UWAGA! Od 1 kwietnia tylko sprzedaż internetowa. Więcej informacji...
zaloguj   |   załóż konto
środa, 12 sierpnia 2015

Same zalety kolorowego tła

czyli po co dekorować podkładki cukiernicze lukrem plastycznym...


Dlaczego zawsze namawiam do obkładania podkładki cukierniczej pod tortem artystycznym? Bo tak się robi zgodnie ze sztuką dekoratorską. Bo to rozwiązanie z gatunku "duży efekt małym kosztem", a takie lubię najbardziej.

Pamiętam z lekcji plastyki w podstawówce jak pani powtarzała, żeby malując farbami nie zostawiać żadnych pustych miejsc. Mówiła, że fragmenty białej kartki sprawią, że cała praca będzie wyglądała na niedokończoną. I to jest zaleta pierwsza: tort na obłożonej podkładce będzie sprawiał wrażenie dopracowanego.

Zaleta druga: pozwalamy skupić uwagę na tym co ważne. Nieustannie śledzę osiągnięcia dekoratorek i dekoratorów w Polsce. Często widzę piękne torty położone na zwykłych złotych podkładkach cukierniczych. Zwróćcie uwagę, co w takiej pracy widać jako pierwsze. Najpierw rzuca się w oczy mocno odbijające światło złote tło, a dopiero potem do świadomości odbiorcy dociera leżący na środku tort. W ten sposób całkowicie znika też efekt zaskoczenia. A przecież wykonanie tak zwanego tortu 3D, który ktoś pomyli z prawdziwym przedmiotem to jedno z większych źródeł satysfakcji :). Jednym słowem intensywnie złota lub srebrna podkładka niszczy efekty naszej, zwykle wielogodzinnej, pracy, bo przyciąga wzrok i zdradza tajemnicę, że to nie np. gitara tylko tort. A gdyby tak teraz odwrócić sytuację?

Gładko przejdziemy do zalety trzeciej: wykorzystanie powierzchni podkładki daje nieograniczone możliwości wzbogacenia efektu wizualnego.
Wyobraźcie sobie tort w kształcie samolotu, na zwykłej podkładce (albo nawet pięknej, ceramicznej paterze) i ten sam tort na tle słodkiego, lekko zachmurzonego, nieba z lukru plastycznego. Bez porównania prawda? Dzięki obłożeniu podkładki możemy też sprawić, że tort będzie wyglądał na dużo większy (jak klocki na rysunku).

Także przy projektach tortów weselnych możemy wykorzystać podkładkę jako dodatkowe miejsce do zagospodarowania i np. ułożyć na niej bukiecik kwiatów, który nie będzie przeszkadzał przy krojeniu.

I na koniec: jednym z tych istotnych, drobnych szczegółów, które świadczą o naszym kunszcie jest dobieranie odpowiednich technik, narzędzi , surowców i materiałów do konkretnych tortów. Używajmy zwykłych podkładek cukierniczych do transportu klasycznych wypieków (tortów i ciast), a przygotowując tort artystyczny, pamiętajmy o tym, że podkładka stanowi wspaniałe tło - element całej kompozycji i jest ważniejsza, niż mogłoby się wydawać.

O tym jak, technicznie, przygotować podkładkę i który ze sposobów wybrać, w następnym wpisie ».

A poniżej, wybrane przeze mnie trzy przykłady dobrych praktyk w projektach użytkowników serwisu tortownia.pl:


Tort dla Mamy, autor: agsas

Hamper, autor: SweetDreamsMU

tort świąteczny, autor: ewelinka1916


Komentarze (1)


dorotaSobecka3, 22 listopada 2015
Jakiego narzędzia mam użyć by zrobić trawę,bo chciałabym kupić ale nie wiem co ?pozdrawiam Dorota

Aby dodać swój komentarz - zaloguj się ».
Nie masz jeszcze konta? Załóż konto »

Agnieszka Klimczak

Założycielka i właścicielka tortownia.pl, Dyrektor Akademii tortownia.pl. Ukończyła szereg specjalistycznych szkoleń cukierniczych w Wielkiej Brytanii oraz program FBA w Szkole Biznesu Politechniki Warszawskiej. Jest także autorką publikacji w branżowej prasie cukierniczej oraz wydawcą i redaktorką merytoryczną książek o dekoracjach w języku polskim.


W Akademii tortownia.pl prowadzi szkolenia:


Indywidualne konsultacje: zakładam słodką firmę

Styl angielski od podstaw

Bukiet babeczek - dekoracje wyciskane z kremu

Profesjonalny nauczyciel - dekoracje i cukiernictwo




 Przeczytaj też:


Kumulacja pozytywnej energii,

Jak zaprojektować artystyczne wypieki

Kreowanie tortów artystycznych na zamówienie

Tort na duuuże przyjęcie

Pieczenie w domu coraz bardziej realne!


Kategorie: od pasji do profesji: moja słodka firma, dekoracje cukiernicze



Szukaj

Kategorie
Autorzy

Agnieszka
Klimczak

Tadeusz
Branecki

Bożena
Sikoń

oraz goście »

Archiwum bloga