UWAGA! Od 1 kwietnia tylko sprzedaż internetowa. Więcej informacji...
zaloguj   |   załóż konto
poniedziałek, 12 stycznia 2015

Cukrowe Animacje Carlosa Lischetti

O nowej książce, jej autorze, modelowaniu figurek i... bliźniakach


Dzięki tortownia.pl, artyści cukrowych dekoracji mogą już kupić w Polsce niezwykłą książkę, którą każdy dekorator tortów w stylu angielskim powinien mieć w swoich zbiorach!

Niezwykły podręcznik


Na naszych półkach (także tych wirtualnych) znajdziecie pięknie wydany i bogato ilustrowany podręcznik pt. "ANIMATION IN SUGAR". Co można tłumaczyć jako "CUKROWE ANIMACJE". (Ja po lekturze dodałbym "NIEZWYKŁE SŁODKIE CUKROWE ANIMACJE"). Autorem książki jest Carlos Lischetti.

W podręczniku znajdziecie instrukcje (tutoriale) z barwnymi ilustracjami i opisem krok po kroku (w języku angielskim) jak modelować figurki z lukru plastycznego.

Są to niezwykłe lekcje. Dotyczą one bowiem takiego modelowania, w wyniku którego powstaje piękna dekoracja odzwierciedlająca ruch. Należałoby powiedzieć raczej w której zaklęty lub zaczarowany jest ruch :).

Znajdziecie tu podpowiedzi w jaki sposób pokazać zwiewną suknię poruszaną biodrem idącej modelki; ułożenie "ciała" szykującego się do wielkiego wysiłku robota lub przyjaźnie pochylonych postaci ludzkich. Z pewnością zachwycą Was przesympatyczne myszki znane z niezwykłej zwinności i szybkości ruchów.

Uważny czytelnik dostrzeże też jak pokazać subtelne ruchy mimiczne twarzy. Nauczy się jak zasygnalizować ruch, który właśnie się skończył (samochód wyścigowy i mały krasnal, który musiał wspiąć się wysoko by sięgnąć po gwiazdkę).

No i oczywiście mnóstwo, mnóstwo przydatnych podpowiedzi i szczegółów dotyczących pracy z lukrem, barwnikami i narzędziami do modelowania.

Gdy nie wystarczają Wam już proste, statyczne figurki ustawiane na torcie, koniecznie kupcie tę książkę!

Dokładajmy wszelkich starań w dążeniu do doskonałości tak aby nasze torty zachwycały wyszukanym smakiem. Pamiętajmy jednak, że nasz sukces zależy w dużej mierze od tego jak zaprezentujemy nasze dzieło.
Musimy nauczyć się takiego dekorowania, które wyzwoli wielkie, pozytywne emocje, wprawi widza-zjadacza w zachwyt. Jeśli będziemy umieli zaczarować ruch osiągniemy ten upragniony cel!

Carlos Lischetti - o autorze


Pasja Carlosa Lischetti do dekorowania i pieczenia tortów zaczęła się ponad 20 lat temu. Zaczęło się jako hobby, ale jego ciekawość spowodowała, że Carlos chętnie uczęszczał na lokalne kursy, aż do mistrzostwa opanował różne techniki dekoratorskie. Pierwsze kroki jako dekorator wyrobów cukierniczych Carlos stawiał w swoim rodzinnym mieście, Rosario w Argentynie. Kiedy hobby zmieniło się w zawód, nadal pracował w Rosario, ale wciąż rosnący głód wiedzy spowodował, że pojechał na kolejne szkolenia do Paryża i Londynu.

Carlos wypracował swój unikalny styl, nadając swoim figurkom charakter animowanych postaci. Podróżując i publikując swoje prace w magazynie "Cakes & Sugarcraft", stał się popularny na całym świcie i jest uznawany za jednego z najlepszych dekoratorów zajmujących się modelowaniem.

Takie informacje o autorze znalazłem na okładce jego książki i stronach szkoły, w której uczy. Zachwycony pracami Carlosa Lischetti szukałem więcej informacji o nim i jego drodze artystycznej. I nagle... znalazłem je tuż obok!

Okazało się, że nasza koleżanka, Patrycja Kubicka - która prowadzi szkolenia w Akademii tortownia.pl, dotyczące dekoracji tortów z użyciem "żywych" kwiatów (jest dyplomowaną florystyką) - widząc moje poszukiwania, zakrzyknęła z radością:

- Ja znam Carlosa osobiście! Jadłam z nim lunch w Londynie. Jest bardzo sympatyczny! (Patrycja prowadzi zajęcia także w Londyńskiej szkole dekoracji cukrowych).

