[moje konto]

Na czasie
» Nowości
» Smakulki ;-)
» Owocowe lato!
» Posezonowa wyprzedaż!
 
Szukaj produktów
szukaj tylko w nazwach
szukaj według koloru
 
Tego szukasz
» okazje cenowe
» lukier plastyczny
» barwniki spożywcze
» papilotki
» foremki do ciastek
» formy do pieczenia
» surowce i dodatki
» polewy i lukry
» perełki i posypki
» świeczki i zimne ognie
» maluchy pieką
» urządzenia
» księgarnia
» tortownia.pl
» Akademia
rozwiń działy »
Krok po kroku
» przygotowywanie i mieszanie
» pieczenie
» obkładanie, przekładanie, nadziewanie
» serwowanie i obdarowywanie
» opakowania i transport
rozwiń działy »
Coś słodkiego
» torty i ciasta
» mufinki i babeczki
» ciasteczka i pierniczki
» lizaki i cukierki
» praliny i trufle
rozwiń działy »
Jak pięknie
» styl angielski
» kwiaty cukrowe
» dekoracje wyciskane
» dekoracje czekoladowe
» napisy
» słodka drukarnia
» gotowe dekoracje
rozwiń działy »
Świętujemy
» pomysł na prezent
» urodziny i rocznice
» chrzciny i roczek
» wiosna
» Walentynki
» Wielkanoc
» I Komunia Święta
» lato
» ślub i wesele
» jesień
» Halloween
» zima
» Boże Narodzenie
» publikacje
rozwiń działy »
Ważne informacje
» Regulamin sklepu
» Regulamin dekorków
» Zasady Akademii
» Regulamin galerii
» 
Regulamin sprzedaży ratalnej
» Płatności i wysyłka
» Polityka prywatności
» Kontakt
 
do czytania
   

Polski tort w stylu angielskim
czyli nowe spojrzenie na tort

Tort. Podczas przyjęć z ważnych okazji stanowi główny punkt programu. Wokół niego zbierają się wszyscy goście, by całą uwagę skupić na najważniejszej w tym dniu osobie.


Truskawka, wyk. i zdj. Agneszka Klimczak
Słodka sztuka obdarowywania
Tort, szczególnie własnoręcznie wykonany, może być wspaniałym prezentem. Bo kto nie lubi słodkich niespodzianek? A przy tym często dawanie prezentów jest równie przyjemne jak ich dostawanie. Nawet jeśli nie idealny (jak z cukierni), domowy tort na pewno sprawi wiele radości, niczym laurka od przedszkolaka.
Nie od dziś wiadomo, że własnoręcznie wykonane opakowanie dodaje prezentom niemało uroku. Szczególnie ważny jest staranny dobór kolorów papieru i wstążek, maleńki bilecik z osobistymi życzeniami, których ktoś obcy mógłby nawet nie zrozumieć. Nie chodzi tylko o ich ładny wygląd, ale także o to, żeby były dobrane indywidualnie do gustu adresata, albo nawet do relacji między dającym a obdarowywanym.
Opakowaniem tortu jest dekoracja. W Polsce przeważnie bywa tradycyjna, z czekolady, galaretki, owoców, bitej śmietany, np. wielka jedynka pisana tuż przed pierwszymi urodzinami córeczki. (Taki napis na torcie to właściwie to, po czym można poznać, że jest on domowy, specjalny, przygotowany dla konkretnej osoby, dla tej i żadnej innej; oczywiście zawsze miło podzielić się z gośćmi podczas konsumpcji).

Styl angielski
Niekwestionowanymi mistrzami dekoracji tortów są Brytyjczycy. Może dlatego ich metody dekoracji nazywa się w Polsce stylem angielskim, choć praktykowane są już chyba na całym świecie (sporymi osiągnięciami mogą pochwalić się np. Afrykanie).
Summer in Bloom, wyk. Janet Carpenter, zdj. Agnieszka Klimczak
Summer in Bloom, wyk. Janet Carpenter
zdj. Agnieszka Klimczak
Trzeba jednak przyznać, że brytyjskie mamy, żony i babcie mają w pewnym stopniu ułatwione zadanie: chyba w każdym miasteczku na Wyspach Brytyjskich znaleźć można cake shop, gdzie sprzedawane są formy, foremki, wykrawaczki, wałki, szablony i wiele, wiele innych narzędzi cukierniczych, a przede wszystkim marcepanlukier plastyczny w przeróżnych kolorach. Poza tym nad dekoracją tortu mogą spędzić znacznie więcej czasu niż zwykle poświęcamy temu zajęciu w Polsce. Same torty zawierają dużo alkoholu (szczególnie te tradycyjne, bakaliowe) i mnóstwo cukru, smakują więc ogromnym amatorom słodkości i można je jeść przez nawet dwa tygodnie, po małym kawałeczku.

