Debata: Cukiernicy kontra Dekoratorzy
SweetTARGI Katowice, 17 marca 2018, 14:00
Cukiernictwo ma bogatą tradycję - pierwsze wzmianki o tym zawodzie w Polsce pojawiły się już w XIV wieku. Dekorator wyrobów cukierniczych to zawód wpisany na oficjalną listę Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej dopiero w 2010 roku, a mimo krótkiego rodowodu cieszy się coraz większą popularnością.
Wydawałoby się, że cukiernicy i dekoratorzy to grupy zawodowe stworzone do wzajemnej współpracy. Praktyka pokazuje jednak, że porozumienie zastępuje często (choć nie zawsze) wzajemna niechęć lub silne współzawodnictwo.
Podczas debaty, porozmawiam z doświadczonymi i praktykującymi cukiernikami oraz dekoratorkami wyrobów cukierniczych. Uczestnicy debaty postarają się znaleźć odpowiedzi na pytania, gdzie znajdują się przyczyny nieporozumień, jak sytuacja zmienia się na przestrzeni kilku ostatnich lat i czy potencjał tkwiący w ścisłej współpracy uda się w przyszłości wykorzystać.
Zapraszamy do dyskusji także publiczność!
http://www.sweettargi.bbmexpo.pl/
Bożena Sikoń-Wojtal uznana i ceniona mistrzyni cukiernictwa z bogatym doświadczeniem praktycznym (była szefem cukierni w najlepszych warszawskich hotelach, ostatnio Jan III Sobieski, potem tworzyła pracownię tortów artystycznych w ramach tortownia.pl). Od kilku lat, podczas autorskich szkoleń, skupia się na przekazywaniu swojej ogromnej wiedzy i wyznawanych wartości młodym adeptom cukiernictwa. W jej dorobku znajduje się również prowadzenie popularnych programów telewizyjnych, takich jak "Warsztaty smaku: łakocie Bożeny Sikoń" w telewizji KUCHNIA oraz udział w jury w "Polskim Turnieju Wypieków" w telewizji TLC. Autorka niezliczonych przepisów na słodkości, bohaterka wywiadów telewizyjnych, w magazynach kulinarnych i prasie branżowej. Wielokrotnie jurorka konkursów cukierniczych.
Tomasz Deker inwestował w siebie ucząc się pod okiem mistrzów cukiernictwa we Francji i w Belgii. Pracował w renomowanych restauracjach w Poznaniu, Francji i Szwecji, W swojej karierze zawodowej był między innymi szefem cukierni w sopockim hotelu Haffner i współwłaścicielem sieci cukierni Deker Patissier & Chocolatier. Był wielokrotnie jurorem w konkursach kulinarnych i cukierniczych, prowadzi autorski program w Kuchnia+ "Desery Dekera" www.tomaszdeker.com
Anna Daraż Jako jedna z pierwszych w Polsce założyła pracownię tortów artystycznych, "Niezłe ciacho" (www.niezleciacho.com), w której realizuje autorskie projekty, m.in. figurki do programu Master Chef Junior. Jest przykładem i inspiracją dla wielu dekoratorek marzących o własnej firmie. Prowadzi szkolenia i pokazy z dekoracji cukierniczych, pisze artykuły do prasy branżowej.
Agnieszka Zając Ukończyła Liceum Sztuk Plastycznych o profilu techniki konserwacji rzeźby i elementów architektury oraz dwuletnią szkołę projektowania wnętrz, po której przez 12 lat wykonywała zawód dekoratorki wnętrz. Efekty jej pracy umieszczane były w magazynach wnętrzarskich.
Po wielu latach zatęskniła za rzeźbą, i zainteresowała się kwiatami z masy cukrowej. Po dwóch latach ćwiczeń zaczęła startować w konkursach, odnosząc liczne sukcesy: I miejsce na OFTA 2015 w kategorii kwiaty z masy cukrowej, najlepsza w kategorii kwiaty z masy cukrowej na Cake Germany w Hannoverze 2016, III miejsce na Cake Festival Poland 2016 (kwiaty cukrowe), I miejsce OFTA 2017 (kwiaty cukrowe), III miejsce Cake Festival Poland 2017 (kwiaty cukrowe).
Od dwóch lat wykonuje tutoriale dla miesięcznika Cukiernictwo i Piekarstwo, szkoli kursantów z kwiatów z masy cukrowej i sprzedaje swoje dekoracje cukiernicze głównie w Stanach Zjednoczonych, Australii i Wiekiej Brytanii.
Komentarze (0)
Aby dodać swój komentarz - zaloguj się ».
Nie masz jeszcze konta? Załóż konto »
![]() | Agnieszka KlimczakPodpowiadam (przyszłym) właścicielkom "słodkich" firm jak godnie zarabiać i prowadzić firmę w zgodzie ze sobą. Pomogłam już setkom pasjonatów i zawodowych cukierników. Jako praktykująca od lat nauczycielka i świetna słuchaczka, umiem wspierać w rozwoju i trafnie identyfikować potrzeby. Wiem, że rozwiązania idealne nie istnieją. Ale są drogi na skróty. Wiem które warto wybierać, a których lepiej unikać. Moją największą pasją jest dzielenie się tą wiedzą.Przez kilkanaście lat własnej działalności gospodarczej (m.in. kawiarnia i pracownia tortów artystycznych) oraz dzięki doświadczeniu pracy na etacie, ukończonym studiom, kursom, szkoleniom, przeczytanym książkom i wnikliwej obserwacji rynku, zyskałam solidną wiedzę i potężną dawkę doświadczenia. Byłam dyrektorką i nauczycielką Akademii tortownia.pl. Jestem także autorką publikacji w branżowej prasie cukierniczej oraz wydawcą i redaktorką merytoryczną pierwszych w Polsce książek o dekoracjach cukierniczych. Skończyłam studium podyplomowe Mazowiecka Akademia Firm Rodzinnych (Family Business Academy) w Szkole Biznesu Politechniki Warszawskiej. Firmę tortownia.pl prowadzę od 2006 roku. Więcej informacji o mnie... |
W Akademii tortownia.pl prowadzi szkolenia:

Kurs online: SŁODKA FIRMA bez obaw przed formalnościami i konkurencją

Indywidualne konsultacje: zakładam słodką firmę
Przeczytaj też:

Otwarty Festiwal Tortów Artystycznych 2015

"Domek z Piernika" w tortownia.pl

Jurorem być...

Jak zaprojektować artystyczne wypieki

Kumulacja pozytywnej energii,
Kategorie: wydarzenia
- od pasji do profesji: moja słodka firma
(16) - przepisy, cukiernictwo
(8) - dekoracje cukiernicze
(20) - wydarzenia
(6) - słodkie opowieści
(19) - baza wiedzy: solidne rzemiosło
(19)
2023
(1) 2022
(1) 2021
(5) 2020
(1) 2019
(1) 2018
(5) 2017
(3) 2016
(2) 2015
(11) 2014
(6) 2013
(2) 2012
(1) 2011
(1) 2010
(2) 2007
(8)