UWAGA! Od 1 kwietnia tylko sprzedaż internetowa. Więcej informacji...
zaloguj   |   załóż konto
czwartek, 6 listopada 2014

Liść "uszyty" z lukru

Jak przygotować efektowną "materiałową" dekorację? cz. I


Dziś pierwsza część tworzenia "materiałowej" dekoracji kwiatowej. Tego typu elementy z lukru plastycznego wspaniale sprawdzają się jako nietrudne do wykonania, efektowne dekoracje. Polecam tę technikę osobom rozpoczynającym swoją przygodę ze stylem angielskim, ponieważ pozwala ona nabrać wprawy i odwagi w pracy z lukrem plastycznym :) Początkujące osoby będą mogły poćwiczyć umiejętność cienkiego wałkowaniaprecyzyjnego modelowania lukru. Dodatkowo, będą miały okazję doskonale nauczyć się łączenia barw, o których więcej można się dowiedzieć we wpisie Zamieszanie w kolorach, czyli o sztuce łączenia barw. W technice "tekstylnej" umiejętność ta jest bardzo ważna ze  względu na to, że w trakcie modelowania nie dodajemy na powierzchnię barwników spożywczych w proszku (bardzo przydatnych przy zaawansowanych technikach kwiatowych). Pracujemy z kolorem, który wcześniej przygotowaliśmy lub gotowym lukrem w odpowiednim kolorze.

1. Przygotować lukier plastyczny do bukietów. Uplastycznić go poprzez zagniatanie lub wałkowanie, a następnie cienko rozwałkować średnim wałkiem.

2. Nożem do marcepanu wyciąć w rozwałkowanym lukrze kwadrat. Tu na szerokość packi cukierniczej, czyli 8,5 cm.

3. Kwadrat złożyć na pół by powstał trójkąt.

4. Średnim wałkiem zawałkować płaszczyzny trójkąta tak aby zostawić krawędź złożenia nietkniętą. Ma ona utworzyć "wałeczek z powietrzem". Reszta trójkąta musi się przez wałkowanie skleić.

5. Złapać za dwa końce powstałego wałeczka z powietrzem naciągnąć lukier i złożyć oba końce do środka. Powstanie mniejszy kwadrat.

6. Wyrównać patyczkiem do modelowania lub palcem linię złożenia nie spłaszczając wałeczka z powietrzem.

7. Palcami ostrożnie uformować nowy brzeg na bokach.

8. Złapać za końce powstałego małego kwadratu i ponownie złożyć lukier symetrycznie do środka, ale nie do rogu kwadratu.

9. Powtórzyć czynność 8 i 9 tyle razy, na ile wystarczy lukru.

10. Zacisnąć mocno koniec powstałego listka kciukiem i palcem wskazującym, aby utworzyć "ogonek" liścia. Nadmiar lukru odciąć nożem do marcepanu.

11. Uformować listek wyginając całość tak by otrzymać naturalny kształt. Liść będzie miał około 5 cm długości i 3 cm szerokości.

12. Pozostawić liść do wysuszenia na gąbce do modelowania.

Poniżej przykład zastosowania opisanych listków, a jak zrobić różyczki dowiesz się z następnego wpisu Róża "uszyta" z lukru...



Komentarze (0)


Aby dodać swój komentarz - zaloguj się ».
Nie masz jeszcze konta? Załóż konto »

Tadeusz Branecki

Wszechstronny nauczyciel Akademii tortownia.pl, artysta dekorator. Na co dzień kreator dekoracji w Pracowni Cukierniczej tortownia.pl. Głównym obszarem jego zainteresowań są cukrowe kwiaty i figurki z lukru plastycznego.


W Akademii tortownia.pl prowadzi szkolenia:


Kwiaty cukrowe od podstaw

Modelowanie postaci z wiersza "Rzepka" J. Tuwima

Torty w stylu angielskim od A do Z: flaming

Eustoma - dzwonek prerii

Konwalie - projekt tortu z kwiatami cukrowymi

Profesjonalny nauczyciel - dekoracje i cukiernictwo

Lilie cukrowe: Casablanca, Longiflorum, Stargazer




 Przeczytaj też:


Dekorator - złotnik

Ciastka, jak marzenie...

Temperowanie kapryśnej damy

Jak obłożyć podkładkę cukierniczą lukrem plastycznym

Lukier królewski wraca na tron!


Kategorie: baza wiedzy: solidne rzemiosło, dekoracje cukiernicze



Szukaj

Kategorie
Autorzy

Agnieszka
Klimczak

Tadeusz
Branecki

Bożena
Sikoń

oraz goście »

Archiwum bloga