UWAGA! Od 1 kwietnia tylko sprzedaż internetowa. Więcej informacji...
zaloguj   |   załóż konto
sobota, 1 września 2007

Art Czeko

wstążki, listki, kratki i ażurki własnego wyrobu


Dekoracje z czekolady - do tortów, ciast i deserów? Oczywiście możemy wykorzystać gotowe ażurki, listki lub literki. Warto jednak czasem pokusić się o własnoręczne wykonanie takich dekoracji. Istnieje kilka podstawowych technik (oczywiście zawsze musimy użyć czekolady temperowanej).

  • Listki z czekolady naturalnych kształtów uzyskamy smarując spód prawdziwych zielonych liści czekoladą. Kiedy zastygnie, możemy delikatnie zdjąć liść - i gotowe!

  • Napisy i wzorki wyciśnijmy z płynnej czekolady na papier do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego z wąską końcówką. Jeśli chcemy uzyskać równe kształty, narysujmy je ołówkiem na spodzie papieru lub podłóżmy pod niego kartkę z naszkicowanymi ornamentami (lub napisami). Wystudzone ozdoby przenieśmy delikatnie nożem lub szpatułką na tort.
    Można oczywiście także pisać bezpośrednio na torcie, ale wymaga to ciut większej wprawy i jest, co tu kryć, bardziej stresujące.

  • Możemy też rozsmarować czekoladę na folii cukierniczej (lub papierze do pieczenia) i kiedy prawie całkiem zastygnie, wycinać z niej dowolne kształty przy pomocy noża lub wykrawaczek.


  • tort z czekoladową wstęgą, wyk. i zdj. Agnieszka Klimczak
    Oszałamiające wrażenie robi tort z bokami obłożonymi czekoladową wstęgą. Zmierz wysokość i obwód gotowego tortu i wytnij pasek z papieru do pieczenia o tych rozmiarach. Następnie rozsmaruj na nim warstwę czekolady. Natychmiast owiń brzeg tortu paskiem (papierem do zewnątrz!) i wstaw do lodówki. Kiedy czekolada stężeje, delikatnie zdejmij pasek papieru.

    UWAGA!
    Dwie powyższe techniki można znacznie urozmaicić, jeśli zamiast papieru użyjemy specjalnych folii do czekolady z nadrukiem karotenowym. Kiedy zdejmiemy ją ze stężałej czekolady, na powierzchni dekoracji pozostaną śliczne wzory.

  • Metoda bardzo szybka i nie wymagająca temperowania czekolady to domowa produkcja wiórków czekoladowych. Możemy zeskrobywać wiórki z kawałka czekolady za pomocą obieraczki do jarzyn, zetrzeć czekoladę na tarce lub zwyczajnie ją posiekać. Pamiętać należy tylko o tym, żeby czekolada była schłodzona i nie należy jej zbyt mocna ściskać, żeby się nie roztopiła :)

  • Wszystkie te metody można urozmaicać łącząc różne kolory czekolady w bardziej lub mniej regularne plamy (np. wycisnąć dwukolorową kratkę metodą jak do napisów i wzorków).

  • A jeśli chcemy udekorować tort trójwymiarowymi różami? Mieszając czekoladę z glukozą w syropie otrzymamy czekoladę plastyczną i możemy z niej lepić właśnie róże lub inne cuda.


Jeśli chcemy nadać gotowym dekoracjom majestatycznego wyglądu, możemy je delikatnie oprószyć złotym, srebrnym lub perłowym barwnikiem spożywczym.

Warto przygotowywać dekoracje osobno i później przenosić je na tort (lub deser). Możemy wówczas przygotować ich więcej niż potrzeba, zostawiając sobie margines błędu, a niewykorzystane ozdoby - do późniejszego użycia.



Komentarze (0)


Aby dodać swój komentarz - zaloguj się ».
Nie masz jeszcze konta? Załóż konto »

Agnieszka Klimczak

Założycielka i właścicielka tortownia.pl, Dyrektor Akademii tortownia.pl. Ukończyła szereg specjalistycznych szkoleń cukierniczych w Wielkiej Brytanii oraz program FBA w Szkole Biznesu Politechniki Warszawskiej. Jest także autorką publikacji w branżowej prasie cukierniczej oraz wydawcą i redaktorką merytoryczną książek o dekoracjach w języku polskim.


W Akademii tortownia.pl prowadzi szkolenia:


Indywidualne konsultacje: zakładam słodką firmę

Styl angielski od podstaw

Bukiet babeczek - dekoracje wyciskane z kremu

Profesjonalny nauczyciel - dekoracje i cukiernictwo




 Przeczytaj też:


Zamieszanie w kolorach

Róża "uszyta" z lukru

Cukrowe Animacje Carlosa Lischetti

Jak zaprojektować artystyczne wypieki

Inspirujące KOLORY w dekoracji cukierniczej wg Lindy Smith


Kategorie: dekoracje cukiernicze



Szukaj

Kategorie
Autorzy

Agnieszka
Klimczak

Tadeusz
Branecki

Bożena
Sikoń

oraz goście »

Archiwum bloga