Ulubione słowo Patrycji to "FANTASTYCZNIE!" Używa go z wielkim wdziękiem zawsze, gdy się czymś zachwyci. Ona sama jest jak to słowo!

Kiedy kolejny raz pojechała do Anglii uczyć w Londyńskiej szkole, spotkała tam Carlosa Lischetti. Nie zmarnowała tej okazji. W czasie przerwy opowiedziała temu światowej sławy artyście o naszej firmie tortownia.pl oraz Akademii. Przypuszczam, że bez opamiętania używała swojego FANTASTYCZNIE, bo Carlos ulepił ślicznego, białego królika i podarował go Patrycji, aby przekazała to cudeńko na moje ręce, dla naszej Akademii.

FANTASTYCZNIE prawda?

Królik był dość niesforny i podczas lotu samolotem ułamał sobie czubek prawego uszka. Mimo togo przykrego incydentu szczęśliwie dotarł do Warszawy i stoi na honorowym miejscu naszej Akademii. Jest też moją ulubioną i ważną pomocą naukową - często prezentowaną na zajęciach.

Bliźniacy górą!


Gdy kolejny raz przeglądałem tę książkę, moją uwagę zwróciły piękne malowane ilustracje. Rozpoczynają one każdy nowy rozdział.

Umieszczenie ich w tym miejscu bardzo mnie ucieszyło ponieważ my, dekoratorzy Pracowni tortownia.pl, także szkicujemy projekty będące obrazem naszych pomysłów, a na zajęciach w Akademii tortownia.pl namawiamy słuchaczy do takiej kolejności działania podczas pracy nad powstającą dekoracją.
Spróbowałem rozszyfrować podpis pod tymi ilustracjami-obrazami. Podejrzewałem bowiem, że to nie Carlos Lischetti jest ich autorem. Istotnie to Jego brat - Elio! W informacjach na facebookowym profilu Elio Lischetti znalazłem wzmiankę, że wspierał brata swoim talentem. (Z kolei Carlos na swoim profilu szereg razy dziękuje bratu za pomoc przy realizacji nowych projektów).
Elio Lischetii jest utalentowanym rysownikiem. Ma w swoim dorobku zawodowym pracę dla wytwórni filmów animowanych Walta Disney'a.


Takie projekty maluje dla Carlosa brat Elio Lischetti

Carlos i Elio Lischetti - wspierający się bracia.


To odkrycie - współpracy bliźniaków - skłoniło mnie do pewnej refleksji. Poczułem bliskość z tymi dwoma młodymi artystami.
Po pierwsze - ponieważ i ja mam brata bliźniaka!
Po drugie - także zajmuję się cukrową dekoracją i prowadzę szkolenia w tej dziedzinie, a animacja filmowa jest mi bardzo bliska. Przed laty miałem przyjemność pracować dla Wytwórni Filmów Animowanych w Warszawie. Jako początkujący animator znalazłem się w zespole, który tworzył animacje do filmu "Marchewkowe pole" nomen omen o bliźniakach!

Pierwszą podobiznę braci Lischetti znalazłem w tutorialu - projekcie stworzonym na cześć ich ojca z okazji Dnia Taty.


father's day, CAKE & SUGARCRAFT, summer 2011

Widać tu dumnego tatę obejmującego synów i siedzącą dziewczynkę.

Z informacji umieszczonej obok rodzinnego zdjęcia dowiadujemy się, że chłopcy ci to bliźniacy! Mają też siostrzyczkę o wdzięcznym imieniu Mercedes :)

Obecne zdjęcie dorosłych panów Carlosa i Elio Lischetti wyjaśnia pomysł autora na pokazanie charakterystycznej części twarzy chłopców, która upodabnia lukrowe figurki do rzeczywistych postaci. Są to ich wspaniałe, szerokie uśmiechy.


Źródło: Facebook

Modelowanie figurek - najważniejsze zasady


Ten cukrowy projekt jest doskonałą ilustracją zasad modelowania postaci, o których mówię podczas szkoleń w Akademii tortownia.pl.

Na ilustracji z lukrowymi bliźniakami widać uproszczenie kształtu. Głowy dzieci - to proste kulki, inne części ciała to proste, geometryczne bryły - łatwe do zrobienia.

Szeroki uśmiech to rzucająca się w oczy cecha budowy twarzy, która powtórzona na buziach figurek pozwala zasugerować widzowi bliźniacze podobieństwo!

