
Konkurs: Profesjonalne Duety: Cukiernik + Dekorator
Już 17 i 18 marca 2018, we współpracy z organizatorem SweetTARGÓW w Katowicach, organizujemy kolejny, innowacyjny konkurs! Prawdopodobnie jest to novum w skali światowej, na pewno w Polsce!
Wezmą w nim udział dwuosobowe zespoły złożone z cukiernika oraz dekoratora i wspólnie, na żywo, wykonają tort weselny.
A po ocenie, w niedzielę, uczestnicy poczęstują publiczność :)
Podstawowe informacje
- Temat: tort weselny (wysokość: 25-30 cm plus dekoracja)
- Jedna z osób odpowiedzialna jest za smak, druga za dekoracje
- Liczy się zgodna współpraca i wzajemna pomoc
- Każdy zespół pracuje na miejscu, w sobotę oraz niedzielę
Do konkursu zakwalifikowały się następujące zespoły:
- Pracownia Słodki Duet z Warszawy: Magdalena Opala i Patrycja Truszkowska
- Lukrowe Fantazje i OMG Słodkości na miarę: Karolina Ciesielska i Olga Głębicka
- Cukiernia Sowa: Marcin Ignaszak i Jowita Woszczyńska
- Magdalena Klich i Jolanta Nowocin
- Cukiernia Artystyczna Creamy: Dorota Tokarzewska i Edyta Puchowska
- Irina Zobnina i Nadiia Tomeniuk
Efekt wspólnej pracy duetów: prawdziwe artystycznie udekorowane torty oceni jury złożone z wysokiej klasy specjalistów w obu dziedzinach:
Sędziowie główni:
Bożena Sikoń-Wojtal, przewodnicząca
Uznana i ceniona mistrzyni cukiernictwa z bogatym doświadczeniem praktycznym (była szefem cukierni w najlepszych warszawskich hotelach, ostatnio Jan III Sobieski, potem tworzyła pracownię tortów artystycznych w ramach tortownia.pl). Od kilku lat, podczas autorskich szkoleń, skupia się na przekazywaniu swojej ogromnej wiedzy i wyznawanych wartości młodym adeptom cukiernictwa. W jej dorobku znajduje się również prowadzenie popularnych programów telewizyjnych, takich jak "Warsztaty smaku: łakocie Bożeny Sikoń" w telewizji KUCHNIA oraz udział w jury w "Polskim Turnieju Wypieków" w telewizji TLC. Autorka niezliczonych przepisów na słodkości, bohaterka wywiadów telewizyjnych, w magazynach kulinarnych i prasie branżowej. Wielokrotnie jurorka konkursów cukierniczych.
Agnieszka Klimczak
Założycielka i właścicielka marki tortownia.pl (od 2006r.). Sprawuje nadzór merytoryczny nad szkoleniami, prowadzi szkolenia metodyczne dla nauczycieli, warsztaty podstawowych i zaawansowanych technik dekoratorskich w cukiernictwie oraz szkolenia biznesowe z zakresu zarządzania pracownią cukierniczą.Inicjatorka, organizatorka i juror w konkursach dla dekoratorów i cukierników. Autorka licznych publikacji w prasie branżowej.
Wydawca, tłumacz i redaktor merytoryczny wielu książek o tematyce cukierniczej.
Absolwentka studiów magisterskich na Politechnice Warszawskiej, Szkoły Biznesu Politechniki Warszawskiej oraz szeregu specjalistycznych szkoleń cukierniczych (m.in. w Wielkiej Brytanii). Studentka Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie.
Paweł Mieszała
Cukiernik z 25 letnim doświadczeniem, Mistrz Polski i Świata w cukiernictwie. Wieloletnie doświadczenie zdobyte na rodzimym podwórku oraz arenie międzynarodowej, pozwoliło mu stworzyć autorskie dzieło, cukiernio-kawiarnię Pawlova w Luboniu koło Poznania.
Katarzyna Muszyńska
Właścicielka firmy Katarzyna Muszyńska Cake Designer.Absolwentka Wyższej Szkoły Sztuki Stosowanej w Poznaniu.
Współpracowała z cukiernią w Monachium, prowadziła warsztaty i szkolenia w Bukareszcie.
Laureatka I miejsca w OFTA 2014 w kategorii: kompozycja z kwiatów cukrowych, III miejsca w Międzynarodowym Konkursie Tortów Okolicznościowych Expo Sweet 2015 oraz II miejsca w OFTA 2015 w kategorii: kompozycja z kwiatów cukrowych.
Konrad Tota
Krakowski cukiernik, właściciel Galerii Tortów Artystycznych. Pasjonat nowoczesnego cukiernictwa inspirowanego francuskimi i hiszpańskimi trendami.
Anna Daraż
Jako jedna z pierwszych w Polsce założyła pracownię tortów artystycznych, "Niezłe ciacho" (niezleciach.com), w której realizuje autorskie projekty, m.in. figurki do programu Master Chef Junior. Jest przykładem i inspiracją dla wielu dekoratorek marzących o własnej firmie. Prowadzi szkolenia i pokazy z dekoracji cukierniczych, pisze artykuły do prasy branżowej.
Sędziowie techniczni:
Monika Ignaciuk
Dyplomowany Mistrz Cukiernictwa i doświadczona cukiernik. Przez lata działalności w branży wyspecjalizowała się w kreowaniu, wdrażaniu i popularyzacji produktów dla rynku lodziarskiego, cukierniczego i gastronomicznego. Od 11 lat w firmie Ambasador 92.Od 2016 roku Członkini Klubu Szefów Kuchni oraz ekspert w Akademii Kulinarnej Umiejętności wytwarzania lodów, pralin, ciast, i deserów doskonaliła dzięki wielu szkoleniom w firmach wiodących dostawców. Ukończyła liczne staże zagraniczne m.in. Niemcy, Włochy oraz renomowaną szkołę gotowania Espaisucre w Barcelonie.
Zdobywczyni Złotego Medalu oraz Złotego Pucharu 2016r na międzynarodowym Konkursie Moldavian Culinary Cup w kategorii desery na talerzu.
Laureatka nagrody specjalnej "Odkrycie Roku" 2017 na Poland 100 Best Restaurants w Pałacu Sobańskim w Warszawie.
Juror wielu konkursów cukierniczych i kulinarnych.
Anna Swół
Właścicielka pracowni tortów artystycznych AS w Kuchni. Zwyciężczyni drugiej edycji konkursu dekoracji tortów OFTA w kategorii tort ślubny. Wiedzę ze szkolenia za zajecie pierwszego miejsca "Profesjonalny nauczyciel - dekoracje i cukiernictwo" wykorzystała nie tylko do prowadzenie szkoleń dla dzieci, ale przygotowując dzieci do konkursu tortów artystycznych Cake Festival Poland w Katowicach, gdzie w grupie do lat 16stu podopieczny Anny Swół, otrzymał złoto i zajął trzecie miejsce w konkursie. Pasję do cukiernictwa rozwija od wielu lat szkoląc się zarówno w tortownia.pl jak również w Szkole Artystycznej Wiesława Kuci.Obecnie jest cukiernikiem w Hotel SPA Dr Irena Eris Polanica Zdrój gdzie pod okiem szefa kuchni nadal poszerza swoja wiedzę z zakresu profesjonalnego cukiernictwa.
Konkurs poprowadzi:
Marieta Marecka
Prowadząca program ABC GOTOWANIA i 365 Obiadów Mariety Mareckiej w Kuchni+, felietonistka kulinarna oraz autorka książek kulinarnych.
Bądź na bieżąco!
Informacje na stronie sweetTARGÓW »