zaloguj   |   załóż konto

Nauczyciele Akademii tortownia.pl



Agnieszka Klimczak, dyrektor Akademii tortownia.pl, tematyka: styl angielski, moja firma


Podpowiadam (przyszłym) właścicielkom "słodkich" firm jak godnie zarabiać i prowadzić firmę w zgodzie ze sobą. Pomogłam już setkom pasjonatów i zawodowych cukierników. Jako praktykująca od lat nauczycielka i świetna słuchaczka, umiem wspierać w rozwoju i trafnie identyfikować potrzeby. Wiem, że rozwiązania idealne nie istnieją. Ale są drogi na skróty. Wiem które warto wybierać, a których lepiej unikać. Moją największą pasją jest dzielenie się tą wiedzą.
Przez kilkanaście lat własnej działalności gospodarczej (m.in. kawiarnia i pracownia tortów artystycznych) oraz dzięki doświadczeniu pracy na etacie, ukończonym studiom, kursom, szkoleniom, przeczytanym książkom i wnikliwej obserwacji rynku, zyskałam solidną wiedzę i potężną dawkę doświadczenia.
Byłam dyrektorką i nauczycielką Akademii tortownia.pl.
Jestem także autorką publikacji w branżowej prasie cukierniczej oraz wydawcą i redaktorką merytoryczną pierwszych w Polsce książek o dekoracjach cukierniczych.
Skończyłam studium podyplomowe Mazowiecka Akademia Firm Rodzinnych (Family Business Academy) w Szkole Biznesu Politechniki Warszawskiej.
Firmę tortownia.pl prowadzę od 2006 roku.

Więcej informacji o mnie...


W Akademii tortownia.pl prowadzi szkolenia:


Kurs online: SŁODKA FIRMA bez obaw przed formalnościami i konkurencją

Indywidualne konsultacje: zakładam słodką firmę



Bożena Sikoń, tematyka: cukiernictwo, czekolada, dekoracje


Kreator smaku i dekoracji, mistrz cukiernictwa, absolwentka wielu szkoleń zawodowych i stażów zagranicznych, m.in. we Francji (szkoła Lenotre w Paryżu, szkoła w Yssingeaux k/Lionu) i Barcelonie. Laureatka konkursów krajowych i międzynarodowych (we Francji, Luksemburgu, Las Vegas), nauczycielka i mentorka wielu młodych polskich cukierników. Przez lata szef cukierni hotelu Jan III Sobieski.
W jej dorobku znajduje się również prowadzenie popularnych programów telewizyjnych, takich jak "Warsztaty smaku: łakocie Bożeny Sikoń" w telewizji KUCHNIA oraz udział w jury w "Polskim Turnieju Wypieków" w telewizji TLC.
Autorka niezliczonych przepisów na słodkości, bohaterka wywiadów telewizyjnych, w magazynach kulinarnych i prasie branżowej. Wielokrotnie jurorka konkursów cukierniczych.
Ucząc kładzie duży nacisk na umiejętność rozpoznawania i łączenia smaków oraz struktur, tak by przygotowane ciasta i desery były w pełni zharmonizowane. Uważa, że "je się oczami", zatem wielką wagę przykłada również do ozdabiania i sposobu podania deserów i tortów. Prowadzone przez nią szkolenia przebiegają w twórczej atmosferze, są wypełnione aktywną pracą przy stole cukierniczym oraz "nasiąknięte" praktyczną wiedzą.



Marieta "Maryś" Marecka, tematyka: cukiernictwo


Pasjonatka i znawczyni dobrej kuchni, autorka książek kulinarnych (3 części "ABC gotowania") i cyklu artykułów w miesięczniku "Kuchnia", gospodyni autorskich programów, "ABC gotowania" i "365 Obiadów Mariety Mareckiej", od 2013 roku nieprzerwanie na antenie Kuchnia+.
Urodziła się w Szczecinie, przez kilka lat mieszkała w Poznaniu, a od 2011 roku w Warszawie. Z wykształcenia jest magistrem zarządzania i marketingu, ale prace dyplomowe pisała już o modzie na gotowanie. Zakochana w mężu, synu, książkach i programach kulinarnych oraz kulinarnych podróżach, smakach i zapachach. Zawsze pełna energii i uśmiechu. Otwarta i pogodna. Z pasją przekazuje wiedzę podczas warsztatów i spotkań na żywo, teraz także w Akademii tortownia.pl.



