zaloguj   |   załóż konto
poniedziałek, 1 grudnia 2014

Róża "uszyta" z lukru

Jak przygotować efektowną "materiałową" dekorację? cz. II


Czas na część drugą tekstylnych dekoracji, skoro zrobiło się liść czas zrobić i różę! Wspaniały tort cieszy nie tylko podniebienie, ale i oko. Jak już pisałem w poprzednim wpisie jest to prosta technika doskonała dla początkujących. Polega na takim formowaniu lukru by przypominał upięty materiał. Przez niektórych już trochę zapomniana, jednak warto ją odkryć na nowo. Takie zdobienia są niezastąpione przy dekoracjach w bogatym, pałacowym stylu, ale również w nowoczesnych projektach.

1. Przygotować lukier plastyczny do bukietów. Uplastycznić go poprzez zagniatanie lub wałkowanie.

2. Lukier cienko rozwałkować średnim wałkiem.

3. Nożem do marcepanu wyciąć w rozwałkowanym lukrze kwadrat. Tu na szerokość packi cukierniczej, czyli 8,5 cm.

4. Nożem do marcepanu przeciąć kwadrat na pół. Powstaną dwa prostokąty.

5. Jeden prostokąt odłożyć pod podkładkę do przechowywania dekoracji.

6. Patyczkiem do modelowania cienko wałkować tylko środkową część prostokąta (wzdłuż dłuższego boku). Dłuższe boki prostokąta mają pozostać grubsze.

7. Odwrócić prostokąt na drugą stronę i złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku. W miejscu zgięcia lukru ma powstać wałek z powietrzem.

8. Wałkować przestrzeń poniżej wałka z powietrzem najlepiej używając patyczka do modelowania tak by warstwy się skleiły.

9. Odciąć nadmiar rozwałkowanego lukru nożem do marcepanu by uzyskać równą krawędź.

10. Odciąć nożem pod kątem 45 stopni krótszy bok prostokąta zaczynając cięcie od strony wałeczka z powietrzem.

11. Rozpocząć zawijanie lukru od zwinięcia powstałego przy wałeczku z powietrzem ostrego szpica.

12. Dalej zawijać lukier w pąk kwiatowy zaciskając palcami lukier od spodu, aby wypchnąć nadmiar lukru z formowanego pąka.

13. Po kilku obrotach wykonać marszczenia na jeszcze nie zwiniętej części lukru - popychać drugą ręką rozwinięty lukier w stronę zawijanego pąka.

14. Końcówkę lukru wysunąć fantazyjnie ponad pąk.

15. Odciąć nadmiar lukru pod pąkiem.

16. Pozostać kwiat do wysuszenia na gąbce do modelowania.

Przykład zastosowania kwiatków lub różyczek w dekoracji poniżej.



Komentarze (0)


Aby dodać swój komentarz - zaloguj się ».
Nie masz jeszcze konta? Załóż konto »

Tadeusz Branecki

Wszechstronny nauczyciel Akademii tortownia.pl, artysta dekorator. Na co dzień kreator dekoracji w Pracowni Cukierniczej tortownia.pl. Głównym obszarem jego zainteresowań są cukrowe kwiaty i figurki z lukru plastycznego.




 Przeczytaj też:


Lukier plastyczny

Kwiaty cukrowe na druciku

Zamieszanie w kolorach

Ciastka, jak marzenie...

Temperowanie kapryśnej damy


Kategorie: baza wiedzy: solidne rzemiosło, dekoracje cukiernicze



Szukaj

Kategorie
Autorzy

Agnieszka
Klimczak

Tadeusz
Branecki

Bożena
Sikoń

oraz goście »

Archiwum bloga