Lukier plastyczny
Jak wygląda wspomniany lukier? No cóż, przypomina trochę modelinę. Podobnie łatwo można go formować, wałkować, wycinać, a nawet barwić i malować (przy pomocy barwników spożywczych w płynie, paście lub proszku). Z tą różnicą, że potem można go zjeść! Jest słodki w smaku, bo składa się prawie wyłącznie z cukru. Istnieją jego różne odmiany, mające różne zastosowanie. W Anglii taki plastyczny lukier używany jest do modelowania wszelkich dekoracji, w tym także kwiatowych, do złudzenia przypominających naturalne bukiety, a także przykrywa się nim całe torty, a raczej ciasta.

Zawiłości językowe
W języku angielskim słowo tort w zasadzie nie istnieje. Używa się słowa cake [kejk] (czyli po prostu ciasto) poprzedzonego nazwą okazji, na którą zostało upieczone, np. wedding cake to tort weselny, a birthday cake to tort urodzinowy. Warto tutaj nadmienić, że Anglicy posiadają także christmas cake, podczas gdy w polskim słowniku tort bożonarodzeniowy raczej nie występuje. Granica między ciastem a tortem jest więc bardzo cienka. Wniosek? Możemy, pozostając dumnymi właścicielami jakże konkretnego słowa, nauczyć się od wyspiarzy szerszego spojrzenia na pojęcie tortu.

Marchewa, wyk. i zdj. Agnieszka Klimczak
Marchewa, wyk. i zdj. Agnieszka Klimczak
Definicja
Tort nie musi kojarzyć się wyłącznie z ociekającym ponczem biszkoptem, przełożonym słodkim kremem, udekorowanym kleksem bitej śmietany. Możemy przecież uznać, że tort to po prostu ciasto przygotowane dla bliskiej nam osoby, upieczone dla uczczenia specjalnej okazji. Ważne jest więc, aby smakowo, ale także wyglądem, odpowiadało upodobaniom obdarowanego. Nic nie stoi przecież na przeszkodzie, żeby powszechny na polskich stołach "murzynek" przy pomocy cukrowej masy plastycznej przemienić w wielki słonecznik.
Przy odrobinie wysiłku możemy pokusić się nawet o dobór składników odpowiedni do diety solenizanta czy jubilata. Przykład: wilgotny, delikatnie słodki, o lekkim korzennym smaku - albo i nie, a do tego bezglutenowy, marchewkowy tort w kształcie... marchewki. I to tylko początek listy...

Agnieszka Klimczak


  Przeczytaj także:  

Foremki silikonowe do figurek
Jak wybrać odpowiednią i kiedy stosować?

Przegląd dostępnych rodzajów foremek silikonowych do figurek oraz sugestie kreatywnego wykorzystania bogato ilustrowane zdjęciami.

przeczytaj »


Foremka silikonowa do koronek - krok po kroku
czyli jak wykonać własną formę silikonową w dowolnym kształcie

Obejrzyj zdjęcia i przeczytaj instrukcje wykonania foremki silikonowej z dwuskładnikowego silikonu spożywczego SILLI (na przykładzie foremki do koronek).

przeczytaj »


Słodkie tajemnice Bożeny Sikoń
rozmowa z najpopularniejszą mistrzynią cukiernictwa

Bożena Sikoń – szef Pracowni Cukierniczej tortownia.pl opowiada o początkach kariery i pierwszych doświadczeniach zawodowych. Zdradza kilka słodkich sekretów i daje rady początkującym cukiernikom.

przeczytaj »


Ciastka, jak marzenie...
czyli o makaronikach

Są nieduże, okrągłe i lekkie, jak chmurka. Ważą zaledwie kilka gramów, ale to wystarczy. Urzekają bajkowymi kolorami, elegancką prostotą i wyrafinowanym smakiem.

przeczytaj »


Skąd ten kolor?
czyli o barwnikach naturalnych i syntetycznych

Piękną, intensywną barwę lukru plastycznego uzyskuje się dodając do słodkiej masy barwniki syntetyczne lub naturalne. Czym różnią się barwniki naturalne i syntetyczne? Jaki mają wpływ na lukier plastyczny?

