zaloguj   |   załóż konto
poniedziałek, 12 września 2016

Inspirujące KOLORY w dekoracji cukierniczej wg Lindy Smith

o historii nowej książki, do której będziesz wielokrotnie wracać


Ta historia zaczęła się jakieś 10 lat temu, kiedy zabrałam się za tłumaczenie pewnej książki. To były czasy kiedy dekorowano torty piekielnie twardą cukrową różą i kandyzowaną anżeliką. A ja byłam zachwycona kolorowymi tortami w najróżniejszych kształtach i rozmiarach, które widywałam wtedy w Wielkiej Brytanii. Byłam zdeterminowana, żeby rozpowszechnić styl angielski w naszym kraju.

Wtedy wyznawałam przekonanie, że dekorowanie tortów może być wspaniałą zabawą, a dzięki niewielkiemu nakładowi pracy można osiągnąć efekt "wow". Prowadziłam szkolenia, sprowadzałam narzędzia i surowce i mówiłam wszystkim "zobaczcie jakie to proste!" Byłam pewna, że dekorowanie tortów to zajęcie na tyle wdzięczne, że znajdzie liczną grupę pasjonatów.

Jednym ze sposobów miało być wydawnictwo. Właśnie wtedy, 10 lat temu, zabrałam się za tłumaczenie jednego z przepisów Lindy Smith. Jej bajeczne projekty przykuwały uwagę i choć technicznie nie były trudne do wykonania, miały jakiś niepowtarzalny urok. (W tortownia.pl nadal czasem zaglądamy do "Celebrate with a Cake" w poszukiwaniu pomysłów). Pamiętam, że kiedy spotkałam Lindy Smith po raz pierwszy, podczas wystawy tortów w Wielkiej Brytanii, powiedziałam do niej spontanicznie "Wiele osób dekoruje torty, ale nieliczne naprawdę to potrafią". Dlaczego tak powiedziałam? Bo miały w sobie coś pociągającego, jakiś spokój, harmonię, której wtedy nie potrafiłam nazwać.

Ostatecznie, na początek wybrałam inną książkę o dekoracjach i to właśnie ją wydaliśmy w tortownia.pl jako pierwszą. "50 kolorowych tortów" Debbie Brown było publikacją na miarę tamtych czasów - mnóstwo projektów, nietrudnych do powtórzenia, ale zaskakujących i bardzo poprawnie, estetycznie wykonanych. Książka szybko stała się hitem i wiele osób korzysta z niej do dziś.

Inspirujące KOLORY w dekoracji cukierniczej. Torty, ciasteczka i babeczki według Lindy Smith Sztuki dekoracji cukierniczej

Dzisiaj już styl angielski to żadna nowość. Narzędzia i surowce są ogólnie dostępne, a zabawa w dekorowanie stała się, można powiedzieć, powszechna. Coraz więcej osób zakłada firmy specjalizujące się w produkcji wypieków artystycznych.

A ja jestem szczęściarą, bo dzięki współpracy z zaangażowanym zespołem wydawnictwa Promise (zaczęła się przy redakcji merytorycznej "Sztuki dekoracji cukierniczej"), mam swój udział w tym, które książki ukazują się na naszym rynku i mogę się przyczynić do tego, żeby nasze specjalistyczne słownictwo było zrozumiale przetłumaczone.

I tu historia zatacza koło. Już około 20 października ukaże się drukiem wspaniała pozycja, "Inspirujące KOLORY w dekoracji cukierniczej. Torty, ciasteczka i babeczki według Lindy Smith". Ta książka to coś o wiele więcej niż zbiór konkretnych projektów. To praktyczny podręcznik przenoszenia inspiracji kolorystycznych z otaczającego nas świata na dekoracje wypieków artystycznych. Dowiesz się z niej jak łączyć ze sobą kolory, żeby były przyjemne dla oka, skąd czerpać inspiracje, zrozumiesz dlaczego niektóre zestawienia wywołują uczucie spokoju, a inne "się gryzą", jak kolory wzajemnie na siebie wpływają...

Muszę przyznać, że im dłużej pracuję nad tłumaczeniem tej książki, tym bardziej jestem zafascynowana jej ogromną wartością i bogactwem słownictwa. (Tylu angielskich przymiotników określających nazwy kolorów nie słyszałam przez całe życie). Lindy Smith nie narzuca swoich upodobań kolorystycznych, pokazuje tylko bardzo wyraziste przykłady spójnych, harmonijnych projektów, które mogą być punktem wyjścia do osobistych poszukiwań czytelnika. Choć nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wykonać projekty dokładnie takie jak w książce, bo wszystkie są niezwykle innowacyjne i inspirujące!

Wiem, że uczenie się, choć przenosi nas na wyższy poziom wtajemniczenia, bywa trudne i męczące. Wspomnę więc, że tutaj cała, niezbędna do pracy z kolorem, teoria barw, "przemycona" została w poetyckich opisach przyrody, fotografii i przedmiotów przywiezionych z podróży oraz trafnie dobranych cytatach artystów.

"Be inspired!" napisała mi kiedyś dedykację Lindy Smith. Mam nadzieję, że ta książka Ciebie też zainspiruje i będziesz do niej wracać wielokrotnie.
Życzę Ci miłego czytania i inspirujących poszukiwań własnych zestawień kolorystycznych!



Komentarze (0)


Aby dodać swój komentarz - zaloguj się ».
Nie masz jeszcze konta? Załóż konto »

Agnieszka Klimczak

Podpowiadam (przyszłym) właścicielkom "słodkich" firm jak godnie zarabiać i prowadzić firmę w zgodzie ze sobą. Pomogłam już setkom pasjonatów i zawodowych cukierników. Jako praktykująca od lat nauczycielka i świetna słuchaczka, umiem wspierać w rozwoju i trafnie identyfikować potrzeby. Wiem, że rozwiązania idealne nie istnieją. Ale są drogi na skróty. Wiem które warto wybierać, a których lepiej unikać. Moją największą pasją jest dzielenie się tą wiedzą.
Przez kilkanaście lat własnej działalności gospodarczej (m.in. kawiarnia i pracownia tortów artystycznych) oraz dzięki doświadczeniu pracy na etacie, ukończonym studiom, kursom, szkoleniom, przeczytanym książkom i wnikliwej obserwacji rynku, zyskałam solidną wiedzę i potężną dawkę doświadczenia.
Byłam dyrektorką i nauczycielką Akademii tortownia.pl.
Jestem także autorką publikacji w branżowej prasie cukierniczej oraz wydawcą i redaktorką merytoryczną pierwszych w Polsce książek o dekoracjach cukierniczych.
Skończyłam studium podyplomowe Mazowiecka Akademia Firm Rodzinnych (Family Business Academy) w Szkole Biznesu Politechniki Warszawskiej.
Firmę tortownia.pl prowadzę od 2006 roku.

Więcej informacji o mnie...



W Akademii tortownia.pl prowadzi szkolenia:


Kurs online: SŁODKA FIRMA bez obaw przed formalnościami i konkurencją

Indywidualne konsultacje: zakładam słodką firmę




 Przeczytaj też:


Cukrowe Animacje Carlosa Lischetti


Kategorie: słodkie opowieści, dekoracje cukiernicze



Szukaj

Kategorie
Autorzy

Agnieszka
Klimczak

Tadeusz
Branecki

Bożena
Sikoń

oraz goście »

Archiwum bloga