Prawdy i mity o czekoladzie
potwierdzamy i obalamy
- Jest lepsza niż seks! - powiedziała o czekoladzie Pamela Anderson. Brytyjscy naukowcy postanowili to sprawdzić. Przebadali pary z hrabstwa Sussex (podpinając je do naukowej aparatury) i stwierdzili, że zjedzenie tabliczki czekolady wywoływało uczucie rozkoszy silniejsze i bardziej długotrwałe niż pocałunek! A wszystko to za sprawą chemii: czekolada zwiększa wydzielanie serotoniny i endorfin, zwanych hormonem szczęścia. Podczas jej spożycia wytwarza się też fenyloetyloamina, odpowiedzialna za pobudzanie ośrodków przyjemności w mózgu.
- Pomaga walczyć ze stresem i łagodzi skoki nastrojów! A to dzięki zawartości magnezu. Jak twierdzi Dr Susan Delaney z Dallas (badaczka i miłośniczka czekolady), regularne jedzenie czekolady łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego i zapobiega depresji. Może ponoć stanowić alternatywę dla środków farmakologicznych, takich jak Prozac. Brytyjscy naukowcy postulują wprowadzenie czekolady na listę leków refundowanych przez National Heath Service (brytyjski NFZ ;-)).
- Działa przeciwrakowo, chroni przed zawałem serca, obniża ciśnienie tętnicze, leczy przewlekły kaszel, ma działanie podobne do aspiryny - wszystkie te właściwości lecznicze czekolady także zostały naukowo udowodnione!
- Nie powoduje trądziku ani próchnicy! Naukowcy pochylili się oczywiście i nad tymi obiegowymi opiniami o czekoladzie. Mimo prób, twierdzeń tych nie udało się udowodnić. Próchnicę powoduje cukier w dużych ilościach zawarty w czekoladzie, podobnie jest z trądzikiem.
- Nie tuczy! Przybieramy na wadze od cukru i tłuszczu. Dlatego najzdrowsze są czekolady gorzkie, ciemne, które zawierają więcej dobroczynnego kakao niż czekolady mleczne i białe. Jeśli więc nawet się odchudzasz, dla zdrowia fizycznego i psychicznego możesz pozwolić sobie na kostkę gorzkiej czekolady wysokiej jakości - to nie zrujnuje większości diet!
- Powoduje migreny, trudności z zasypianiem, kołatanie serca, nadmierny wzrost ciśnienia. Tak, spożywana w dużych ilościach może tak działać za sprawą zawartości kofeiny (choć zawiera jej o trzy czwarte mniej niż kawa).
- Uzależnia! To, niestety, prawda. Za to winić możemy kofeinę i odpowiedzialną za uczucie przyjemności fenyloetyloaminę.
- Zapobiega starzeniu się skóry i wspomaga jej oczyszczanie - tak, ale aplikowana na skórę. Producenci coraz częściej dodają do kremów, peelingów, mydeł i balsamów masło kakaowe - główny składnik czekolady. A zabiegi kosmetyczne z wykorzystaniem czekolady stały się ostatnio bardzo modne!
Komentarze (0)
Aby dodać swój komentarz - zaloguj się ».
Nie masz jeszcze konta? Załóż konto »
![]() | Agnieszka KlimczakPodpowiadam (przyszłym) właścicielkom "słodkich" firm jak godnie zarabiać i prowadzić firmę w zgodzie ze sobą. Pomogłam już setkom pasjonatów i zawodowych cukierników. Jako praktykująca od lat nauczycielka i świetna słuchaczka, umiem wspierać w rozwoju i trafnie identyfikować potrzeby. Wiem, że rozwiązania idealne nie istnieją. Ale są drogi na skróty. Wiem które warto wybierać, a których lepiej unikać. Moją największą pasją jest dzielenie się tą wiedzą.Przez kilkanaście lat własnej działalności gospodarczej (m.in. kawiarnia i pracownia tortów artystycznych) oraz dzięki doświadczeniu pracy na etacie, ukończonym studiom, kursom, szkoleniom, przeczytanym książkom i wnikliwej obserwacji rynku, zyskałam solidną wiedzę i potężną dawkę doświadczenia. Byłam dyrektorką i nauczycielką Akademii tortownia.pl. Jestem także autorką publikacji w branżowej prasie cukierniczej oraz wydawcą i redaktorką merytoryczną pierwszych w Polsce książek o dekoracjach cukierniczych. Skończyłam studium podyplomowe Mazowiecka Akademia Firm Rodzinnych (Family Business Academy) w Szkole Biznesu Politechniki Warszawskiej. Firmę tortownia.pl prowadzę od 2006 roku. Więcej informacji o mnie... |
W Akademii tortownia.pl prowadzi szkolenia:

Kurs online: SŁODKA FIRMA bez obaw przed formalnościami i konkurencją

Indywidualne konsultacje: zakładam słodką firmę
Przeczytaj też:

Polski tort w stylu angielskim

Inspirujące KOLORY w dekoracji cukierniczej wg Lindy Smith

Słodkie tajemnice Bożeny Sikoń

"Domek z Piernika" w tortownia.pl

Poznaj czwartą siostrę. Na imię jej Ruby.
Kategorie: słodkie opowieści
- od pasji do profesji: moja słodka firma
(16) - przepisy, cukiernictwo
(8) - dekoracje cukiernicze
(20) - wydarzenia
(6) - słodkie opowieści
(19) - baza wiedzy: solidne rzemiosło
(19)
2023
(1) 2022
(1) 2021
(5) 2020
(1) 2019
(1) 2018
(5) 2017
(3) 2016
(2) 2015
(11) 2014
(6) 2013
(2) 2012
(1) 2011
(1) 2010
(2) 2007
(8)