zaloguj   |   załóż konto
wtorek, 31 marca 2015

Wielkanocne ciasteczka pisanki

do zrobienia samodzielnie lub z dziećmi


Fajny sposób dekoracji dla dekoratorów i ich małych pomocników: dzieci mają swoje zadania - młodsze mogą tylko wałkować i wycinać lukier plastyczny, starsze także przyklejać lukier do ciasteczek (za pomocą lukru królewskiego nałożonego pędzelkiem lub wciśniętego z kornetu), a te najstarsze także poradzą sobie ze szczegółami dekoracji. Przy odpowiedniej liczbie ciasteczek i ograniczonej liczbie małych pomocników, mama (lub ciocia) spokojnie naszprycuje delikatne żonkile :)

Potrzebne będą:

  • Szablony do dekoracji ciasteczek (foremka w zestawie)
  • Lukier plastyczny 250g, soczysta zieleń (lub inny kolor)
  • Wałek nieprzywierający
  • Profesjonalny lukier królewski w proszku (200g proszku, przygotowane wg instrukcji na opakowaniu)
  • Mała szpatułka
  • Tylka (końcówka dekoratorska) metalowa ST01 (lub grubsza, jeśli wolisz)
  • Papier do pieczenia pocięty na kwadraty (do zrobienia kornetu)
  • Kruche ciasteczka

Może się też przydać:

  • The Art of Royal Icing, Eddie Spence MBE (stamtąd znam m.in. wzór żonkila)

Jak zrobić żonkil, czyli narcyz?

1. Płatki narcyza to łezki "rozciągnięte" końcówką w trakcie szprycowania (trzeba minimalnie cofnąć tylkę, lekko zanurzając ją w wyciśniętym lukrze i pociągnąć).

2. Wyciśnij pionowo dwa płatki i po dwa na bokach.

3. W środku zrób kropkę.

4. Dookoła środka naszprycuj spiralnie kółeczko sterczące do góry.

5. WAŻNE! Szprycując linie trzymaj końcówkę uniesioną do góry, nie przesuwaj jej po podłożu.



Komentarze (0)


Aby dodać swój komentarz - zaloguj się ».
Nie masz jeszcze konta? Załóż konto »

Agnieszka Klimczak

Podpowiadam (przyszłym) właścicielkom "słodkich" firm jak godnie zarabiać i prowadzić firmę w zgodzie ze sobą. Pomogłam już setkom pasjonatów i zawodowych cukierników. Jako praktykująca od lat nauczycielka i świetna słuchaczka, umiem wspierać w rozwoju i trafnie identyfikować potrzeby. Wiem, że rozwiązania idealne nie istnieją. Ale są drogi na skróty. Wiem które warto wybierać, a których lepiej unikać. Moją największą pasją jest dzielenie się tą wiedzą.
Przez kilkanaście lat własnej działalności gospodarczej (m.in. kawiarnia i pracownia tortów artystycznych) oraz dzięki doświadczeniu pracy na etacie, ukończonym studiom, kursom, szkoleniom, przeczytanym książkom i wnikliwej obserwacji rynku, zyskałam solidną wiedzę i potężną dawkę doświadczenia.
Byłam dyrektorką i nauczycielką Akademii tortownia.pl.
Jestem także autorką publikacji w branżowej prasie cukierniczej oraz wydawcą i redaktorką merytoryczną pierwszych w Polsce książek o dekoracjach cukierniczych.
Skończyłam studium podyplomowe Mazowiecka Akademia Firm Rodzinnych (Family Business Academy) w Szkole Biznesu Politechniki Warszawskiej.
Firmę tortownia.pl prowadzę od 2006 roku.

Więcej informacji o mnie...



W Akademii tortownia.pl prowadzi szkolenia:


Kurs online: SŁODKA FIRMA bez obaw przed formalnościami i konkurencją

Indywidualne konsultacje: zakładam słodką firmę




 Przeczytaj też:


Temperowanie kapryśnej damy

Poznaj czwartą siostrę. Na imię jej Ruby.

Zamieszanie w kolorach

Foremka silikonowa do koronek - krok po kroku

Polski tort w stylu angielskim


Kategorie: baza wiedzy: solidne rzemiosło, dekoracje cukiernicze



Szukaj

Kategorie
Autorzy

Agnieszka
Klimczak

Tadeusz
Branecki

Bożena
Sikoń

oraz goście »

Archiwum bloga