zaloguj   |   załóż konto
czwartek, 4 marca 2021

SUGAR fairy tales

recenzja książki Jowity Woszczyńskiej


Jaka jest pierwsza książka Jowity Woszczyńskiej? Na to pytanie trudno odpowiedzieć w dwóch słowach.

Jowita Woszczyńska swoją profesjonalną przygodę z cukiernictwem rozpoczęła w 2014 roku w Cukierni Sowa pod kierownictwem mistrza Pawła Małeckiego. Już w 2019 roku, po dwukrotnie wygranych Mistrzostwach Polski, na Mistrzostwach Świata w Mediolanie, zdobyła tytuł Mistrza Świata w dekoracji tortów. Jest też zwyciężczynią (w parze z Marcinem Ignaszakiem) organizowanego przez nas konkursu "Profesjonalne Duety: Cukiernik + Dekorator".

Jest artystką świadomą swojego indywidualnego stylu, bezkompromisową w dopracowywaniu szczegółów, a jednocześnie niezwykle skromną i delikatną, jak jej filigranowe figurki. W całej twórczości Jowity (i we właśnie ukazującej się pierwszej książce jej autorstwa) dostrzegam urzekającą harmonię, a jednocześnie intrygującą sprzeczność.

Tytuł "SUGAR fairy tales" zdaje się tę sprzeczność symbolizować. Angielskie fairy tales kojarzy się nam z wróżkami i lekkością bajek Krasickiego. W dosłownym tłumaczeniu to raczej baśnie, na przykład braci Grimm, które były inspiracją do pokazanych w książce projektów. Mamy więc "wróżkową" okładkę, bajkowe dekoracje oraz pełnowymiarową baśń o wypełnionej przygodami drodze do cukrowego królestwa i tytułu Mistrzyni Świata. Oceniając po okładce (i zwiewności prac Jowity), moglibyśmy pomyśleć, że lekki podmuch w magiczny pył to wszystko, czego potrzeba, żeby powstały zdobne, wyglądające jak żywe, cukrowe światy. Wystarczy jednak przekartkować książkę, żeby przekonać się jaki ogrom pracy kryje się za tą magią.

Jeśli potraktujemy tę nowość wydawniczą jako poradnik lub książkę z przepisami, możemy poczuć się onieśmieleni przez dopracowane szczegóły i, nie dający się nie zauważyć, talent autorki (sama wykonała też ilustracje do książki). Na szczęście już we wstępie czytamy, że jej oszałamiająca kariera zaczęła się zwyczajnie, od tortu na pierwsze urodziny córki, co powinno budzić nadzieję wielu początkujących dekoratorek cukierniczych :)

To nie jest zwykła książka z przepisami z jeszcze jednego powodu. Mnie, czytającej książki o dekoracjach "od deski do deski" w pierwszym momencie "SUGAR fairy tales" wydała się chaotyczna. Obszerne rozdziały - cztery projekty tortów - zostały podzielone na mnóstwo mniejszych elementów i mini podrozdziałów-wskazówek, a przepisy na słodkości mieszają się tu z dekoracjami.
Kiedy jednak spojrzałam na tę publikację z otwartym umysłem, spostrzegłam jej innowacyjność! Ona jest jak Internet - można oglądać i oglądać (otwierając w dowolnym miejscu) i chyba nigdy się nie znudzi, tyle tam treści! Co ciekawsze, każdy dekorator szukający w książce konkretnych wskazówek, bez trudu je odnajdzie: cukrowa kora? Strzecha? Porcelana? Figurki? Kwietne gałązki? Tekstury? Lukier królewski? Podstawowe narzędzia? Niezbędne surowce? Jest wszystko czego szukasz i jeszcze więcej. Wyjaśnione czytelnym językiem, pełnym szacunku dla czytelnika stawiającego pierwsze kroki w cukiernictwie oraz bardziej doświadczonego.

