Art Czeko
wstążki, listki, kratki i ażurki własnego wyrobu
Dekoracje z czekolady - do tortów, ciast i deserów? Oczywiście możemy wykorzystać gotowe ażurki, listki lub literki. Warto jednak czasem pokusić się o własnoręczne wykonanie takich dekoracji. Istnieje kilka podstawowych technik (oczywiście zawsze musimy użyć czekolady temperowanej).
- Listki z czekolady naturalnych kształtów uzyskamy smarując spód prawdziwych zielonych liści czekoladą. Kiedy zastygnie, możemy delikatnie zdjąć liść - i gotowe!
- Napisy i wzorki wyciśnijmy z płynnej czekolady na papier do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego z wąską końcówką. Jeśli chcemy uzyskać równe kształty, narysujmy je ołówkiem na spodzie papieru lub podłóżmy pod niego kartkę z naszkicowanymi ornamentami (lub napisami). Wystudzone ozdoby przenieśmy delikatnie nożem lub szpatułką na tort.
Można oczywiście także pisać bezpośrednio na torcie, ale wymaga to ciut większej wprawy i jest, co tu kryć, bardziej stresujące. - Możemy też rozsmarować czekoladę na folii cukierniczej (lub papierze do pieczenia) i kiedy prawie całkiem zastygnie, wycinać z niej dowolne kształty przy pomocy noża lub wykrawaczek.
- Oszałamiające wrażenie robi tort z bokami obłożonymi czekoladową wstęgą. Zmierz wysokość i obwód gotowego tortu i wytnij pasek z papieru do pieczenia o tych rozmiarach. Następnie rozsmaruj na nim warstwę czekolady. Natychmiast owiń brzeg tortu paskiem (papierem do zewnątrz!) i wstaw do lodówki. Kiedy czekolada stężeje, delikatnie zdejmij pasek papieru.
tort z czekoladową wstęgą, wyk. i zdj. Agnieszka Klimczak
UWAGA!
Dwie powyższe techniki można znacznie urozmaicić, jeśli zamiast papieru użyjemy specjalnych folii do czekolady z nadrukiem karotenowym. Kiedy zdejmiemy ją ze stężałej czekolady, na powierzchni dekoracji pozostaną śliczne wzory. - Metoda bardzo szybka i nie wymagająca temperowania czekolady to domowa produkcja wiórków czekoladowych. Możemy zeskrobywać wiórki z kawałka czekolady za pomocą obieraczki do jarzyn, zetrzeć czekoladę na tarce lub zwyczajnie ją posiekać. Pamiętać należy tylko o tym, żeby czekolada była schłodzona i nie należy jej zbyt mocna ściskać, żeby się nie roztopiła :)
- Wszystkie te metody można urozmaicać łącząc różne kolory czekolady w bardziej lub mniej regularne plamy (np. wycisnąć dwukolorową kratkę metodą jak do napisów i wzorków).
- A jeśli chcemy udekorować tort trójwymiarowymi różami? Mieszając czekoladę z
glukozą w syropie otrzymamy czekoladę plastyczną i możemy z niej lepić właśnie róże lub inne cuda.
Jeśli chcemy nadać gotowym dekoracjom majestatycznego wyglądu, możemy je delikatnie oprószyć złotym, srebrnym lub perłowym barwnikiem spożywczym.
Warto przygotowywać dekoracje osobno i później przenosić je na tort (lub deser). Możemy wówczas przygotować ich więcej niż potrzeba, zostawiając sobie margines błędu, a niewykorzystane ozdoby - do późniejszego użycia.
Komentarze (0)
Aby dodać swój komentarz - zaloguj się ».
Nie masz jeszcze konta? Załóż konto »
![]() | Agnieszka KlimczakPodpowiadam (przyszłym) właścicielkom "słodkich" firm jak godnie zarabiać i prowadzić firmę w zgodzie ze sobą. Pomogłam już setkom pasjonatów i zawodowych cukierników. Jako praktykująca od lat nauczycielka i świetna słuchaczka, umiem wspierać w rozwoju i trafnie identyfikować potrzeby. Wiem, że rozwiązania idealne nie istnieją. Ale są drogi na skróty. Wiem które warto wybierać, a których lepiej unikać. Moją największą pasją jest dzielenie się tą wiedzą.Przez kilkanaście lat własnej działalności gospodarczej (m.in. kawiarnia i pracownia tortów artystycznych) oraz dzięki doświadczeniu pracy na etacie, ukończonym studiom, kursom, szkoleniom, przeczytanym książkom i wnikliwej obserwacji rynku, zyskałam solidną wiedzę i potężną dawkę doświadczenia. Byłam dyrektorką i nauczycielką Akademii tortownia.pl. Jestem także autorką publikacji w branżowej prasie cukierniczej oraz wydawcą i redaktorką merytoryczną pierwszych w Polsce książek o dekoracjach cukierniczych. Skończyłam studium podyplomowe Mazowiecka Akademia Firm Rodzinnych (Family Business Academy) w Szkole Biznesu Politechniki Warszawskiej. Firmę tortownia.pl prowadzę od 2006 roku. Więcej informacji o mnie... |
W Akademii tortownia.pl prowadzi szkolenia:

Kurs online: SŁODKA FIRMA bez obaw przed formalnościami i konkurencją

Indywidualne konsultacje: zakładam słodką firmę
Przeczytaj też:

Zamieszanie w kolorach

Wielkanocne ciasteczka pisanki

Lukier królewski wraca na tron!

Same zalety kolorowego tła

Inspirujące KOLORY w dekoracji cukierniczej wg Lindy Smith
Kategorie: dekoracje cukiernicze
- od pasji do profesji: moja słodka firma
(16) - przepisy, cukiernictwo
(8) - dekoracje cukiernicze
(20) - wydarzenia
(6) - słodkie opowieści
(19) - baza wiedzy: solidne rzemiosło
(19)
2023
(1) 2022
(1) 2021
(5) 2020
(1) 2019
(1) 2018
(5) 2017
(3) 2016
(2) 2015
(11) 2014
(6) 2013
(2) 2012
(1) 2011
(1) 2010
(2) 2007
(8)