zaloguj   |   załóż konto
poniedziałek, 3 maja 2021

Nie ma jednej recepty na sukces!

Ale można skupić się na tym co ważne, żeby rozkręcać słodką firmę skutecznie i z przyjemnością.


Wszyscy chcą godnie zarabiać na swoich wypiekach. No dobra, nie wszyscy. Niektórzy.

Czytaj całość »

 

 Przeczytaj też:


Skąd się wzięło Halloween?

Kawiarnie i lodziarnie wspierają laguny

Prawdy i mity o czekoladzie

Cukrowe Animacje Carlosa Lischetti

Poznaj czwartą siostrę. Na imię jej Ruby.


brak komentarzy


Kategorie: słodkie opowieści



środa, 21 kwietnia 2021

Kawiarnie i lodziarnie wspierają laguny

czyli historia z happy endem (o tym jak lokalne słodkie firmy pomagają)


Zaczęło się od zdjęcia croissanta (czyt. kłasą)* na drzewie i przezabawnej historii opowiedzianej przez pana Adama - inspektora Krakowskiego Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami, a skończyło fajną akcją z pomaganiem.

Czytaj całość »

 

 Przeczytaj też:


Nie ma jednej recepty na sukces!

Bunt biskupa przeciw czekoladzie

Inspirujące KOLORY w dekoracji cukierniczej wg Lindy Smith

Ciastka, jak marzenie...

Zamieszanie w kolorach


brak komentarzy


Kategorie: słodkie opowieści



czwartek, 4 marca 2021

SUGAR fairy tales

recenzja książki Jowity Woszczyńskiej


Jaka jest pierwsza książka Jowity Woszczyńskiej, "Sugar fairy tales"? Od dawna z podziwem śledzę sukcesy autorki i muszę przyznać, że po raz kolejny efekty jej pracy (i współpracy) są mistrzowskie.

Czytaj całość »

 

 Przeczytaj też:


Prawdy i mity o czekoladzie

Bunt biskupa przeciw czekoladzie

Inspirujące KOLORY w dekoracji cukierniczej wg Lindy Smith

Słodkie tajemnice Bożeny Sikoń

Polski tort w stylu angielskim


brak komentarzy


Kategorie: słodkie opowieści, przepisy, cukiernictwo



poniedziałek, 16 marca 2020

Jak przetrwać, kiedy żyjesz ze słodkości?

5 wskazówek dla właścicieli kawiarni i pracowni cukierniczych.


Jak grom z jasnego nieba spadła na nas nowa, ekstremalnie trudna sytuacja. I umówmy się: realna szansa na sprzedaż słodkości na wynos lub z dowozem jest w tej sytuacji nikła. Pizza, to co innego ;) Przeczytaj 5 subiektywnych wskazówek jak się w tym wszystkim odnaleźć, ze specjalną dedykacją dla właścicieli autorskich pracowni cukierniczych i kawiarni.

Czytaj całość »

 

 Przeczytaj też:


10 lekcji z Akademii Sztuk Pięknych.

Same zalety kolorowego tła

Jak zaprojektować artystyczne wypieki

Przyjemność dzielenia się

Tort na duuuże przyjęcie


brak komentarzy


Kategorie: od pasji do profesji: moja słodka firma



środa, 16 stycznia 2019

Pieczenie w domu coraz bardziej realne!

Zmiany w prawie, które musisz znać, jeśli planujesz założyć słodką firmę.


1 stycznia 2019 roku zaczęła obowiązywać nowelizacja ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, zgodnie z którą produkcję żywności (w tym słodkich wypieków) w domu można rozpocząć na podstawie wpisu do rejestru, a nie - jak dotąd - zatwierdzenia przez sanepid. Co to oznacza w praktyce?

Czytaj całość »

 

 Przeczytaj też:


Przyjemność dzielenia się

Otwarty Festiwal Tortów Artystycznych 2015

Jak przetrwać, kiedy żyjesz ze słodkości?

Kreowanie tortów artystycznych na zamówienie

O miłości do pieczenia,


4 komentarze


Kategorie: od pasji do profesji: moja słodka firma




Szukaj

Kategorie
Autorzy

Agnieszka
Klimczak

Tadeusz
Branecki

Bożena
Sikoń

oraz goście »

Archiwum bloga