Torty artystyczne - cukiernictwo w praktyce
Bożena Sikoń, Tadeusz Branecki, Agnieszka Klimczak, Dorota Jaworska
Pięciodniowe kompleksowe szkolenie dla osób planującychuruchomienie własnej pracowni tortów artystycznych lub podjęcie pracy w zawodzie dekoratora wyrobów cukierniczych. Warsztaty prowadzone przez Bożenę Sikoń, Tadeusza Braneckiego, Dorotę Jaworską
- Opis
- Program
- Nauczyciele
- Opinie (5)
Pięciodniowe kompleksowe szkolenie dla osób planujących uruchomienie własnej pracowni tortów artystycznych lub podjęcie pracy w zawodzie dekoratora wyrobów cukierniczych. Warsztaty prowadzone przez Bożenę Sikoń, Tadeusza Braneckiego, Dorotę Jaworską i Agnieszkę Klimczak. Obejmują zagadnienia z zakresu przygotowywania i dekoracji tortów i deserów oraz ręcznego wykonywania pralin.
Program szkolenia został opracowany tak, by zawierał praktyczną wiedzę potrzebną do rozpoczęcia pracy lub uruchomienia własnej działalności gospodarczej polegającej na wykonywaniu tortów artystycznych na zamówienie. Szkolenie prowadzą specjaliści na co dzień realizujący projekty w Pracowni Cukierniczej tortownia.pl, praktycy cukiernictwa i czekoladziarstwa.
Prowadzący dzielą się praktyczną wiedzą i odpowiadają na pytania uczestników. Multimedialna oprawa szkolenia pozwala na prezentację licznych przykładów tortów i deserów, wykonywanych wcześniej w Pracowni Cukierniczej tortownia.pl oraz prezentowanych podczas światowych targów i wystaw. Założeniem szkolenia jest przekazanie jak najwięcej praktycznej wiedzy, przydatnej uczestnikom we własnej działalności.
Szkolenie może być refundowane przez Urząd Pracy
Zapytaj w Urzędzie Pracy w Twoim rejonie... »
To szkolenie nie jest objęte systemem rabatowym Akademii opisanym w Zasadach Akademii.
Program szkolenia został opracowany tak, by zawierał praktyczną wiedzę potrzebną do rozpoczęcia pracy lub uruchomienia własnej działalności gospodarczej polegającej na wykonywaniu tortów artystycznych na zamówienie. Szkolenie prowadzą specjaliści na co dzień realizujący projekty w Pracowni Cukierniczej tortownia.pl, praktycy cukiernictwa i czekoladziarstwa.
Prowadzący dzielą się praktyczną wiedzą i odpowiadają na pytania uczestników. Multimedialna oprawa szkolenia pozwala na prezentację licznych przykładów tortów i deserów, wykonywanych wcześniej w Pracowni Cukierniczej tortownia.pl oraz prezentowanych podczas światowych targów i wystaw. Założeniem szkolenia jest przekazanie jak najwięcej praktycznej wiedzy, przydatnej uczestnikom we własnej działalności.
Szkolenie może być refundowane przez Urząd Pracy
Zapytaj w Urzędzie Pracy w Twoim rejonie... »
To szkolenie nie jest objęte systemem rabatowym Akademii opisanym w Zasadach Akademii.

Bożena Sikoń
Kreator smaku i dekoracji, mistrz cukiernictwa, absolwentka wielu szkoleń zawodowych i stażów zagranicznych, m.in. we Francji (szkoła Lenotre w Paryżu, szkoła w Yssingeaux k/Lionu) i Barcelonie. Laureatka konkursów krajowych i międzynarodowych (we Francji, Luksemburgu, Las Vegas), nauczycielka i mentorka wielu młodych polskich cukierników. Przez lata szef cukierni hotelu Jan III Sobieski.W jej dorobku znajduje się również prowadzenie popularnych programów telewizyjnych, takich jak "Warsztaty smaku: łakocie Bożeny Sikoń" w telewizji KUCHNIA oraz udział w jury w "Polskim Turnieju Wypieków" w telewizji TLC.
