Dekorator - złotnik
Jak ułożyć płatki złota na torcie?
Złocenia na torcie to temat rzeka, można użyć rozmaitych

Powierzchnię lukru plastycznego smarujemy cieniutką warstwą
kleju cukrowego (dla pewności, że nie ma go za dużo, lukier możemy lekko osuszyć ręcznikiem papierowym).

Ostrożnie przykładamy złoto na papierze (oczywiście złotem w kierunku tortu, trzymając za papier i nie dotykając złota palcami). Musimy to zrobić bardzo precyzyjnie, ponieważ jeśli dotkniemy płatkiem do tortu, prawdopodobnie już część złota od razu się przyklei.

Miękkim pędzelkiem wygładzamy całą powierzchnię papieru.

Delikatnie zdejmujemy papier i gotowe :-)
Dodatkowe informacje:
Papier razem ze złotem możemy dociąć do potrzebnego rozmiaru nożyczkami, możemy też użyć malutkich kawałeczków złota do mniejszych zdobień.
Aby całkowicie pokryć powierzchnię, należy nałożyć przynajmniej dwie warstwy złota, kolejne płatki należy układać tak, żeby zakrywały łączenia z pierwszej warstwy, przyklejając złoto na złoto nie musimy ponownie używać kleju. (Łączenia, o których mowa widoczne są na pierwszym zdjęciu, nad klawiaturą pianina).
Do przygotowania powyższego wpisu wykorzystałyśmy
płatki złota Squires Kitchen , które można zamówić także w większym opakowaniu, po 10 lub 25 płatków (chce.to@tortownia.pl); na zdjęciach tort o podwójnej wysokości, około 10 cm (część prawdziwego projektu zrealizowanego przez Pracownię tortownia.pl).
Komentarze (0)
Aby dodać swój komentarz - zaloguj się ».
Nie masz jeszcze konta? Załóż konto »
![]() | Agnieszka KlimczakPodpowiadam (przyszłym) właścicielkom "słodkich" firm jak godnie zarabiać i prowadzić firmę w zgodzie ze sobą. Pomogłam już setkom pasjonatów i zawodowych cukierników. Jako praktykująca od lat nauczycielka i świetna słuchaczka, umiem wspierać w rozwoju i trafnie identyfikować potrzeby. Wiem, że rozwiązania idealne nie istnieją. Ale są drogi na skróty. Wiem które warto wybierać, a których lepiej unikać. Moją największą pasją jest dzielenie się tą wiedzą.Przez kilkanaście lat własnej działalności gospodarczej (m.in. kawiarnia i pracownia tortów artystycznych) oraz dzięki doświadczeniu pracy na etacie, ukończonym studiom, kursom, szkoleniom, przeczytanym książkom i wnikliwej obserwacji rynku, zyskałam solidną wiedzę i potężną dawkę doświadczenia. Byłam dyrektorką i nauczycielką Akademii tortownia.pl. Jestem także autorką publikacji w branżowej prasie cukierniczej oraz wydawcą i redaktorką merytoryczną pierwszych w Polsce książek o dekoracjach cukierniczych. Skończyłam studium podyplomowe Mazowiecka Akademia Firm Rodzinnych (Family Business Academy) w Szkole Biznesu Politechniki Warszawskiej. Firmę tortownia.pl prowadzę od 2006 roku. Więcej informacji o mnie... |
W Akademii tortownia.pl prowadzi szkolenia:

Kurs online: SŁODKA FIRMA bez obaw przed formalnościami i konkurencją

Indywidualne konsultacje: zakładam słodką firmę
![]() | Bożena Sikoń-WojtalKreator smaku i dekoracji w tortownia.pl, absolwentka wielu szkoleń zawodowych i stażów zagranicznych (m.in. w Paryżu, Yssingeaux, Barcelonie). Laureatka i jurorka konkursów cukierniczych, mentorka wielu młodych polskich cukierników i wspaniały nauczyciel Akademii tortownia.pl. |
Przeczytaj też:

Jak obłożyć podkładkę cukierniczą lukrem plastycznym

Tort na duuuże przyjęcie

Poznaj czwartą siostrę. Na imię jej Ruby.

Róża "uszyta" z lukru

Temperowanie kapryśnej damy
Kategorie: baza wiedzy: solidne rzemiosło, dekoracje cukiernicze
- od pasji do profesji: moja słodka firma
(16) - przepisy, cukiernictwo
(8) - dekoracje cukiernicze
(20) - wydarzenia
(6) - słodkie opowieści
(19) - baza wiedzy: solidne rzemiosło
(19)
2023
(1) 2022
(1) 2021
(5) 2020
(1) 2019
(1) 2018
(5) 2017
(3) 2016
(2) 2015
(11) 2014
(6) 2013
(2) 2012
(1) 2011
(1) 2010
(2) 2007
(8)