Przyjemność dzielenia się
Czy możesz być dobrym i cenionym nauczycielem?

Trzy podstawowe warunki, które, moim zdaniem, trzeba spełnić, żeby uczyć słodkich dekoracji albo cukiernictwa to: wiedza, doświadczenie (choćby w wąskiej dziedzinie dekoracji) i chęć do dzielenia się nimi z innymi.
Wszystkiego innego można się nauczyć.
Są oczywiście cechy charakteru, które pomagają w prowadzeniu zajęć z pieczenia lub dekorowania, ale sądzę, że jeśli czerpiesz satysfakcję z dzielenia się wiedzą, większość z nich posiadasz. (Można tu wymienić między innymi otwartość, pasję, zaangażowanie, pogodę ducha...)
W kwestii posiadanej wiedzy i doświadczenia, trudno postawić granicę od której są one wystarczające by uczyć. Szczególnie trudno znaleźć ten moment samemu potencjalnemu nauczycielowi. Pokora to bowiem kolejny składnik sukcesu w naszym zawodzie. Wszyscy znani mi nauczyciele, których pracę wysoko cenię, uważają, że umieją wciąż za mało. Nieustannie szukają inspiracji, dążą do tego by samodzielnie się rozwijać i doskonalić warsztat.
Jeśli jednak, istnieje grono osób, które podziwiają Twoje prace i co jakiś czas proszą o radę albo pomoc, może to być znak, że część z nich chętnie uczestniczyłoby w Twoich szkoleniach. Jeśli nie masz pewności, warto zapytać kilka osób wprost albo zasięgnąć języka u bardziej doświadczonych nauczycieli.
Odrębną sprawą jest sam warsztat pracy. Istnieją konkretne umiejętności, które bywają bardziej lub mniej naturalne, a wszystkie je można - i trzeba - doskonalić.

- Czego konkretnie uczyć (bo przecież nie wszystkiego naraz)?
- W jakiej kolejności i z jaką intensywnością dawkować wiedzę?
- Co robić, żeby zachować uwagę uczestników przez cały czas warsztatów?
- Co zainteresuje dorosłych a co dzieci?
- Jak poradzić sobie z sytuacją kryzysową podczas zajęć?
- Co zrobić jeśli nie znam odpowiedzi na zadane pytanie?
- Czy w ogóle mam prawo czegoś nie wiedzieć?
- Jak uczą inni?
- Czy moje zajęcia są skuteczne - czy osiągam założone cele?
- Jak sprawdzić zadowolenie uczestników i sprawić, by wracali do naszych wspólnych spotkań?
Takich pytań jest znacznie więcej i, choć czasem trudno samemu znaleźć na nie odpowiedzi, a niektóre z tych zadań mają wiele prawidłowych rozwiązań, mam dobrą wiadomość: odpowiedzi istnieją :)
Najlepiej otrzymać je od doświadczonych pedagogów i trenerów albo specjalistów zajmujących się sposobami uczenia się. W żadnym razie nie można też przecenić spotkań i rozmów z innymi nauczycielami podobnych zagadnień, którzy mają swoje doświadczenia, ale także często obawy. W Akademii tortownia.pl mamy ułatwione zadanie, bo możemy spotykać się w naszym gronie i wspólnie doskonalić warsztat, a przed nowymi tematami szkoleń odbywają się "próby generalne".
Tej jesieni (2015) startujemy z nowym pięciodniowym szkoleniem dla wszystkich chcących się doskonalić w roli nauczyciela słodkich dekoracji i cukiernictwa. Mam nadzieję, że będzie w Polsce coraz więcej, bo wiem z doświadczenia, że uczenie innych może być ogromnym źródłem satysfakcji. Czego sobie i Państwu życzę :)
Komentarze (1)
Aby dodać swój komentarz - zaloguj się ».
Nie masz jeszcze konta? Załóż konto »
![]() | Agnieszka KlimczakPodpowiadam (przyszłym) właścicielkom "słodkich" firm jak godnie zarabiać i prowadzić firmę w zgodzie ze sobą. Pomogłam już setkom pasjonatów i zawodowych cukierników. Jako praktykująca od lat nauczycielka i świetna słuchaczka, umiem wspierać w rozwoju i trafnie identyfikować potrzeby. Wiem, że rozwiązania idealne nie istnieją. Ale są drogi na skróty. Wiem które warto wybierać, a których lepiej unikać. Moją największą pasją jest dzielenie się tą wiedzą.Przez kilkanaście lat własnej działalności gospodarczej (m.in. kawiarnia i pracownia tortów artystycznych) oraz dzięki doświadczeniu pracy na etacie, ukończonym studiom, kursom, szkoleniom, przeczytanym książkom i wnikliwej obserwacji rynku, zyskałam solidną wiedzę i potężną dawkę doświadczenia. Byłam dyrektorką i nauczycielką Akademii tortownia.pl. Jestem także autorką publikacji w branżowej prasie cukierniczej oraz wydawcą i redaktorką merytoryczną pierwszych w Polsce książek o dekoracjach cukierniczych. Skończyłam studium podyplomowe Mazowiecka Akademia Firm Rodzinnych (Family Business Academy) w Szkole Biznesu Politechniki Warszawskiej. Firmę tortownia.pl prowadzę od 2006 roku. Więcej informacji o mnie... |
W Akademii tortownia.pl prowadzi szkolenia:

Kurs online: SŁODKA FIRMA bez obaw przed formalnościami i konkurencją

Indywidualne konsultacje: zakładam słodką firmę
Przeczytaj też:

Kumulacja pozytywnej energii,

A jeśli Cię nagle zabraknie?

Pieczenie w domu coraz bardziej realne!

Jak przetrwać, kiedy żyjesz ze słodkości?

Słodkie tajemnice Bożeny Sikoń
Kategorie: od pasji do profesji: moja słodka firma
- od pasji do profesji: moja słodka firma
(16) - przepisy, cukiernictwo
(8) - dekoracje cukiernicze
(20) - wydarzenia
(6) - słodkie opowieści
(19) - baza wiedzy: solidne rzemiosło
(19)
2023
(1) 2022
(1) 2021
(5) 2020
(1) 2019
(1) 2018
(5) 2017
(3) 2016
(2) 2015
(11) 2014
(6) 2013
(2) 2012
(1) 2011
(1) 2010
(2) 2007
(8)