Autorka niezliczonych przepisów na słodkości, bohaterka wywiadów telewizyjnych, w magazynach kulinarnych i prasie branżowej. Wielokrotnie jurorka konkursów cukierniczych.
Ucząc kładzie duży nacisk na umiejętność rozpoznawania i łączenia smaków oraz struktur, tak by przygotowane ciasta i desery były w pełni zharmonizowane. Uważa, że "je się oczami", zatem wielką wagę przykłada również do ozdabiania i sposobu podania deserów i tortów. Prowadzone przez nią szkolenia przebiegają w twórczej atmosferze, są wypełnione aktywną pracą przy stole cukierniczym oraz "nasiąknięte" praktyczną wiedzą.

Tadeusz Branecki
Wszechstronny nauczyciel Akademii tortownia.pl, ekspert słodkich dekoracji. Głównym obszarem jego zainteresowań są cukrowe kwiaty i figurki z lukru plastycznego.Ukończył szereg specjalistycznych szkoleń w Wielkiej Brytanii, posiada bogate doświadczenie artystyczne, nie tylko związane z cukiernictwem. Tworzył postacie animowane, karykatury i grafiki satyryczne do czasopism, ilustrował książki i projektował opakowania użytkowe.
W sposób przystępny i pełen uśmiechu przekazuje uczestnikom szkoleń Akademii tortownia.pl praktyczne wskazówki i metody pracy, które wykorzystywał codziennie podczas tworzenia słodkich dekoracji na zamówienie najbardziej wymagających klientów.

Agnieszka Klimczak
Podpowiadam (przyszłym) właścicielkom "słodkich" firm jak godnie zarabiać i prowadzić firmę w zgodzie ze sobą. Pomogłam już setkom pasjonatów i zawodowych cukierników. Jako praktykująca od lat nauczycielka i świetna słuchaczka, umiem wspierać w rozwoju i trafnie identyfikować potrzeby. Wiem, że rozwiązania idealne nie istnieją. Ale są drogi na skróty. Wiem które warto wybierać, a których lepiej unikać. Moją największą pasją jest dzielenie się tą wiedzą.Przez kilkanaście lat własnej działalności gospodarczej (m.in. kawiarnia i pracownia tortów artystycznych) oraz dzięki doświadczeniu pracy na etacie, ukończonym studiom, kursom, szkoleniom, przeczytanym książkom i wnikliwej obserwacji rynku, zyskałam solidną wiedzę i potężną dawkę doświadczenia.
Byłam dyrektorką i nauczycielką Akademii tortownia.pl.
Jestem także autorką publikacji w branżowej prasie cukierniczej oraz wydawcą i redaktorką merytoryczną pierwszych w Polsce książek o dekoracjach cukierniczych.
Skończyłam studium podyplomowe Mazowiecka Akademia Firm Rodzinnych (Family Business Academy) w Szkole Biznesu Politechniki Warszawskiej.
Firmę tortownia.pl prowadzę od 2006 roku.
Więcej informacji o mnie...

Dorota Jaworska
Właścicielka firmy Victoria & Fortunata, od 2004 roku zawodowo zajmuje się produkcją przepysznych, ręcznie robionych czekoladek. Ukończyła liczne szkolenia w renomowanej szkole cukierniczej.Dzień 1.
Kwiaty cukrowe
prowadzący: Tadeusz Branecki
- róże (także wykonywane metodami tradycyjnymi - marcepanowe)
- drobne kwiatki do wypełnień
Dzień 2.
Modelowanie dekoracji - charakter i emocje
prowadzący: Tadeusz Branecki
- figurki cukrowe - zwierzątka
Dzień 3.
