tortownia.pl »
Akademia »
Szkolenie »
Styl angielski - koronki i hafty z lukru królewskiego (pokaz)...
Styl angielski - koronki i hafty z lukru królewskiego (pokaz)
Bożena Sikoń
Zobacz z bliska jak wykonać misterne ozdoby na wzór wyszukanych koronek i haftów, które będą mogły stanowić eleganckie wykończenie każdego tortu...- Opis
- Nauczyciel
- Dodaj opinię...
Autorski pokaz Bożeny Sikoń, podczas którego zaprezentuje jedną ze swoich ulubionych (choć pracochłonnych) dekoracji tortów. Mistrzyni cukiernictwa udekoruje makietę tortu delikatną koronką (użyje własnoręcznie wykonanej formy silikonowej, a całość wykończy zdobieniami szprycowanymi z lukru plastycznego). Inną techniką dekoracji, zastosowaną do ozdobienia tortu będzie "haft cukrowy", wykonany z lukru królewskiego. Całość kompozycji, jak zawsze w wykonaniu Bożeny Sikoń, elegancka i dopracowana.
UWAGA! Wszystkie pokazy podczas OFTA to premierowe prezentacje technik w wykonaniu nauczycieli Akademii tortownia.pl.
Wejściówki zakupione na pokaz będą do odebrania w dniu pokazu w recepcji OFTA (hotel Arkadia, ul. Radzymińska 182, Warszawa) oraz do kupienia na miejscu (w zależności od dostępności miejsc).
Pokaz trwa 45 minut.
UWAGA! Wszystkie pokazy podczas OFTA to premierowe prezentacje technik w wykonaniu nauczycieli Akademii tortownia.pl.
Wejściówki zakupione na pokaz będą do odebrania w dniu pokazu w recepcji OFTA (hotel Arkadia, ul. Radzymińska 182, Warszawa) oraz do kupienia na miejscu (w zależności od dostępności miejsc).
Pokaz trwa 45 minut.

Bożena Sikoń
Kreator smaku i dekoracji, mistrz cukiernictwa, absolwentka wielu szkoleń zawodowych i stażów zagranicznych, m.in. we Francji (szkoła Lenotre w Paryżu, szkoła w Yssingeaux k/Lionu) i Barcelonie. Laureatka konkursów krajowych i międzynarodowych (we Francji, Luksemburgu, Las Vegas), nauczycielka i mentorka wielu młodych polskich cukierników. Przez lata szef cukierni hotelu Jan III Sobieski.W jej dorobku znajduje się również prowadzenie popularnych programów telewizyjnych, takich jak "Warsztaty smaku: łakocie Bożeny Sikoń" w telewizji KUCHNIA oraz udział w jury w "Polskim Turnieju Wypieków" w telewizji TLC.
Autorka niezliczonych przepisów na słodkości, bohaterka wywiadów telewizyjnych, w magazynach kulinarnych i prasie branżowej. Wielokrotnie jurorka konkursów cukierniczych.
Ucząc kładzie duży nacisk na umiejętność rozpoznawania i łączenia smaków oraz struktur, tak by przygotowane ciasta i desery były w pełni zharmonizowane. Uważa, że "je się oczami", zatem wielką wagę przykłada również do ozdabiania i sposobu podania deserów i tortów. Prowadzone przez nią szkolenia przebiegają w twórczej atmosferze, są wypełnione aktywną pracą przy stole cukierniczym oraz "nasiąknięte" praktyczną wiedzą.
Grupa liczy do 25 osób.
Aby dodać swoją opinię - zaloguj się ».
Nie masz jeszcze konta? Załóż konto »