zaloguj   |   załóż konto
sobota, 1 września 2007

Prawdy i mity o czekoladzie

potwierdzamy i obalamy


  • Jest lepsza niż seks! - powiedziała o czekoladzie Pamela Anderson. Brytyjscy naukowcy postanowili to sprawdzić. Przebadali pary z hrabstwa Sussex (podpinając je do naukowej aparatury) i stwierdzili, że zjedzenie tabliczki czekolady wywoływało uczucie rozkoszy silniejsze i bardziej długotrwałe niż pocałunek! A wszystko to za sprawą chemii: czekolada zwiększa wydzielanie serotoniny i endorfin, zwanych hormonem szczęścia. Podczas jej spożycia wytwarza się też fenyloetyloamina, odpowiedzialna za pobudzanie ośrodków przyjemności w mózgu.


  • Pomaga walczyć ze stresem i łagodzi skoki nastrojów! A to dzięki zawartości magnezu. Jak twierdzi Dr Susan Delaney z Dallas (badaczka i miłośniczka czekolady), regularne jedzenie czekolady łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego i zapobiega depresji. Może ponoć stanowić alternatywę dla środków farmakologicznych, takich jak Prozac. Brytyjscy naukowcy postulują wprowadzenie czekolady na listę leków refundowanych przez National Heath Service (brytyjski NFZ ;-)).

  • Działa przeciwrakowo, chroni przed zawałem serca, obniża ciśnienie tętnicze, leczy przewlekły kaszel, ma działanie podobne do aspiryny - wszystkie te właściwości lecznicze czekolady także zostały naukowo udowodnione!

  • Nie powoduje trądziku ani próchnicy! Naukowcy pochylili się oczywiście i nad tymi obiegowymi opiniami o czekoladzie. Mimo prób, twierdzeń tych nie udało się udowodnić. Próchnicę powoduje cukier w dużych ilościach zawarty w czekoladzie, podobnie jest z trądzikiem.

  • Nie tuczy! Przybieramy na wadze od cukru i tłuszczu. Dlatego najzdrowsze są czekolady gorzkie, ciemne, które zawierają więcej dobroczynnego kakao niż czekolady mleczne i białe. Jeśli więc nawet się odchudzasz, dla zdrowia fizycznego i psychicznego możesz pozwolić sobie na kostkę gorzkiej czekolady wysokiej jakości - to nie zrujnuje większości diet!

  • Powoduje migreny, trudności z zasypianiem, kołatanie serca, nadmierny wzrost ciśnienia. Tak, spożywana w dużych ilościach może tak działać za sprawą zawartości kofeiny (choć zawiera jej o trzy czwarte mniej niż kawa).

  • Uzależnia! To, niestety, prawda. Za to winić możemy kofeinę i odpowiedzialną za uczucie przyjemności fenyloetyloaminę.

  • Zapobiega starzeniu się skóry i wspomaga jej oczyszczanie - tak, ale aplikowana na skórę. Producenci coraz częściej dodają do kremów, peelingów, mydeł i balsamów masło kakaowe - główny składnik czekolady. A zabiegi kosmetyczne z wykorzystaniem czekolady stały się ostatnio bardzo modne!




Komentarze (0)


Aby dodać swój komentarz - zaloguj się ».
Nie masz jeszcze konta? Załóż konto »

Agnieszka Klimczak

Podpowiadam (przyszłym) właścicielkom "słodkich" firm jak godnie zarabiać i prowadzić firmę w zgodzie ze sobą. Pomogłam już setkom pasjonatów i zawodowych cukierników. Jako praktykująca od lat nauczycielka i świetna słuchaczka, umiem wspierać w rozwoju i trafnie identyfikować potrzeby. Wiem, że rozwiązania idealne nie istnieją. Ale są drogi na skróty. Wiem które warto wybierać, a których lepiej unikać. Moją największą pasją jest dzielenie się tą wiedzą.
Przez kilkanaście lat własnej działalności gospodarczej (m.in. kawiarnia i pracownia tortów artystycznych) oraz dzięki doświadczeniu pracy na etacie, ukończonym studiom, kursom, szkoleniom, przeczytanym książkom i wnikliwej obserwacji rynku, zyskałam solidną wiedzę i potężną dawkę doświadczenia.
Byłam dyrektorką i nauczycielką Akademii tortownia.pl.
Jestem także autorką publikacji w branżowej prasie cukierniczej oraz wydawcą i redaktorką merytoryczną pierwszych w Polsce książek o dekoracjach cukierniczych.
Skończyłam studium podyplomowe Mazowiecka Akademia Firm Rodzinnych (Family Business Academy) w Szkole Biznesu Politechniki Warszawskiej.
Firmę tortownia.pl prowadzę od 2006 roku.

Więcej informacji o mnie...



W Akademii tortownia.pl prowadzi szkolenia:


Kurs online: SŁODKA FIRMA bez obaw przed formalnościami i konkurencją

Indywidualne konsultacje: zakładam słodką firmę




 Przeczytaj też:


Ciastka, jak marzenie...

Cukrowe Animacje Carlosa Lischetti

Skąd się wzięło Halloween?

Kawiarnie i lodziarnie wspierają laguny

Keks angielski, czyli fruit cake


Kategorie: słodkie opowieści



Szukaj

Kategorie
Autorzy

Agnieszka
Klimczak

Tadeusz
Branecki

Bożena
Sikoń

oraz goście »

Archiwum bloga