Piernik staropolski przekładany
Najlepszy przepis na piernik według Bożeny Sikoń
Magia i urok Świąt Bożego Narodzenia mobilizuje nas do wcześniejszego planowania prac, które powinniśmy poczynić, aby piernik czy pierniczki były miękkie, kruche, pachnące oraz cieszyły wyglądem i smakiem. Ciasto przed świętami powinno odpowiednio długo leżakować by spełnić nasze oczekiwania smakowe. Piernik Staropolski charakteryzuje się korzennym smakiem i aromatem. Jest ciastem, które powinno zagościć w każdym domu przy tej niepowtarzalnej świątecznej atmosferze miłości, serdeczności i dobroci.
Dla tych, którzy w tym roku spóźnili się z przygotowaniem ciasta rada, jak przygotować piernik by zdążył skruszeć.

1. Ciasto piernikowe
Składniki:
- 500g miodu naturalnego
- 200g cukru - na karmel
- 200g cukru
- 240g masła
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki tartego imbiru
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50g (ok. ¼ szklanki) mleka
- sól - szczypta
- 60g przyprawy do piernika
- 400g mąki żytniej
- 600g mąki pszennej np. typ 680
- 200g orzechów włoskich
- 150g skórki pomarańczy
Pierwszą część cukru upalamy na sucho na karmel. Drugą część cukru, miód, karmel i masło podgrzewamy mieszając. Wyrabiamy ciasto łącząc masę z obiema mąkami, jajkami, bakaliami i przyprawami. Gotowe ciasto przykrywamy papierem i wstawiamy w chłodne miejsce na min. 2 tygodnie.
Po tym czasie kawałki ciasta wałkujemy na grubość około 3 mm na kształt prostokąta (dopasowujemy do blachy, w której będziemy je piec), dziurkujemy i pieczemy w temp. 180C przez 15-20 min.
Po ostudzeniu owijamy ciasto folią i odkładamy do lodówki na około 3 dni, aby skruszało. Gdy zabrakło nam czasu na wcześniejsze przygotowanie ciasta, po wyjęciu z piekarnika ciepłe ciasto owijamy folią, żeby zaparowało.
2. Konfitura śliwkowa

Składniki:
- 200g suszonych śliwek
- 50ml wody
- 60g czerwonego wina (Porto)
- 40g cukru kryształ
- 20g brązowego cukru
- skórka starta z 1 pomarańczy + sok
- sok z 1 cytryny
- 2,5g
żelatyny - 20g likieru Cointreau
- cynamon
- anyż - kwiatki
- kardamon w proszku
Skórkę z pomarańczy zetrzeć. Żelatynę namoczyć. Do garnka wlać wodę, wino, dodać śliwki, oba cukry, przyprawy korzenne, sok z cytryny i pomarańczy i wstawić do gotowania. Do gotowania możemy też dołożyć wszystkie skórki z połówek owoców pozostałych po wyciśnięciu soku. Owoce muszą być dobrze przygotowane tzn. umyte i sparzone. Do gotowej masy śliwkowej dodajemy namoczoną żelatynę, startą skórkę pomarańczy i likier Cointreau. Wyjmujemy z niej dołożone skórki połówek owoców i gwiazdki anyżu. Blendujemy.
3. Ganache czekoladowy z rumem
Składniki:
- 150g śmietanki 30-36%
- 50g
syropu glukozowego - 150g czekolady gorzkiej 71%
- 150g
czekolady deserowej 53% - 50g masła
- około 100ml rumu - opcjonalnie
Gotujemy śmietankę z glukozą, następnie łączymy z dwoma czekoladami i mieszamy do całkowitego połączenia. Blendujemy, dodajemy masło, a na koniec doprawiamy rumem.
4. Składanie piernika
Z lodówki wyjmujemy gotowe blaty piernikowe. Kroimy na trzy części. Na pierwszy blat wykładamy konfiturę śliwkową i przykrywamy drugim blatem. Na drugi blat wylewamy ganache i przyciskamy trzecim blatem. Odstawiamy piernik na 2-3 dni do lodówki.



5. Polewa czekoladowa i wykończenie piernika
Składniki:
- 160g
czekolady deserowej - 50ml śmietanki 30-36%
- 50ml mleka
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy śmietankę i podgrzewamy. Gorącym płynem zalewamy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki, równamy boki, by nadać piernikowi ładny kształt. Całość smarujemy konfiturą śliwkową jeśli została lub marmoladą wieloowocową, po czym oblewamy polewą czekoladową. Gotowym piernik dowolnie ozdabiamy.

Komentarze (1)
Aby dodać swój komentarz - zaloguj się ».
Nie masz jeszcze konta? Załóż konto »
![]() | Bożena Sikoń-WojtalKreator smaku i dekoracji w tortownia.pl, absolwentka wielu szkoleń zawodowych i stażów zagranicznych (m.in. w Paryżu, Yssingeaux, Barcelonie). Laureatka i jurorka konkursów cukierniczych, mentorka wielu młodych polskich cukierników i wspaniały nauczyciel Akademii tortownia.pl. |
Przeczytaj też:

Róża "uszyta" z lukru

Polski tort w stylu angielskim

Foremka silikonowa do koronek - krok po kroku

Wielkanocne ciasteczka pisanki

Dekorator - złotnik
Kategorie: baza wiedzy: solidne rzemiosło, przepisy, cukiernictwo
- od pasji do profesji: moja słodka firma
(16) - przepisy, cukiernictwo
(8) - dekoracje cukiernicze
(20) - wydarzenia
(6) - słodkie opowieści
(19) - baza wiedzy: solidne rzemiosło
(19)
2023
(1) 2022
(1) 2021
(5) 2020
(1) 2019
(1) 2018
(5) 2017
(3) 2016
(2) 2015
(11) 2014
(6) 2013
(2) 2012
(1) 2011
(1) 2010
(2) 2007
(8)