Pieczenie biszkoptów
prowadzący: Bożena Sikoń
- zwiedzanie pracowni cukierniczej
- pieczenie biszkoptów i elementów dekoracyjnych do deserów na talerzu
prowadzący: Dorota Jaworska
- informacje o czekoladzie
- własnoręczny wyrób korpusów do pralin w profesjonalnych formach
- wykonywanie nadzień
Dzień 4.
Składanie tortów i wykonywanie deserów na talerzu
prowadzący: Bożena Sikoń
- wykonywanie mas i kremów
- składanie tortów
- wykonywanie deserów wielosmakowych
- aranżacja deserów na talerzu
Styl angielski
prowadzący: Agnieszka Klimczak i Tadeusz Branecki
- obłożenie przygotowanego wcześniej tortu marcepanem i lukrem plastycznym
- podsumowanie informacji o materiałach i narzędziach, nowe zastosowania narzędzi
- prezentacja efektownych technik dekoratorskich
- wykonywanie napisów
- aranżacja wcześniej wykonanych dekoracji na gotowym torcie
- podstawowe informacje o wycenie i doborze wagi tortów
Czas trwania: 40 godzin szkoleniowych (30 zegarowych)
Grupa liczy do 8 osób.
Jeśli na szkolenie nie zgłosi się minimalna liczba uczestników (5), szkolenie odbędzie się w innym terminie.
Jeśli na szkolenie nie zgłosi się minimalna liczba uczestników (5), szkolenie odbędzie się w innym terminie.
Byłam uczestniczka tego szkolenia. Mogłabym pisać bardzo wiele na temat tego, czego tam doświadczyłam, ale może w skrócie napisze, że posiadłam tam ogrom wiedzy, o której wcześniej nie miałam pojęcia. Po powrocie ze szkolenia moje torty nabrały klasy! zarówno w smaku jak i wyglądzie. Kadra dydaktyczna wspaniała, z darem przekazywania wiedzy. Wykłady z Panem Tadeuszem, Panią Bożenką i Panią Dorotką dostarczyły mi bardzo dużo praktycznych umiejętności. Wykład Pani Agnieszko Klimczak na temat prowadzenia działalności gospodarczej otworzył oczy na wiele spraw, których nie dowiemy się z internetu.
Podsumowując, polecam szkolenie w tej Akademii z całego serca. A co samej organizacji szkolenia, wielki ukłon w stronę Pani Renatki! Serdecznie dziękuję i pozdrawiam wszystkich bez wyjątku :)
peonia, 15 maja 2014
|Gorąco polecam wszystkim to szkolenie!!!Atmosfera cudowna, nauczyciele świetni, mili, pomocni, jakby byli naszymi przyjaciółmi od lat:-)Wszelkie materiały dostępne. Dużo ciekawych rzeczy, zagadnień i drogocennych uwag na temat rzeczy, o których niby już wszystko wiemy, a jednak nie wszystko...Pozdrawiam całą załogę Tortowni!!!!
szkudlarska, 7 kwietnia 2014
Bardzo profesjonalne szkolenie z ludźmi pełnymi pasji i miłości do wyrobów cukierniczych :) atmosfera przewspaniała a możliwość obcowania z mistrzami bezcenna; gorąco polecam :)
annagrzeczny, 5 lutego 2014
Rewelacyjne szkolenie, wszystko przygotowane na najwyższym poziomie. Wiedza prowadzących powala na kolana, a w pracowni niczego nie brakuje. Co do ceny to wcale nie jest wysoka, zresztą mi szkolenie za-sponsorował Urząd Pracy (jako szkolenie indywidualne) więc wszystko da się przeskoczyć :D
kwiatoslawa, 3 listopada 2013
Szkolenie przygotowane z należytą starannością. Przyjazna atmosfera. Dowiedziałem się sporo praktycznych rzeczy, o których wcześniej nie miałem pojęcia. Akademia zainspirowała mnie do szukania finezyjnych smaków i rozwijania w sobie umiejętności dekoratorskich w cukiernictwie.
Cin3, 15 października 2013
Aby dodać swoją opinię - zaloguj się ».
Nie masz jeszcze konta? Załóż konto »