UWAGA! Od 1 kwietnia tylko sprzedaż internetowa. Więcej informacji...
zaloguj   |   załóż konto
wtorek, 14 października 2014

Dekorator - złotnik

Jak ułożyć płatki złota na torcie?


Złocenia na torcie to temat rzeka, można użyć rozmaitych barwników spożywczych, sproszkowanego złota, złotej farby w spray'u (wszystko jadalne, rzecz jasna), jednak nic nie daje takiego efektu jak obłożenie tortu płatkami prawdziwego, 24-karatowego złota. Nie jest to łatwe, ponieważ złoto (ze względu na jego cenę) przygotowywane jest w bardzo cieniutkich płatkach, więc -jeśli nie wstrzymamy oddechu - może łatwo odfrunąć lub się posklejać. Nowym rozwiązaniem, zdecydowanie minimalizującym ryzyko, są płatki złota na papierze transferowym. Sprawdziłyśmy jak ich użyć i dzielimy się wnioskami :)


  1. Powierzchnię lukru plastycznego smarujemy cieniutką warstwą kleju cukrowego (dla pewności, że nie ma go za dużo, lukier możemy lekko osuszyć ręcznikiem papierowym).


  1. Ostrożnie przykładamy złoto na papierze (oczywiście złotem w kierunku tortu, trzymając za papier i nie dotykając złota palcami). Musimy to zrobić bardzo precyzyjnie, ponieważ jeśli dotkniemy płatkiem do tortu, prawdopodobnie już część złota od razu się przyklei.


  1. Miękkim pędzelkiem wygładzamy całą powierzchnię papieru.


  1. Delikatnie zdejmujemy papier i gotowe :-)


Dodatkowe informacje:

  • Papier razem ze złotem możemy dociąć do potrzebnego rozmiaru nożyczkami, możemy też użyć malutkich kawałeczków złota do mniejszych zdobień.

  • Aby całkowicie pokryć powierzchnię, należy nałożyć przynajmniej dwie warstwy złota, kolejne płatki należy układać tak, żeby zakrywały łączenia z pierwszej warstwy, przyklejając złoto na złoto nie musimy ponownie używać kleju. (Łączenia, o których mowa widoczne są na pierwszym zdjęciu, nad klawiaturą pianina).

  • Do przygotowania powyższego wpisu wykorzystałyśmy płatki złota Squires Kitchen, które można zamówić także w większym opakowaniu, po 10 lub 25 płatków (chce.to@tortownia.pl); na zdjęciach tort o podwójnej wysokości, około 10 cm (część prawdziwego projektu zrealizowanego przez Pracownię tortownia.pl).



Komentarze (0)


Aby dodać swój komentarz - zaloguj się ».
Nie masz jeszcze konta? Załóż konto »

Agnieszka Klimczak

Założycielka i właścicielka tortownia.pl, Dyrektor Akademii tortownia.pl. Ukończyła szereg specjalistycznych szkoleń cukierniczych w Wielkiej Brytanii oraz program FBA w Szkole Biznesu Politechniki Warszawskiej. Jest także autorką publikacji w branżowej prasie cukierniczej oraz wydawcą i redaktorką merytoryczną książek o dekoracjach w języku polskim.


W Akademii tortownia.pl prowadzi szkolenia:


Indywidualne konsultacje: zakładam słodką firmę

Styl angielski od podstaw

Bukiet babeczek - dekoracje wyciskane z kremu

Profesjonalny nauczyciel - dekoracje i cukiernictwo


Bożena Sikoń-Wojtal

Kreator smaku i dekoracji w tortownia.pl, absolwentka wielu szkoleń zawodowych i stażów zagranicznych (m.in. w Paryżu, Yssingeaux, Barcelonie). Laureatka i jurorka konkursów cukierniczych, mentorka wielu młodych polskich cukierników i wspaniały nauczyciel Akademii tortownia.pl.




 Przeczytaj też:


Lukier plastyczny

Liść "uszyty" z lukru

Poznaj czwartą siostrę. Na imię jej Ruby.

Tort na duuuże przyjęcie

Piernik staropolski przekładany


Kategorie: baza wiedzy: solidne rzemiosło, dekoracje cukiernicze



Szukaj

Kategorie
Autorzy

Agnieszka
Klimczak

Tadeusz
Branecki

Bożena
Sikoń

oraz goście »

Archiwum bloga