przeczytaj »


Tort na duuuże przyjęcie
nie tylko weselne

Przygotowując duży tort na ważne wieloosobowe przyjęcie, stajesz przed nie lada wyzwaniem. Przeczytaj jakich sztuczek użyć i jakich błędów uniknąć.

przeczytaj »


Zamieszanie w kolorach
czyli o sztuce łączenia barw

Kiedy w głowie powstaje projekt słodkiej dekoracji, warto zastanowić się nad doborem kolorów. To, jakich barw użyjemy, w znacznym stopniu zadecyduje o uroku naszej pracy!

przeczytaj »


Luksusowy wygląd czekoladowego tortu
jak samodzielnie stworzyć piękne wzory z czekolady plastycznej

Czekolada plastyczna nada luksusowego wyglądu Twoim tortom i deserom. Jest idealnym składnikiem dla domowych cukierników i oddanych profesjonalistów.

przeczytaj »


Tort w barwach tęczy
rzecz o barwieniu kremów, mas i lukrów

Jak spośród dostępnych rodzajów barwników spożywczych wybrać te odpowiednie? W jaki sposób je potem zastosować? A może lepiej od razu kupić kolorowy lukier?

przeczytaj »


Lukier plastyczny
powlekanie ciasta

Lukier plastyczny stanowi idealny surowiec do powlekania ciast i tortów. Konsystencją i barwami przypomina trochę słodką jadalną modelinę. Jak go prawidłowo używać?

przeczytaj »


Słodki upominek
pięć kroków na drodze do udanego tortowego prezentu

Jak sprawić, żeby tort podarowany przez nas w prezencie nie tylko smakował, ale także się podobał? Nie jest to takie trudne! Przedstawiam sprawdzony przepis w pięciu punktach.

przeczytaj »


Bunt biskupa przeciw czekoladzie
czyli długa droga do batonika

Skąd się wzięła czekolada? Pierwsza była pitna czy jadalna? Zarezerwowana dla elit czy popularna wśród plebsu? Przedstawiamy fascynujące i burzliwe dzieje czekolady.

przeczytaj »


Prawdy i mity o czekoladzie
potwierdzamy i obalamy

Czekolada nie pozostaje wyłącznie w sferze zainteresowań łasuchów i (domowych) cukierników. Z uwagą przyglądają się jej też naukowcy. Przeczytaj, które z przypisywanych jej właściwości to zwykłe plotki, a które najprawdziwsza prawda.

przeczytaj »


Temperowanie kapryśnej damy
czyli czekolada w kuchni

Trzeba przyznać, że bywa niełatwa. Ale (jak niejedną kobietę) wystarczy ją trochę poznać i z cierpliwością spojrzeć na jej kaprysy, by zapałać do niej dozgonną miłością.

przeczytaj »


Art Czeko
wstążki, listki, kratki i ażurki własnego wyrobu

Własnoręcznie wykonane dekoracje z czekolady to niezawodny sposób na twórcze spędzenie czasu w kuchni i zaimponowanie gościom :-) Przedstawiamy niektóre pomysły i techniki.

przeczytaj »


Częste pytania i odpowiedzi
Od dawna interesuję się pieczeniem i dekorowaniem tortów, a szczególnie stylem angielskim.
Często słyszę pytania, na które są proste i praktyczne odpowiedzi. Chętnie ich więc udzielam.

przeczytaj »


  Polecamy:  
tescoma
Nóż do arbuza PRESTO
     
GoDan
Świeczka cyfra 7, z kolorową otoczką i brokatem
     
PME
Wykrawaczki z tłoczkiem (4szt.) stokrotka / margerytka
  Moje konto  
użytkownik/e-mail:
hasło:
Nie masz konta?
Zarejestruj się...
  Zaloguj się, aby:  
» robić zakupy
   i zbierać dekorki
» wracać do ostatnio
   wyszukiwanych
   produktów
» dodawać opinie
   o produktach
powiększ zdjęcie tortu...


Uznane marki
w tortownia.pl













 
  akademia : sklep : Café : do czytania : moje konto : o nas : regulamin sklepu : polityka prywatności : uwagi o stronie

© tortownia.pl Agnieszka Klimczak. Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zawartości serwisu bez pisemnej zgody właściciela, w jakiejkolwiek formie, zabronione.
Kolory produktów przedstawionych na zdjęciach mogą nieznacznie różnić się od rzeczywistych.

PayU - Bezpieczne płatności internetowe

 

0.244s