Słodki upominek
pięć kroków na drodze do udanego tortowego prezentu
Przedstawiam pięć sprawdzonych kroków, które zagwarantują, że tort ofiarowany w prezencie będzie smakował i się podobał. Oczywiście chodzi o zupełnie indywidualny pomysł, a nie wykonanie uniwersalnego projektu, jak np. prezentu ze wstążką (choć i gotowy przepis zawsze warto dostosować do sytuacji, np. odpowiednio dobierając kolory).

CZAS
Przede wszystkim warto dać sobie przynajmniej parę dni na planowanie, jeśli oczywiście jest taka możliwość, i zawczasu wszystko przemyśleć. Pozwoli to nam skompletować wszystkie składniki, a przy tym, kiedy mamy już ogólny zarys, często najlepsze pomysły na szczegóły przychodzą całkiem niespodziewanie, podczas zwykłych codziennych czynności. Warto także skorzystać z konsultacji bardziej doświadczonych osób, np. skonsultować projekt i listę potrzebnych składników w sklepie tortownia.pl.
INFORMACJE
Pierwszym krokiem jest zebranie informacji o osobie, którą zamierzamy obdarować: czym się interesuje, o czym marzy, co lubi, czego zdecydowanie unika (także jeśli chodzi o smaki). Sprawa jest oczywiście tym łatwiejsza, im osoba, dla której pieczemy jest nam bliższa, piekąc dla dalszych znajomych musimy przeprowadzić dziennikarskie śledztwo lub wybrać bezpieczny wariant i trzymać się tematyki okazji, albo zdecydować się na uniwersalny projekt, np. ciasto w kształcie bombonierki lub prezentu.
POMYSŁ
Wyposażeni w jak najwięcej informacji możemy zacząć zastanawiać się nad czymś, co będzie proste w formie, czytelne w przekazie, a przy tym niezbyt trudne w wykonaniu. Zawsze warto szukać inspiracji w książkach i innych zrealizowanych pomysłach. Jeśli myślimy już o czymś konkretnym, np. o wielkiej truskawce, poszukajmy w dostępnych źródłach fotografii wyraźnie przedstawiających owoc, liście, kwiat i jedno lub dwa najciekawsze zachowajmy - przydadzą się w trakcie pracy. Zastanówmy się też nad kolejnością wykonywania czynności, może niektóre elementy, np. figurki, trzeba wykonać wcześniej, żeby zdążyły wyschnąć...
WYKONANIE
Mając przemyślany projekt możemy już celebrować cud tworzenia - upiec ciacho i bawić się kolorowymi lukrami i cukierkami... aby od razu mieć satysfakcję z efektów. Często w trakcie pracy warto zweryfikować misterny plan, układając dekoracje "na sucho" przed umieszczeniem ich na torcie - możemy wtedy dojść do wniosku, że istnieje jeszcze lepsze rozwiązanie.
TRANSPORT i DOKUMENTACJA
Gotowy tort często trzeba przewieźć do adresata, co jest niemałym wyzwaniem - trzeba umieścić go na stabilnej podstawce, (najlepiej jednorazowej) i oczywiście przykryć od góry. Niezastąpiony będzie własny samochód z wyrozumiałym i płynnie jeżdżącym kierowcą.
Jednak zanim tort opuści królestwo naszej kuchni, koniecznie trzeba go sfotografować! Swoiste portfolio zawierające zdjęcia tortów można w przyszłości wykorzystać do podniesienia sobie nastroju, a poza tym warto, żeby po wspaniałym torcie zostało coś poza kilkoma okruszkami!
W wielkim skrócie przepis na sukces to parafraza znanego skądinąd sloganu: pomyśl - zaplanuj - wykonaj. Życzę powodzenia i czekam na relacje w galerii.
Komentarze (0)
Aby dodać swój komentarz - zaloguj się ».
Nie masz jeszcze konta? Załóż konto »
![]() | Agnieszka KlimczakPodpowiadam (przyszłym) właścicielkom "słodkich" firm jak godnie zarabiać i prowadzić firmę w zgodzie ze sobą. Pomogłam już setkom pasjonatów i zawodowych cukierników. Jako praktykująca od lat nauczycielka i świetna słuchaczka, umiem wspierać w rozwoju i trafnie identyfikować potrzeby. Wiem, że rozwiązania idealne nie istnieją. Ale są drogi na skróty. Wiem które warto wybierać, a których lepiej unikać. Moją największą pasją jest dzielenie się tą wiedzą.Przez kilkanaście lat własnej działalności gospodarczej (m.in. kawiarnia i pracownia tortów artystycznych) oraz dzięki doświadczeniu pracy na etacie, ukończonym studiom, kursom, szkoleniom, przeczytanym książkom i wnikliwej obserwacji rynku, zyskałam solidną wiedzę i potężną dawkę doświadczenia. Byłam dyrektorką i nauczycielką Akademii tortownia.pl. Jestem także autorką publikacji w branżowej prasie cukierniczej oraz wydawcą i redaktorką merytoryczną pierwszych w Polsce książek o dekoracjach cukierniczych. Skończyłam studium podyplomowe Mazowiecka Akademia Firm Rodzinnych (Family Business Academy) w Szkole Biznesu Politechniki Warszawskiej. Firmę tortownia.pl prowadzę od 2006 roku. Więcej informacji o mnie... |
W Akademii tortownia.pl prowadzi szkolenia:

Kurs online: SŁODKA FIRMA bez obaw przed formalnościami i konkurencją

Indywidualne konsultacje: zakładam słodką firmę
Przeczytaj też:

Zamieszanie w kolorach

Foremki silikonowe do figurek

Polski tort w stylu angielskim

Temperowanie kapryśnej damy

Foremka silikonowa do koronek - krok po kroku
Kategorie: dekoracje cukiernicze
- od pasji do profesji: moja słodka firma
(16) - przepisy, cukiernictwo
(8) - dekoracje cukiernicze
(20) - wydarzenia
(6) - słodkie opowieści
(19) - baza wiedzy: solidne rzemiosło
(19)
2023
(1) 2022
(1) 2021
(5) 2020
(1) 2019
(1) 2018
(5) 2017
(3) 2016
(2) 2015
(11) 2014
(6) 2013
(2) 2012
(1) 2011
(1) 2010
(2) 2007
(8)