UWAGA! Od 1 kwietnia tylko sprzedaż internetowa. Więcej informacji...
zaloguj   |   załóż konto
sobota, 1 września 2007

Prawdy i mity o czekoladzie

potwierdzamy i obalamy


  • Jest lepsza niż seks! - powiedziała o czekoladzie Pamela Anderson. Brytyjscy naukowcy postanowili to sprawdzić. Przebadali pary z hrabstwa Sussex (podpinając je do naukowej aparatury) i stwierdzili, że zjedzenie tabliczki czekolady wywoływało uczucie rozkoszy silniejsze i bardziej długotrwałe niż pocałunek! A wszystko to za sprawą chemii: czekolada zwiększa wydzielanie serotoniny i endorfin, zwanych hormonem szczęścia. Podczas jej spożycia wytwarza się też fenyloetyloamina, odpowiedzialna za pobudzanie ośrodków przyjemności w mózgu.


  • Pomaga walczyć ze stresem i łagodzi skoki nastrojów! A to dzięki zawartości magnezu. Jak twierdzi Dr Susan Delaney z Dallas (badaczka i miłośniczka czekolady), regularne jedzenie czekolady łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego i zapobiega depresji. Może ponoć stanowić alternatywę dla środków farmakologicznych, takich jak Prozac. Brytyjscy naukowcy postulują wprowadzenie czekolady na listę leków refundowanych przez National Heath Service (brytyjski NFZ ;-)).

  • Działa przeciwrakowo, chroni przed zawałem serca, obniża ciśnienie tętnicze, leczy przewlekły kaszel, ma działanie podobne do aspiryny - wszystkie te właściwości lecznicze czekolady także zostały naukowo udowodnione!

  • Nie powoduje trądziku ani próchnicy! Naukowcy pochylili się oczywiście i nad tymi obiegowymi opiniami o czekoladzie. Mimo prób, twierdzeń tych nie udało się udowodnić. Próchnicę powoduje cukier w dużych ilościach zawarty w czekoladzie, podobnie jest z trądzikiem.

  • Nie tuczy! Przybieramy na wadze od cukru i tłuszczu. Dlatego najzdrowsze są czekolady gorzkie, ciemne, które zawierają więcej dobroczynnego kakao niż czekolady mleczne i białe. Jeśli więc nawet się odchudzasz, dla zdrowia fizycznego i psychicznego możesz pozwolić sobie na kostkę gorzkiej czekolady wysokiej jakości - to nie zrujnuje większości diet!

  • Powoduje migreny, trudności z zasypianiem, kołatanie serca, nadmierny wzrost ciśnienia. Tak, spożywana w dużych ilościach może tak działać za sprawą zawartości kofeiny (choć zawiera jej o trzy czwarte mniej niż kawa).

  • Uzależnia! To, niestety, prawda. Za to winić możemy kofeinę i odpowiedzialną za uczucie przyjemności fenyloetyloaminę.

  • Zapobiega starzeniu się skóry i wspomaga jej oczyszczanie - tak, ale aplikowana na skórę. Producenci coraz częściej dodają do kremów, peelingów, mydeł i balsamów masło kakaowe - główny składnik czekolady. A zabiegi kosmetyczne z wykorzystaniem czekolady stały się ostatnio bardzo modne!




Komentarze (0)


Aby dodać swój komentarz - zaloguj się ».
Nie masz jeszcze konta? Załóż konto »

Agnieszka Klimczak

Założycielka i właścicielka tortownia.pl, Dyrektor Akademii tortownia.pl. Ukończyła szereg specjalistycznych szkoleń cukierniczych w Wielkiej Brytanii oraz program FBA w Szkole Biznesu Politechniki Warszawskiej. Jest także autorką publikacji w branżowej prasie cukierniczej oraz wydawcą i redaktorką merytoryczną książek o dekoracjach w języku polskim.


W Akademii tortownia.pl prowadzi szkolenia:


Indywidualne konsultacje: zakładam słodką firmę

Styl angielski od podstaw

Bukiet babeczek - dekoracje wyciskane z kremu

Profesjonalny nauczyciel - dekoracje i cukiernictwo




 Przeczytaj też:


Skąd się wzięło Halloween?

Ciastka, jak marzenie...

"Domek z Piernika" w tortownia.pl

Keks angielski, czyli fruit cake

Inspirujące KOLORY w dekoracji cukierniczej wg Lindy Smith


Kategorie: słodkie opowieści



Szukaj

Kategorie
Autorzy

Agnieszka
Klimczak

Tadeusz
Branecki

Bożena
Sikoń

oraz goście »

Archiwum bloga