Tadeusz Branecki, tematyka: kwiaty cukrowe, styl angielski


Wszechstronny nauczyciel Akademii tortownia.pl, ekspert słodkich dekoracji. Głównym obszarem jego zainteresowań są cukrowe kwiaty i figurki z lukru plastycznego.
Ukończył szereg specjalistycznych szkoleń w Wielkiej Brytanii, posiada bogate doświadczenie artystyczne, nie tylko związane z cukiernictwem. Tworzył postacie animowane, karykatury i grafiki satyryczne do czasopism, ilustrował książki i projektował opakowania użytkowe.
W sposób przystępny i pełen uśmiechu przekazuje uczestnikom szkoleń Akademii tortownia.pl praktyczne wskazówki i metody pracy, które wykorzystywał codziennie podczas tworzenia słodkich dekoracji na zamówienie najbardziej wymagających klientów.



Marcin Paździor, tematyka: czekolada


Specjalista od czekolady z ponad 20-letnim doświadczeniem zawodowym, zdobywanym pod okiem mistrzów w wielu krajach Europy. Uczestnik szkoleń z nowych trendów cukierniczych na światowym poziomie. Kilkukrotny juror międzynarodowego prestiżowego konkursu World Chocolate Masters, w którym uczestniczyć mogą tylko najlepsi. Wiedzę na temat uprawy, zbioru i przerobu ziarna kakaowego wzbogacił i ugruntował podczas pobytu na trzech różnych plantacjach ziarna kakaowego w Ameryce Południowej. Autor wielu publikacji na temat szeroko rozumianej czekolady w czasopismach branżowych. Twórca ręcznie robionych pralin, receptur pitnych czekolad, wyjątkowych deserów czy tabliczek czekoladowych, których można spróbować w wielu miejscach w Polsce, Czechach i na Słowacji. Jego pasją od najmłodszych lat jest czekolada, z której potrafi tworzyć zarówno wyrafinowane w smaku praliny, jak i niepowtarzalne rzeźby czekoladowe.



Jarmila Buczyńska, tematyka: lukier królewski


Urodziła się na Słowacji i z domu rodzinnego wyniosła tradycję przygotowywania na każde święta drobnych ciasteczek.
Dekoracji pierniczków nauczała zarówno przedszkolaki jak i słuchaczy Uniwersytetu Trzeciego Wieku. Jest często zapraszana do współpracy przez Muzeum Etnograficzne i domy kultury. Ciepła, dokładna i cierpliwa, chętnie dzieli się swoim doświadczeniem i pasją.



Thierry Ayel, tematyka: cukiernictwo


Francuski Szef Kuchni i Mistrz Cukiernictwa, ukończył Technikum Małej i Dużej Gastronomii w Saint-Etienne, a następnie otrzymał dyplom studiów zawodowych na kierunku Hotelarstwo-Gastronomia w Lyonie (Francja). Doświadczenie zdobywał w ekskluzywnych restauracjach Francji i Szwajcarii. Do Polski przyjechał turystycznie, jednak zdecydował się pozostać na stałe. Wielki miłośnik cukiernictwa. Umiejętności w tym zakresie zdobywał na licznych szkoleniach we Francji i innych krajach Europy. Poznawanie i odkrywanie nowych smaków i trendów to jego pasja, która przekłada się na jego pracę z deserami, gdyż "każdy deser jest jak biżuteria. Powinien być elegancki i wysublimowany." Od blisko 10 lat uczestniczy w pracach jury, zarówno podczas konkursów kulinarnych jak i cukierniczych, o zasięgu krajowym i międzynarodowym. Organizuje pokazy kulinarne, prowadzi live cooking, szkolenia i warsztaty dla amatorów i profesjonalistów.



Agnieszka Nożewska, tematyka: florystyka


Dyplom mistrza florystyki zdobyła w 2001 roku w Szkole Florystycznej Małgorzaty Niskiej. Posiada także dyplomy międzynarodowego sędziego florystycznego oraz plastyka-wystawiennika. Konsultant Biura Kwiatowego Holandia, autorka prac i artykułów do kwartalników dla florystów: Bukiety, Dom i Flora, Florum, brała udział w programach: Dekoratornia, Maja w Ogrodzie, Kawa czy Herbata, Nasz Nowy dom.  Od 14-stu lat prowadzi szkolenia i warsztaty w firmie Art&Decor. Zakochana w kwiatach od dziecka, tworzy z pasją kompozycje kwiatowe w każdej możliwej i niemożliwej formie zwracając jednak uwagę na solidne rzemiosło, które jest zawsze podstawą wszelkich prac artystycznych.



