UWAGA! Od 1 kwietnia tylko sprzedaż internetowa. Więcej informacji...
zaloguj   |   załóż konto
piątek, 23 stycznia 2015

Kwiaty cukrowe na druciku

Zastosowanie drutów florystycznych w dekoracjach cukierniczych


Nieodłącznym elementem wspomagającym tworzenie cukrowych bukietów są druty florystyczne. Druty są do tego specjalnie przygotowane przez producentów: owinięte bibułką, przycięte na odpowiednią długość, do wyboru jest wiele grubości. W cukrowej florystyce wykorzystuje się te cieńsze nr: 22, 24, 26, 28, a nawet bardzo cienkie - 30. Druty grubsze nr: 20, 18, 16 mogą być używane, jako element konstrukcji przy lepieniu figurek zwierząt i postaci ludzkich. Na drutach mocowane są listki i płatki kwiatowe wykonane z lukru plastycznego. Mocowanie takie jest trwałe i pozwala dekoratorom tworzyć bajeczne kompozycje kwiatowe. Oto klika możliwych zastosowań drutów florystycznych.

1. Drut jako łodyżka.


Jest to podstawowy sposób wykorzystania drutu florystycznego, który umożliwi stworzenie delikatnych płatków lub listków kwiatowych. Można je połączyć w kwiat czy gałązkę.

Pierwszym krokiem jest przygotowanie odpowiedniej porcji lukru. Następnie prosty drut należy przyciąć szczypcami i delikatnie za pomocą pędzelka nanieść klej cukrowy, ale tylko na fragment, który zatapiamy w lukrze. W kolejnym kroku należy rozwałkować lukier i wykroić "wykrawaczką" lub radełkiem np. liść lub płatek kwiatowy. Pomocna będzie przy tym specjalna deska z rowkami, która ułatwia modelowanie lukru i mocowanie drutu.

Tą samą technikę można wykorzystać do tworzenia słupka kwiatowego. Na prostym lecz nieco grubszym drucie należy zamocować wałeczek z lukru i wymodelować go nadając masie odpowiedni kształt słupka.

Zastosowanie: liście, płatki kwiatów np. lilii, słupki kwiatowe, gałązki.

2. Drut jako baza do podtrzymania elementów cukrowych roślin.


Technika ta polega na połączeniu odpowiednio wygiętego drutu z wymodelowanym kawałkiem lukru plastycznego. Drut "dźwiga" zazwyczaj ciężką  porcję lukru. Oto kilka przykładów przygotowania drutu:

Drut "igielne ucho"


Wyginanie: Szczypcami z okrągłymi chwytakami złap za koniuszek drutu i owiń nim jedno ramię. Dłuższy koniec odegnij tak, aby pętelka znalazła się na osi drutu. Na powstałym zagięciu umieść lukier, w przypadku środka róży czyli "pąkówki", lukier jest wymodelowany na kształt kropli.

Zastosowanie: środek róży tzw. "pąkówka", wydłużona "pąkówka" - pąk lilii/narcyza, małe okrągłe owoce w kształcie kulki lub wiosenne bazie.

Drut "kijek narciarski"


Wyginanie: Złap koniec drutu płaskimi szczypcami i przytrzymaj. Drugą ręką zawiń drut wokół szczypiec. Dłuższą część drutu odegnij tak, aby całość przypominała kształt lizaka. Palcami zagnij powstałą pętlę o 180 stopni w dół. Złap szczypcami dłuższą część drutu w środku pętli i zagnij pod kątem 90 stopni. Drut powinien wyglądać jak kijek narciarski trzymany talerzykiem ku górze. Powstały druciany "talerzyk" smarujemy klejem i zatapiamy w porcji lukru umieszczonej w formie silikonowej, np. środku stokrotki.

Zastosowanie: gerbera, stokrotka, słonecznik.

Drut "T"


Wyginanie: Końcem "okrągłych" szczypiec złap drut w odległości nie większej niż 5mm od końca drutu i zagnij o 180 stopni. Złap dłuższą część drutu na wysokości końca krótszego i ponownie zawiń o 180 stopni. Zagnij dłuższy koniec drutu na kształt litery "T".

Zastosowanie: pręciki kwiatowe np. lilii.

3. Drut łączący.


Kolejną opisywaną techniką jest sposób łączenia drutu florystycznego z innymi elementami wykorzystywanymi do budowy roślin cukrowych. Jako przykład posłuży mocowanie pręcików kwiatowych.

Gotowe zestawy pręcików złącz cienkim drutem i owiń taśmą florystyczną. W kolejnym kroku można dodać kawałek lukru uformowany na kształt lejka lub bezpośrednio na drucie zamocować płatki kwiatowe.

I ostatnia uwaga - proszę zachowaj szczególną ostrożność przy cięciu drutu szczypcami. Zawsze trzymamy palcami część odcinaną, aby nie wystrzeliła w bok.



Komentarze (0)


Aby dodać swój komentarz - zaloguj się ».
Nie masz jeszcze konta? Załóż konto »

Tadeusz Branecki

Wszechstronny nauczyciel Akademii tortownia.pl, artysta dekorator. Na co dzień kreator dekoracji w Pracowni Cukierniczej tortownia.pl. Głównym obszarem jego zainteresowań są cukrowe kwiaty i figurki z lukru plastycznego.


W Akademii tortownia.pl prowadzi szkolenia:


Kwiaty cukrowe od podstaw

Modelowanie postaci z wiersza "Rzepka" J. Tuwima

Torty w stylu angielskim od A do Z: flaming

Eustoma - dzwonek prerii

Konwalie - projekt tortu z kwiatami cukrowymi

Profesjonalny nauczyciel - dekoracje i cukiernictwo

Lilie cukrowe: Casablanca, Longiflorum, Stargazer




 Przeczytaj też:


Poznaj czwartą siostrę. Na imię jej Ruby.

Tort na duuuże przyjęcie

Temperowanie kapryśnej damy

Polski tort w stylu angielskim

Foremki silikonowe do figurek


Kategorie: baza wiedzy: solidne rzemiosło, dekoracje cukiernicze



Szukaj

Kategorie
Autorzy

Agnieszka
Klimczak

Tadeusz
Branecki

Bożena
Sikoń

oraz goście »

Archiwum bloga