zaloguj   |   załóż konto
poniedziałek, 28 września 2015

Przyjemność dzielenia się

Czy możesz być dobrym i cenionym nauczycielem?


Trzy podstawowe warunki, które, moim zdaniem, trzeba spełnić, żeby uczyć słodkich dekoracji albo cukiernictwa to: wiedza, doświadczenie (choćby w wąskiej dziedzinie dekoracji) i chęć do dzielenia się nimi z innymi.
Wszystkiego innego można się nauczyć.

Są oczywiście cechy charakteru, które pomagają w prowadzeniu zajęć z pieczenia lub dekorowania, ale sądzę, że jeśli czerpiesz satysfakcję z dzielenia się wiedzą, większość z nich posiadasz. (Można tu wymienić między innymi otwartość, pasję, zaangażowanie, pogodę ducha...)

W kwestii posiadanej wiedzy i doświadczenia, trudno postawić granicę od której są one wystarczające by uczyć. Szczególnie trudno znaleźć ten moment samemu potencjalnemu nauczycielowi. Pokora to bowiem kolejny składnik sukcesu w naszym zawodzie. Wszyscy znani mi nauczyciele, których pracę wysoko cenię, uważają, że umieją wciąż za mało. Nieustannie szukają inspiracji, dążą do tego by samodzielnie się rozwijać i doskonalić warsztat.

Jeśli jednak, istnieje grono osób, które podziwiają Twoje prace i co jakiś czas proszą o radę albo pomoc, może to być znak, że część z nich chętnie uczestniczyłoby w Twoich szkoleniach. Jeśli nie masz pewności, warto zapytać kilka osób wprost albo zasięgnąć języka u bardziej doświadczonych nauczycieli.

Odrębną sprawą jest sam warsztat pracy. Istnieją konkretne umiejętności, które bywają bardziej lub mniej naturalne, a wszystkie je można - i trzeba - doskonalić.

  • Czego konkretnie uczyć (bo przecież nie wszystkiego naraz)?
  • W jakiej kolejności i z jaką intensywnością dawkować wiedzę?
  • Co robić, żeby zachować uwagę uczestników przez cały czas warsztatów?
  • Co zainteresuje dorosłych a co dzieci?
  • Jak poradzić sobie z sytuacją kryzysową podczas zajęć?
  • Co zrobić jeśli nie znam odpowiedzi na zadane pytanie?
  • Czy w ogóle mam prawo czegoś nie wiedzieć?
  • Jak uczą inni?
  • Czy moje zajęcia są skuteczne - czy osiągam założone cele?
  • Jak sprawdzić zadowolenie uczestników i sprawić, by wracali do naszych wspólnych spotkań?

Takich pytań jest znacznie więcej i, choć czasem trudno samemu znaleźć na nie odpowiedzi, a niektóre z tych zadań mają wiele prawidłowych rozwiązań, mam dobrą wiadomość: odpowiedzi istnieją :)

Najlepiej otrzymać je od doświadczonych pedagogów i trenerów albo specjalistów zajmujących się sposobami uczenia się. W żadnym razie nie można też przecenić spotkań i rozmów z innymi nauczycielami podobnych zagadnień, którzy mają swoje doświadczenia, ale także często obawy. W Akademii tortownia.pl mamy ułatwione zadanie, bo możemy spotykać się w naszym gronie i wspólnie doskonalić warsztat, a przed nowymi tematami szkoleń odbywają się "próby generalne".

Tej jesieni (2015) startujemy z nowym pięciodniowym szkoleniem dla wszystkich chcących się doskonalić w roli nauczyciela słodkich dekoracji i cukiernictwa. Mam nadzieję, że będzie w Polsce coraz więcej, bo wiem z doświadczenia, że uczenie innych może być ogromnym źródłem satysfakcji. Czego sobie i Państwu życzę :)



Komentarze (1)


ullinek, 27 lutego 2016
nieśmiało zaczynam sama myśleć o prowadzeniu takich szkoleń w moim mieście. Na początku podstawy, później, mam nadzieje więcej. Dziękuję za motywację :)

Aby dodać swój komentarz - zaloguj się ».
Nie masz jeszcze konta? Załóż konto »

Agnieszka Klimczak

Podpowiadam (przyszłym) właścicielkom "słodkich" firm jak godnie zarabiać i prowadzić firmę w zgodzie ze sobą. Pomogłam już setkom pasjonatów i zawodowych cukierników. Jako praktykująca od lat nauczycielka i świetna słuchaczka, umiem wspierać w rozwoju i trafnie identyfikować potrzeby. Wiem, że rozwiązania idealne nie istnieją. Ale są drogi na skróty. Wiem które warto wybierać, a których lepiej unikać. Moją największą pasją jest dzielenie się tą wiedzą.
Przez kilkanaście lat własnej działalności gospodarczej (m.in. kawiarnia i pracownia tortów artystycznych) oraz dzięki doświadczeniu pracy na etacie, ukończonym studiom, kursom, szkoleniom, przeczytanym książkom i wnikliwej obserwacji rynku, zyskałam solidną wiedzę i potężną dawkę doświadczenia.
Byłam dyrektorką i nauczycielką Akademii tortownia.pl.
Jestem także autorką publikacji w branżowej prasie cukierniczej oraz wydawcą i redaktorką merytoryczną pierwszych w Polsce książek o dekoracjach cukierniczych.
Skończyłam studium podyplomowe Mazowiecka Akademia Firm Rodzinnych (Family Business Academy) w Szkole Biznesu Politechniki Warszawskiej.
Firmę tortownia.pl prowadzę od 2006 roku.

Więcej informacji o mnie...



W Akademii tortownia.pl prowadzi szkolenia:


Kurs online: SŁODKA FIRMA bez obaw przed formalnościami i konkurencją

Indywidualne konsultacje: zakładam słodką firmę




 Przeczytaj też:


10 lekcji z Akademii Sztuk Pięknych.

#silnasłodkamarka w tortownia.pl

O miłości do pieczenia,

Kumulacja pozytywnej energii,

Marka Peggy Porshen Cakes


Kategorie: od pasji do profesji: moja słodka firma



Szukaj

Kategorie
Autorzy

Agnieszka
Klimczak

Tadeusz
Branecki

Bożena
Sikoń

oraz goście »

Archiwum bloga