Aneta Rozmus, tematyka: styl angielski, lukier królewski


Właścicielka firmy "Słodyczą malowane", która w swojej ofercie ma tradycyjne pierniki ręcznie malowane i dekorowane. Pasjonatka wypieków i dekoracji artystycznych. W autorskich pracach stosuje technikę malowania na lukrze i z finezją łączy różne materiały (masa cukrowa, lukier królewski, papier opłatkowy). Jej piernikowe dzieła cechuje to staranność wykonania i dbałość o detale. Wypracowała swój autorski styl, dzięki czemu jej zestawy ciasteczek są wyraźnie rozpoznawalne. Jest laureatką 3. edycji Otwartego Festiwalu Tortów Artystycznych. Cierpliwa i uśmiechnięta, chętnie dzieli się doświadczeniem i zaraża swoją pasją.



Angelika Chwyć, tematyka: styl angielski


Ukończyła technologię odzieży a następnie edukację artystyczną w zakresie sztuk plastycznych. Od ponad 10 lat prowadzi zajęcia plastyczne, różnego rodzaju warsztaty plastyczne oraz szkolenia z zakresu modelowania dekoracji cukierniczych. Od zawsze zakochana w masach modelarskich i muzyce. Obdarzona ogromną cierpliwością, dbająca o detale.
Miniatura, to wielka pasja, która towarzyszy jej od ponad 20 lat. Cukiernictwo artystyczne stało się dla niej sposobem na życie i jednocześnie powodem uśmiechu każdego dnia, który obok wiedzy pragnie przekazać podczas szkoleń. Rozwija się na różnych płaszczyznach modelowania i rzeźby. Projektuje i wykonuje unikatową biżuterię w której główną rolę odgrywają masy plastyczne. Ma za sobą wiele wystaw indywidualnych oraz zbiorowych. Jest brązową medalistką Mistrzostw Polski w dekoracji tortów.
Do jednego z najbardziej wyjątkowych przedsięwzięć zalicza współpracę z wybitnym przedstawicielem realizmu fantastycznego Wojciechem Siudmakiem. Na podstawie jego szkiców wykonała surrealistyczne makiety i rzeźby, które zaprezentowała obok dzieł mistrza m.in. we Francji oraz Muzeum Narodowym w Kielcach i Grudziądzu.



Agnieszka Zając, tematyka: kwiaty cukrowe


Ukończyła Liceum Sztuk Plastycznych o profilu techniki konserwacji rzeźby i elementów architektury oraz dwuletnią szkołę projektowania wnętrz, po której przez 12 lat wykonywała zawód dekoratorki wnętrz. Efekty jej pracy umieszczane były w magazynach wnętrzarskich. Po wielu latach zatęskniła za rzeźbą, i zainteresowała się kwiatami z masy cukrowej. Po dwóch latach ćwiczeń zaczęła startować w konkursach, odnosząc liczne sukcesy: I miejsce na OFTA 2015 w kategorii kwiaty z masy cukrowej, najlepsza w kategorii kwiaty z masy cukrowej na Cake Germany w Hannoverze 2016, III miejsce na Cake Festival Poland 2016 (kwiaty cukrowe), I miejsce OFTA 2017 (kwiaty cukrowe), III miejsce Cake Festival Poland 2017 (kwiaty cukrowe).
Współpracuje z miesięcznikiem Cukiernictwo i Piekarstwo, szkoli kursantów z kwiatów z masy cukrowej i sprzedaje swoje dekoracje cukiernicze głównie w Stanach Zjednoczonych, Australii i Wiekiej Brytanii.


Dołącz do naszego grona!

Zostań nauczycielem
Akademii tortownia.pl

Masz wiedzę, doświadczenie i praktyczne umiejętności?
Chcesz i potrafisz przekazać
swoją wiedzę innym?
Wyślij CV i list motywacyjny na adres
Nauczyciele na blogu
Poznaj nas...