Jestem wdzięczna za jeszcze jedną, dostrzegalną między wierszami naukę, która płynie z tej książki. Znajdziemy tu mnóstwo dowodów na to, że współpraca to najlepsza droga do mistrzostwa. Mamy więc płynące z serca podziękowania dla mistrzów i współpracowników. Autorką zdjęć jest, na stałe współpracująca z Jowitą, Ezo Oneir - artystka fotograficzka, a przepisów, wspomniany powyżej mistrz cukiernictwa, Marcin Ignaszak. Dzięki temu znajdziemy tu godne uwagi, współczesne przepisy. Nawet tort w kształcie dyni ma wspaniały, harmonizujący z dekoracją smak! Dlaczego "nawet"? Torty dekorowane w stylu angielskim muszą być stabilne i łatwe do rzeźbienia, więc brak współpracy dekoratora z cukiernikiem skutkuje często, w najlepszym razie, nieśmiertelnym biszkoptem ze śmietaną i mascarpone. A tutaj? Pełna synergia! Złożone, wysublimowane smaki dopełniają dzieła i w każdym projekcie tworzą z dekoracją harmonijną całość.

Całe szczęście, że książka "SUGAR fairy tales" jest dwujęzyczna, bo to nasz towar eksportowy! Jowita Woszczyńska, z właściwą sobie delikatnością i dbałością o szczegóły, snuje cukrową opowieść pełną wyrazistych postaci, obrazowych opisów przyrody, odniesień do tradycji, kultury i sztuki. To uczta dla estetów i smakoszy słodkości spotykanych w nowoczesnych cukierniach. Ta książka to również, podobnie jak "Inspirujące KOLORY..." Lindy Smith, absolutnie konieczna pozycja w biblioteczce każdego ambitnego dekoratora, który będzie do niej wracać niejednokrotnie.



Komentarze (0)


Aby dodać swój komentarz - zaloguj się ».
Nie masz jeszcze konta? Załóż konto »

Agnieszka Klimczak

Podpowiadam (przyszłym) właścicielkom "słodkich" firm jak godnie zarabiać i prowadzić firmę w zgodzie ze sobą. Pomogłam już setkom pasjonatów i zawodowych cukierników. Jako praktykująca od lat nauczycielka i świetna słuchaczka, umiem wspierać w rozwoju i trafnie identyfikować potrzeby. Wiem, że rozwiązania idealne nie istnieją. Ale są drogi na skróty. Wiem które warto wybierać, a których lepiej unikać. Moją największą pasją jest dzielenie się tą wiedzą.
Przez kilkanaście lat własnej działalności gospodarczej (m.in. kawiarnia i pracownia tortów artystycznych) oraz dzięki doświadczeniu pracy na etacie, ukończonym studiom, kursom, szkoleniom, przeczytanym książkom i wnikliwej obserwacji rynku, zyskałam solidną wiedzę i potężną dawkę doświadczenia.
Byłam dyrektorką i nauczycielką Akademii tortownia.pl.
Jestem także autorką publikacji w branżowej prasie cukierniczej oraz wydawcą i redaktorką merytoryczną pierwszych w Polsce książek o dekoracjach cukierniczych.
Skończyłam studium podyplomowe Mazowiecka Akademia Firm Rodzinnych (Family Business Academy) w Szkole Biznesu Politechniki Warszawskiej.
Firmę tortownia.pl prowadzę od 2006 roku.

Więcej informacji o mnie...



W Akademii tortownia.pl prowadzi szkolenia:


Kurs online: SŁODKA FIRMA bez obaw przed formalnościami i konkurencją

Indywidualne konsultacje: zakładam słodką firmę




 Przeczytaj też:


Faworki karnawałowe

O miłości do pieczenia,

Cukrowe Animacje Carlosa Lischetti

Kawiarnie i lodziarnie wspierają laguny

Polski tort w stylu angielskim


Kategorie: słodkie opowieści, przepisy, cukiernictwo



Szukaj

Kategorie
Autorzy

Agnieszka
Klimczak

Tadeusz
Branecki

Bożena
Sikoń

oraz goście »

Archiwum bloga