
Mazurki Wielkanocne Bożeny Sikoń
Bożena Sikoń
Sześć godzin intensywnej pracy, dwa różne mazurki, niezliczona ilość praktycznych informacji, do zastosowania w domu i w cukierni... Akademia tortownia.pl zaprasza na warsztaty z mistrzynią cukiernictwa, Bożeną Sikoń...- Opis
- Nauczyciel
- Opinie (2)
- Galeria zdjęć
Sześć godzin intensywnej pracy, dwa różne mazurki, niezliczona ilość praktycznych informacji, do zastosowania w domu i w cukierni... Akademia tortownia.pl zaprasza na warsztaty z mistrzynią cukiernictwa, Bożeną Sikoń, wspólne przygotowywanie, pieczenie i zdobienie mazurków wielkanocnych o różnych smakach:
- z kajmakiem i czekoladą na spodzie mazalinowym (marcepanowym)
- z konfiturą z płatków róż i słodkim lukrem
- wypieku idealnego ciasta kruchego w różnych odmianach spodów do mazurków
- łączenia różnych spodów i nadzień w celu osiągnięcia pełnej harmonii smaków i struktur
- samodzielnego wyrobu surowej masy marcepanowej
- podstaw szprycowania (dekorowania za pomocą worka cukierniczego)
- wykonywania dekoracji czekoladowych o tematyce świątecznej
- wykorzystania lukru królewskiego do dekoracji

Bożena Sikoń
Kreator smaku i dekoracji, mistrz cukiernictwa, absolwentka wielu szkoleń zawodowych i stażów zagranicznych, m.in. we Francji (szkoła Lenotre w Paryżu, szkoła w Yssingeaux k/Lionu) i Barcelonie. Laureatka konkursów krajowych i międzynarodowych (we Francji, Luksemburgu, Las Vegas), nauczycielka i mentorka wielu młodych polskich cukierników. Przez lata szef cukierni hotelu Jan III Sobieski.W jej dorobku znajduje się również prowadzenie popularnych programów telewizyjnych, takich jak "Warsztaty smaku: łakocie Bożeny Sikoń" w telewizji KUCHNIA oraz udział w jury w "Polskim Turnieju Wypieków" w telewizji TLC.
Autorka niezliczonych przepisów na słodkości, bohaterka wywiadów telewizyjnych, w magazynach kulinarnych i prasie branżowej. Wielokrotnie jurorka konkursów cukierniczych.
Ucząc kładzie duży nacisk na umiejętność rozpoznawania i łączenia smaków oraz struktur, tak by przygotowane ciasta i desery były w pełni zharmonizowane. Uważa, że "je się oczami", zatem wielką wagę przykłada również do ozdabiania i sposobu podania deserów i tortów. Prowadzone przez nią szkolenia przebiegają w twórczej atmosferze, są wypełnione aktywną pracą przy stole cukierniczym oraz "nasiąknięte" praktyczną wiedzą.
Grupa liczy do 8 osób.
Jeśli na szkolenie nie zgłosi się minimalna liczba uczestników (4), szkolenie odbędzie się w innym terminie.
Zapewniam:
Jeśli na szkolenie nie zgłosi się minimalna liczba uczestników (4), szkolenie odbędzie się w innym terminie.
Zapewniam:
- stanowiska pracy w pełni wyposażone w urządzenia i narzędzia;
- wszystkie potrzebne materiały i produkty;
- materiały drukowane zawierające wszystkie poznane receptury;
- możliwość zabrania wykonanych wyrobów;
- dyplom potwierdzający ukończenie szkolenia;
Gorąco polecam! Pani Bożena wykazuje ogromną cierpliwość nawet dla najbardziej opornych "cukierników":-) Szkolenie prowadzone jest od podstaw czyli przygotowania bazowych ciast do wykonania późniejszych pięknych i co najważniejsze, naprawdę pysznych mazurków. Warto udać się na to szkolenie po to, by poznać prawdziwie smaczne oblicze mazurków!
bkrak, 24 lutego 2014
Szkolenie godne polecenia !
Można inaczej spojrzeć na mazurki.
Wiedza Pani Bożenki olbrzymia i chętnie się nią dzieli. Do tego w bardzo przystępny i ciepły sposób.
Kto się waha, naprawdę nie ma sensu się zastanawiać tylko rezerwować miejsce :-)
ldbo, 26 marca 2013
Aby dodać swoją opinię - zaloguj się ».
Nie masz jeszcze konta? Załóż konto »