zaloguj   |   załóż konto
piątek, 30 czerwca 2017

Debata: Cukiernicy kontra Dekoratorzy

SweetTARGI Katowice, 17 marca 2018, 14:00


Cukiernictwo ma bogatą tradycję - pierwsze wzmianki o tym zawodzie w Polsce pojawiły się już w XIV wieku. Dekorator wyrobów cukierniczych to zawód wpisany na oficjalną listę Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej dopiero w 2010 roku, a mimo krótkiego rodowodu cieszy się coraz większą  popularnością.

Wydawałoby się, że cukiernicy i dekoratorzy to grupy zawodowe stworzone do wzajemnej współpracy. Praktyka pokazuje jednak, że porozumienie zastępuje często (choć nie zawsze) wzajemna niechęć lub silne współzawodnictwo.

Podczas debaty, porozmawiam z doświadczonymi i praktykującymi cukiernikami oraz dekoratorkami wyrobów cukierniczych. Uczestnicy debaty postarają się znaleźć odpowiedzi na pytania, gdzie znajdują się przyczyny nieporozumień, jak sytuacja zmienia się na przestrzeni kilku ostatnich lat i czy potencjał tkwiący w ścisłej współpracy uda się w przyszłości wykorzystać.

Zapraszamy do dyskusji także publiczność!
http://www.sweettargi.bbmexpo.pl/

Bożena Sikoń-Wojtal uznana i ceniona mistrzyni cukiernictwa z bogatym doświadczeniem praktycznym (była szefem cukierni w najlepszych warszawskich hotelach, ostatnio Jan III Sobieski, potem tworzyła pracownię tortów artystycznych w ramach tortownia.pl). Od kilku lat, podczas autorskich szkoleń, skupia się na przekazywaniu swojej ogromnej wiedzy i  wyznawanych wartości młodym adeptom cukiernictwa. W jej dorobku znajduje się również prowadzenie popularnych programów telewizyjnych, takich jak "Warsztaty smaku: łakocie Bożeny Sikoń" w telewizji KUCHNIA oraz udział w jury w "Polskim Turnieju Wypieków" w telewizji TLC. Autorka niezliczonych przepisów na słodkości, bohaterka wywiadów telewizyjnych, w magazynach kulinarnych i prasie branżowej. Wielokrotnie jurorka konkursów cukierniczych.


Tomasz Deker inwestował w siebie ucząc się pod okiem mistrzów cukiernictwa we Francji i w Belgii. Pracował w renomowanych restauracjach w Poznaniu, Francji i Szwecji, W swojej karierze zawodowej był między innymi szefem cukierni w sopockim hotelu Haffner i współwłaścicielem sieci cukierni Deker Patissier & Chocolatier. Był wielokrotnie jurorem w konkursach kulinarnych i cukierniczych, prowadzi autorski program w Kuchnia+ "Desery Dekera" www.tomaszdeker.com


Anna Daraż Jako jedna z pierwszych w Polsce założyła pracownię tortów artystycznych, "Niezłe ciacho" (www.niezleciacho.com), w której realizuje autorskie projekty, m.in. figurki do programu Master Chef Junior. Jest przykładem i inspiracją dla wielu dekoratorek marzących o własnej firmie. Prowadzi szkolenia i pokazy z dekoracji cukierniczych, pisze artykuły do prasy branżowej.


Agnieszka Zając Ukończyła Liceum Sztuk Plastycznych o profilu techniki konserwacji rzeźby i elementów architektury oraz dwuletnią szkołę projektowania wnętrz, po której przez 12 lat wykonywała zawód dekoratorki wnętrz. Efekty jej pracy umieszczane były w magazynach wnętrzarskich.
Po wielu latach zatęskniła za rzeźbą, i zainteresowała się kwiatami z masy cukrowej. Po dwóch latach ćwiczeń zaczęła startować w konkursach, odnosząc liczne sukcesy: I miejsce na OFTA 2015 w kategorii kwiaty z masy cukrowej, najlepsza w kategorii kwiaty z masy cukrowej na Cake Germany w Hannoverze 2016, III miejsce na Cake Festival Poland 2016 (kwiaty cukrowe), I miejsce OFTA 2017 (kwiaty cukrowe), III miejsce Cake Festival Poland 2017 (kwiaty cukrowe).
Od dwóch lat wykonuje tutoriale dla miesięcznika Cukiernictwo i Piekarstwo, szkoli kursantów z kwiatów z masy cukrowej i sprzedaje swoje dekoracje cukiernicze głównie w Stanach Zjednoczonych, Australii i Wiekiej Brytanii.




Komentarze (0)


Aby dodać swój komentarz - zaloguj się ».
Nie masz jeszcze konta? Załóż konto »

Agnieszka Klimczak

Podpowiadam (przyszłym) właścicielkom "słodkich" firm jak godnie zarabiać i prowadzić firmę w zgodzie ze sobą. Pomogłam już setkom pasjonatów i zawodowych cukierników. Jako praktykująca od lat nauczycielka i świetna słuchaczka, umiem wspierać w rozwoju i trafnie identyfikować potrzeby. Wiem, że rozwiązania idealne nie istnieją. Ale są drogi na skróty. Wiem które warto wybierać, a których lepiej unikać. Moją największą pasją jest dzielenie się tą wiedzą.
Przez kilkanaście lat własnej działalności gospodarczej (m.in. kawiarnia i pracownia tortów artystycznych) oraz dzięki doświadczeniu pracy na etacie, ukończonym studiom, kursom, szkoleniom, przeczytanym książkom i wnikliwej obserwacji rynku, zyskałam solidną wiedzę i potężną dawkę doświadczenia.
Byłam dyrektorką i nauczycielką Akademii tortownia.pl.
Jestem także autorką publikacji w branżowej prasie cukierniczej oraz wydawcą i redaktorką merytoryczną pierwszych w Polsce książek o dekoracjach cukierniczych.
Skończyłam studium podyplomowe Mazowiecka Akademia Firm Rodzinnych (Family Business Academy) w Szkole Biznesu Politechniki Warszawskiej.
Firmę tortownia.pl prowadzę od 2006 roku.

Więcej informacji o mnie...



W Akademii tortownia.pl prowadzi szkolenia:


Kurs online: SŁODKA FIRMA bez obaw przed formalnościami i konkurencją

Indywidualne konsultacje: zakładam słodką firmę




 Przeczytaj też:


Otwarty Festiwal Tortów Artystycznych 2015

"Domek z Piernika" w tortownia.pl

Jurorem być...

Jak zaprojektować artystyczne wypieki

Kumulacja pozytywnej energii,


Kategorie: wydarzenia



Szukaj

Kategorie
Autorzy

Agnieszka
Klimczak

Tadeusz
Branecki

Bożena
Sikoń

oraz goście »

Archiwum bloga