UWAGA! Od 1 kwietnia tylko sprzedaż internetowa. Więcej informacji...
zaloguj   |   załóż konto
poniedziałek, 8 stycznia 2007

Słodki upominek

pięć kroków na drodze do udanego tortowego prezentu


Przedstawiam pięć sprawdzonych kroków, które zagwarantują, że tort ofiarowany w prezencie będzie smakował i się podobał. Oczywiście chodzi o zupełnie indywidualny pomysł, a nie wykonanie uniwersalnego projektu, jak np. prezentu ze wstążką (choć i gotowy przepis zawsze warto dostosować do sytuacji, np. odpowiednio dobierając kolory).


  1. CZAS

    Przede wszystkim warto dać sobie przynajmniej parę dni na planowanie, jeśli oczywiście jest taka możliwość, i zawczasu wszystko przemyśleć. Pozwoli to nam skompletować wszystkie składniki, a przy tym, kiedy mamy już ogólny zarys, często najlepsze pomysły na szczegóły przychodzą całkiem niespodziewanie, podczas zwykłych codziennych czynności. Warto także skorzystać z konsultacji bardziej doświadczonych osób, np. skonsultować projekt i listę potrzebnych składników w sklepie tortownia.pl.

  2. INFORMACJE

    Pierwszym krokiem jest zebranie informacji o osobie, którą zamierzamy obdarować: czym się interesuje, o czym marzy, co lubi, czego zdecydowanie unika (także jeśli chodzi o smaki). Sprawa jest oczywiście tym łatwiejsza, im osoba, dla której pieczemy jest nam bliższa, piekąc dla dalszych znajomych musimy przeprowadzić dziennikarskie śledztwo lub wybrać bezpieczny wariant i trzymać się tematyki okazji, albo zdecydować się na uniwersalny projekt, np. ciasto w kształcie bombonierki lub prezentu.

  3. POMYSŁ

    Wyposażeni w jak najwięcej informacji możemy zacząć zastanawiać się nad czymś, co będzie proste w formie, czytelne w przekazie, a przy tym niezbyt trudne w wykonaniu. Zawsze warto szukać inspiracji w książkach i innych zrealizowanych pomysłach. Jeśli myślimy już o czymś konkretnym, np. o wielkiej truskawce, poszukajmy w dostępnych źródłach fotografii wyraźnie przedstawiających owoc, liście, kwiat i jedno lub dwa najciekawsze zachowajmy - przydadzą się w trakcie pracy. Zastanówmy się też nad kolejnością wykonywania czynności, może niektóre elementy, np. figurki, trzeba wykonać wcześniej, żeby zdążyły wyschnąć...

  4. WYKONANIE

    Mając przemyślany projekt możemy już celebrować cud tworzenia - upiec ciacho i bawić się kolorowymi lukrami i cukierkami... aby od razu mieć satysfakcję z efektów. Często w trakcie pracy warto zweryfikować misterny plan, układając dekoracje "na sucho" przed umieszczeniem ich na torcie - możemy wtedy dojść do wniosku, że istnieje jeszcze lepsze rozwiązanie.

  5. TRANSPORT i DOKUMENTACJA

    Gotowy tort często trzeba przewieźć do adresata, co jest niemałym wyzwaniem - trzeba umieścić go na stabilnej podstawce, (najlepiej jednorazowej) i oczywiście przykryć od góry. Niezastąpiony będzie własny samochód z wyrozumiałym i płynnie jeżdżącym kierowcą.
    Jednak zanim tort opuści królestwo naszej kuchni, koniecznie trzeba go sfotografować! Swoiste portfolio zawierające zdjęcia tortów można w przyszłości wykorzystać do podniesienia sobie nastroju, a poza tym warto, żeby po wspaniałym torcie zostało coś poza kilkoma okruszkami!


W wielkim skrócie przepis na sukces to parafraza znanego skądinąd sloganu: pomyśl - zaplanuj - wykonaj. Życzę powodzenia i czekam na relacje w galerii.



Komentarze (0)


Aby dodać swój komentarz - zaloguj się ».
Nie masz jeszcze konta? Załóż konto »

Agnieszka Klimczak

Założycielka i właścicielka tortownia.pl, Dyrektor Akademii tortownia.pl. Ukończyła szereg specjalistycznych szkoleń cukierniczych w Wielkiej Brytanii oraz program FBA w Szkole Biznesu Politechniki Warszawskiej. Jest także autorką publikacji w branżowej prasie cukierniczej oraz wydawcą i redaktorką merytoryczną książek o dekoracjach w języku polskim.


W Akademii tortownia.pl prowadzi szkolenia:


Indywidualne konsultacje: zakładam słodką firmę

Styl angielski od podstaw

Bukiet babeczek - dekoracje wyciskane z kremu

Profesjonalny nauczyciel - dekoracje i cukiernictwo




 Przeczytaj też:


Foremka silikonowa do koronek - krok po kroku

Polski tort w stylu angielskim

Lukier plastyczny

Róża "uszyta" z lukru

Dekorator - złotnik


Kategorie: dekoracje cukiernicze



Szukaj

Kategorie
Autorzy

Agnieszka
Klimczak

Tadeusz
Branecki

Bożena
Sikoń

oraz goście »

Archiwum bloga