Foremka silikonowa do koronek - krok po kroku
czyli jak wykonać własną formę silikonową w dowolnym kształcie
Koronkowe dekoracje mogą być wspaniałą ozdobą tortu. Do przygotowania foremki silikonowej do koronki wystarczy materiałowa koronka, waga i silikon dwuskładnikowy SILLI.
Ułóż koronkę na gładkiej plastikowej podkładce lub stolnicy nieprzywierającej. Odważ jednakową ilość białego i zielonego składnika. Natłuść lekko ręce białym tłuszczem spożywczym (możesz także lekko natłuścić przedmiot, który chcesz odcisnąć). Połącz obie masy i zagniataj aż do uzyskania jednolitego koloru.
Przygotuj kulę silikonu ciut mniejszą od fragmentu koronki, który chcesz odbić.
Umieść SILLI na koronce i delikatnie ugnieć palcami, aby wszystkie szczegóły wzoru się odbiły. Wygładź palcami powierzchnię foremki.
Rzut oka pod spód, żeby zobaczyć jak wygląda teraz forma.
Zostaw ją do stężenia (z zatopioną koronką) na 3 godziny w temperaturze pokojowej.
Po trzech godzinach forma ma ustalony kształt.
Wyjmij koronkę i pozostaw formę do pełnego zastygnięcia na około 3 dni.
Dodatkowe informacje:
- Umyj i wysusz ręce przed robieniem foremki. Upewnij się, że powierzchnia, na której pracujesz jest także czysta. Pracuj na plastikowej podkładce albo nieprzywierającej stolnicy, żeby silikon nie przykleił się do blatu roboczego.
- Przed użyciem formy zawsze umyj ją w zmywarce, na najwyższej temperaturze.
- Przygotuj formę odpowiedniej grubości i pozwól jej całkowicie zastygnąć aby uniknąć rozerwania.
- Jeśli potrzebujesz więcej czasu na przygotowanie foremki (odciskasz duży skomplikowany przedmiot) możesz schłodzić składniki, co wydłuży czas zastygania.
- Gotową formę można dowolnie podgrzewać i schładzać.
- SILLI nie wymaga specjalnych warunków przechowywania.
- Nie używaj jednej formy do wykonania jadalnych ozdób oraz elementów rękodzieła nie przeznaczonego do kontaktu z żywnością.
- Nie dopuść do połknięcia silikonu. W przypadku połknięcia, skontaktuj się z lekarzem.
tortownia.pl jest dystrybutorem dwuskładnikowego silikonu do zastosowań spożywczych.
Silikon dostępny jest wygodnych odpakowaniach (
Komentarze (0)
Aby dodać swój komentarz - zaloguj się ».
Nie masz jeszcze konta? Załóż konto »
![]() | Agnieszka KlimczakPodpowiadam (przyszłym) właścicielkom "słodkich" firm jak godnie zarabiać i prowadzić firmę w zgodzie ze sobą. Pomogłam już setkom pasjonatów i zawodowych cukierników. Jako praktykująca od lat nauczycielka i świetna słuchaczka, umiem wspierać w rozwoju i trafnie identyfikować potrzeby. Wiem, że rozwiązania idealne nie istnieją. Ale są drogi na skróty. Wiem które warto wybierać, a których lepiej unikać. Moją największą pasją jest dzielenie się tą wiedzą.Przez kilkanaście lat własnej działalności gospodarczej (m.in. kawiarnia i pracownia tortów artystycznych) oraz dzięki doświadczeniu pracy na etacie, ukończonym studiom, kursom, szkoleniom, przeczytanym książkom i wnikliwej obserwacji rynku, zyskałam solidną wiedzę i potężną dawkę doświadczenia. Byłam dyrektorką i nauczycielką Akademii tortownia.pl. Jestem także autorką publikacji w branżowej prasie cukierniczej oraz wydawcą i redaktorką merytoryczną pierwszych w Polsce książek o dekoracjach cukierniczych. Skończyłam studium podyplomowe Mazowiecka Akademia Firm Rodzinnych (Family Business Academy) w Szkole Biznesu Politechniki Warszawskiej. Firmę tortownia.pl prowadzę od 2006 roku. Więcej informacji o mnie... |
W Akademii tortownia.pl prowadzi szkolenia:

Kurs online: SŁODKA FIRMA bez obaw przed formalnościami i konkurencją

Indywidualne konsultacje: zakładam słodką firmę
Przeczytaj też:

Liść "uszyty" z lukru

Poznaj czwartą siostrę. Na imię jej Ruby.

Wielkanocne ciasteczka pisanki

Lukier królewski wraca na tron!

Ciastka, jak marzenie...
Kategorie: baza wiedzy: solidne rzemiosło, dekoracje cukiernicze
- od pasji do profesji: moja słodka firma
(16) - przepisy, cukiernictwo
(8) - dekoracje cukiernicze
(20) - wydarzenia
(6) - słodkie opowieści
(19) - baza wiedzy: solidne rzemiosło
(19)
2023
(1) 2022
(1) 2021
(5) 2020
(1) 2019
(1) 2018
(5) 2017
(3) 2016
(2) 2015
(11) 2014
(6) 2013
(2) 2012
(1) 2011
(1) 2010
(2) 2007
(8)