weselny, a birthday cake to tort urodzinowy. Warto tutaj nadmieniæ, ¿e Anglicy posiadaj± tak¿e christmas cake, podczas gdy w polskim s³owniku tort bo¿onarodzeniowy raczej nie wystêpuje. Granica miêdzy ciastem a tortem jest wiêc bardzo cienka. Wniosek? Mo¿emy, pozostaj±c dumnymi w³a¶cicielami jak¿e konkretnego s³owa, nauczyæ siê od wyspiarzy szerszego spojrzenia na pojêcie tortu.

Definicja


Tort nie musi kojarzyæ siê wy³±cznie z ociekaj±cym ponczem biszkoptem, prze³o¿onym s³odkim kremem, udekorowanym kleksem bitej ¶mietany. Mo¿emy przecie¿ uznaæ, ¿e tort to po prostu ciasto przygotowane dla bliskiej nam osoby, upieczone dla uczczenia specjalnej okazji. Wa¿ne jest wiêc, aby smakowo, ale tak¿e wygl±dem, odpowiada³o upodobaniom obdarowanego. Nic nie stoi przecie¿ na przeszkodzie, ¿eby powszechny na polskich sto³ach "murzynek" przy pomocy cukrowej masy plastycznej przemieniæ w wielki s³onecznik.
Przy odrobinie wysi³ku mo¿emy pokusiæ siê nawet o dobór sk³adników odpowiedni do diety solenizanta czy jubilata. Przyk³ad: wilgotny, delikatnie s³odki, o lekkim korzennym smaku - albo i nie, a do tego bezglutenowy, marchewkowy tort w kszta³cie... marchewki. I to tylko pocz±tek listy...



Komentarze (0)


Aby dodaæ swój komentarz - zaloguj siê ».
Nie masz jeszcze konta? Za³ó¿ konto »

Agnieszka Klimczak

Podpowiadam (przysz³ym) w³a¶cicielkom "s³odkich" firm jak godnie zarabiaæ i prowadziæ firmê w zgodzie ze sob±. Pomog³am ju¿ setkom pasjonatów i zawodowych cukierników. Jako praktykuj±ca od lat nauczycielka i ¶wietna s³uchaczka, umiem wspieraæ w rozwoju i trafnie identyfikowaæ potrzeby. Wiem, ¿e rozwi±zania idealne nie istniej±. Ale s± drogi na skróty. Wiem które warto wybieraæ, a których lepiej unikaæ. Moj± najwiêksz± pasj± jest dzielenie siê t± wiedz±.
Przez kilkana¶cie lat w³asnej dzia³alno¶ci gospodarczej (m.in. kawiarnia i pracownia tortów artystycznych) oraz dziêki do¶wiadczeniu pracy na etacie, ukoñczonym studiom, kursom, szkoleniom, przeczytanym ksi±¿kom i wnikliwej obserwacji rynku, zyska³am solidn± wiedzê i potê¿n± dawkê do¶wiadczenia.
By³am dyrektork± i nauczycielk± Akademii tortownia.pl.
Jestem tak¿e autork± publikacji w bran¿owej prasie cukierniczej oraz wydawc± i redaktork± merytoryczn± pierwszych w Polsce ksi±¿ek o dekoracjach cukierniczych.
Skoñczy³am studium podyplomowe Mazowiecka Akademia Firm Rodzinnych (Family Business Academy) w Szkole Biznesu Politechniki Warszawskiej.
Firmê tortownia.pl prowadzê od 2006 roku.

Wiêcej informacji o mnie...



W Akademii tortownia.pl prowadzi szkolenia:


Kurs online: S£ODKA FIRMA bez obaw przed formalno¶ciami i konkurencj±

Indywidualne konsultacje: zak³adam s³odk± firmê




 Przeczytaj te¿:


Wielkanocne ciasteczka pisanki

Foremki silikonowe do figurek

Dekorator - z³otnik

Ciastka, jak marzenie...

Lukier królewski wraca na tron!


Kategorie: baza wiedzy: solidne rzemios³o, dekoracje cukiernicze, s³odkie opowie¶ci



Szukaj

Kategorie
Autorzy

Agnieszka
Klimczak

Tadeusz
Branecki

Bo¿ena
Sikoñ

oraz go¶cie »

Archiwum bloga