Warto tu wspomnieć jeszcze o innej, częstej praktyce. Umieszczanie w dekoracji powtarzających się elementów wyzwala nastrój wesołości. I tak - kilka żabek czy małych pingwinów postawionych na torcie wygląda zabawnie - jedna/jeden nie! Z tego też powodu twórcy reklam często wzywają bliźniaków na plan filmowy.

Twórcy filmowi używają jeszcze jednego wybiegu (także mówimy o tym na szkoleniu o modelowaniu figurek). Jest to mianowicie zestawienie przeciwieństw, które jeszcze mocniej rozwesela widza, np. zestawienie dużego z małym - Bolek i Lolek; grubego z chudym - Flip i Flap; zaradnego z ciapowatym (patrz poniżej - "Gamrat")


Carlos przy pracy - zdjęcie profilowe, Facebook

Filmowi bracia



Jacek i Placek z lukru plastycznego
wyk. Tadeusz Branecki

Film animowany "Jacek i Placek" powstał na podstawie książki Kornela Makuszyńskiego pt. "O dwóch takich co ukradli księżyc".

Jest to historia małych chłopców-bliźniaków, którzy z powodu wielkiej niechęci do pracy postanowili ukraść księżyc aby się wzbogacić!

http://www.portalfilmowy.pl/wydarzenia,5,19087,0,1,Marchewkowe-pole-coraz-piekniejsze.html

https://www.youtube.com/watch?v=itOroenS2ug

Nawiasem mówiąc mijają właśnie 52 lata od czasu kiedy pierwszy raz sfilmowano tę historię w postaci filmu fabularnego. Główne role zagrali wtedy ci dwaj bliźniacy.


źródło: Filmoteka Narodowa (fototeka.fn.org.pl, zdj. nr 1-F-1824-22)

Mali bracia Kaczyńscy - który to Jacek, a który Placek?

Odpowiedź tu »

Drugą parą bliźniaków, mającą duże szanse na zdjęciach próbnych, które odbyły się w Łódzkiej Szkole Filmowej (dziś mówi się na to: Casting) był mój brat Zbigniew i ja :)

Choć wtedy nie udało się nam zagrać, później mieliśmy swoje pięć minut na planie filmu reklamowego zrealizowanego dla dużej polskiej firmy "Gamrat".

Film reklamowy "Gamrat" (youtube.pl)

Rozpoznajcie który z nas zagrał rolę zaradnego, a który nieszczęśliwca?

A to my: ja i mój brat ZBYCHO w naszej ulubionej kawiarni Café tortownia.pl



Komentarze (3)


Tadeusz Branecki, 23 stycznia 2015
Fantastyczny pomysł! Dziękuję. Zbieram materiał i zabieram się do pracy. Muszę jeszcze namówić mojego brata bliźniaka, który jest mistrzem pisania krótkich wierszyków i wymyślania nazw naszych deserów.
sas_anka74, 19 stycznia 2015
ups miała być "po polsku" a nie "po polski"
sas_anka74, 19 stycznia 2015
Panie Tadeuszu, a ja nadal uważam, ze to Pan z bratem powinni wydać książkę. Po polski i dla polskich dekoratorek i dekoratorów ;), tym bardziej, że nie dość, ze posiada Pan cudowną wiedzę i talent, to jeszcze prowadząc szkolenia zna Pan doskonale potrzeby potencjalnych odbiorców :) Pozdrawiam serdecznie

Aby dodać swój komentarz - zaloguj się ».
Nie masz jeszcze konta? Załóż konto »

Tadeusz Branecki

Wszechstronny nauczyciel Akademii tortownia.pl, artysta dekorator. Na co dzień kreator dekoracji w Pracowni Cukierniczej tortownia.pl. Głównym obszarem jego zainteresowań są cukrowe kwiaty i figurki z lukru plastycznego.


W Akademii tortownia.pl prowadzi szkolenia:


Kwiaty cukrowe od podstaw

Modelowanie postaci z wiersza "Rzepka" J. Tuwima

Torty w stylu angielskim od A do Z: flaming

Eustoma - dzwonek prerii

Konwalie - projekt tortu z kwiatami cukrowymi

Profesjonalny nauczyciel - dekoracje i cukiernictwo

Lilie cukrowe: Casablanca, Longiflorum, Stargazer




 Przeczytaj też:


Inspirujące KOLORY w dekoracji cukierniczej wg Lindy Smith


Kategorie: dekoracje cukiernicze, słodkie opowieści



Szukaj

Kategorie
Autorzy

Agnieszka
Klimczak

Tadeusz
Branecki

Bożena
Sikoń

oraz goście »

Archiwum bloga