UWAGA! Od 1 kwietnia tylko sprzedaż internetowa. Więcej informacji...
zaloguj   |   załóż konto
piątek, 26 lipca 2013

Foremka silikonowa do koronek - krok po kroku

czyli jak wykonać własną formę silikonową w dowolnym kształcie


Koronkowe dekoracje mogą być wspaniałą ozdobą tortu. Do przygotowania foremki silikonowej do koronki wystarczy materiałowa koronka, waga i silikon dwuskładnikowy SILLI.

Ułóż koronkę na gładkiej plastikowej podkładce lub stolnicy nieprzywierającej. Odważ jednakową ilość białego i zielonego składnika. Natłuść lekko ręce białym tłuszczem spożywczym (możesz także lekko natłuścić przedmiot, który chcesz odcisnąć). Połącz obie masy i zagniataj aż do uzyskania jednolitego koloru.

Przygotuj kulę silikonu ciut mniejszą od fragmentu koronki, który chcesz odbić.

Umieść SILLI na koronce i delikatnie ugnieć palcami, aby wszystkie szczegóły wzoru się odbiły. Wygładź palcami powierzchnię foremki.

Rzut oka pod spód, żeby zobaczyć jak wygląda teraz forma.

Zostaw ją do stężenia (z zatopioną koronką) na 3 godziny w temperaturze pokojowej.

Po trzech godzinach forma ma ustalony kształt.

Wyjmij koronkę i pozostaw formę do pełnego zastygnięcia na około 3 dni.

Dodatkowe informacje:

  • Umyj i wysusz ręce przed robieniem foremki. Upewnij się, że powierzchnia, na której pracujesz jest także czysta. Pracuj na plastikowej podkładce albo nieprzywierającej stolnicy, żeby silikon nie przykleił się do blatu roboczego.
  • Przed użyciem formy zawsze umyj ją w zmywarce, na najwyższej temperaturze.
  • Przygotuj formę odpowiedniej grubości i pozwól jej całkowicie zastygnąć aby uniknąć rozerwania.
  • Jeśli potrzebujesz więcej czasu na przygotowanie foremki (odciskasz duży skomplikowany przedmiot) możesz schłodzić składniki, co wydłuży czas zastygania.
  • Gotową formę można dowolnie podgrzewać i schładzać.
  • SILLI nie wymaga specjalnych warunków przechowywania.
  • Nie używaj jednej formy do wykonania jadalnych ozdób oraz elementów rękodzieła nie przeznaczonego do kontaktu z żywnością.
  • Nie dopuść do połknięcia silikonu. W przypadku połknięcia, skontaktuj się z lekarzem.

tortownia.pl jest dystrybutorem dwuskładnikowego silikonu do zastosowań spożywczych.
Silikon dostępny jest wygodnych odpakowaniach (SILLI, 150g », SILLI, 1kg »).



Komentarze (0)


Aby dodać swój komentarz - zaloguj się ».
Nie masz jeszcze konta? Załóż konto »

Agnieszka Klimczak

Założycielka i właścicielka tortownia.pl, Dyrektor Akademii tortownia.pl. Ukończyła szereg specjalistycznych szkoleń cukierniczych w Wielkiej Brytanii oraz program FBA w Szkole Biznesu Politechniki Warszawskiej. Jest także autorką publikacji w branżowej prasie cukierniczej oraz wydawcą i redaktorką merytoryczną książek o dekoracjach w języku polskim.


W Akademii tortownia.pl prowadzi szkolenia:


Indywidualne konsultacje: zakładam słodką firmę

Styl angielski od podstaw

Bukiet babeczek - dekoracje wyciskane z kremu

Profesjonalny nauczyciel - dekoracje i cukiernictwo




 Przeczytaj też:


Wielkanocne ciasteczka pisanki

Temperowanie kapryśnej damy

Kwiaty cukrowe na druciku

Poznaj czwartą siostrę. Na imię jej Ruby.

Róża "uszyta" z lukru


Kategorie: baza wiedzy: solidne rzemiosło, dekoracje cukiernicze



Szukaj

Kategorie
Autorzy

Agnieszka
Klimczak

Tadeusz
Branecki

Bożena
Sikoń

oraz goście »

Archiwum bloga