UWAGA! Od 1 kwietnia tylko sprzedaż internetowa. Więcej informacji...
zaloguj   |   załóż konto
środa, 16 stycznia 2019

Pieczenie w domu coraz bardziej realne!

Zmiany w prawie, które musisz znać, jeśli planujesz założyć słodką firmę.


1 stycznia 2019 roku zaczęła obowiązywać nowelizacja ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, zgodnie z którą produkcję żywności (w tym słodkich wypieków) w domu można rozpocząć na podstawie wpisu do rejestru, a nie - jak dotąd - zatwierdzenia przez sanepid. Co to oznacza w praktyce?

Czytaj całość »

 

 Przeczytaj też:


Kumulacja pozytywnej energii,

Jak zaprojektować artystyczne wypieki

Tort na duuuże przyjęcie

Same zalety kolorowego tła

Otwarty Festiwal Tortów Artystycznych 2015


2 komentarze


Kategorie: od pasji do profesji: moja słodka firma



sobota, 1 grudnia 2018

Keks angielski, czyli fruit cake

Dwa przepisy i duża garść ciekawostek


Niezwykle popularny w Wielkiej Brytanii, trwały, i pracochłonny (przynajmniej w wersji tradycyjnej). Keks angielski z rodziny królewskiej wydaje się dość dalekim krewnym naszych keksów. I zdecydowanie częściej "bywa na salonach".

Czytaj całość »

 

 Przeczytaj też:


Faworki karnawałowe

10 lekcji z Akademii Sztuk Pięknych.

O miłości do pieczenia,

Skąd się wzięło Halloween?

Poznaj czwartą siostrę. Na imię jej Ruby.


brak komentarzy


Kategorie: słodkie opowieści



piątek, 2 listopada 2018

Pańska skórka.


Pańska skórka to jeden z tych przysmaków, które cenię za to, że po prostu są... przymykając oko na skład, sposób produkcji, a nawet smak. To miłość bezwarunkowa.

Czytaj całość »

 

 Przeczytaj też:


Keks angielski, czyli fruit cake

Polski tort w stylu angielskim

"Domek z Piernika" w tortownia.pl

Cukrowe Animacje Carlosa Lischetti

10 lekcji z Akademii Sztuk Pięknych.


brak komentarzy


Kategorie: słodkie opowieści



czwartek, 18 października 2018

Skąd się wzięło Halloween?

Czy to faktycznie amerykańskie święto i co ma wspólnego z Dziadami?


Nasze tradycyjne Dziady straciły na popularności i gdyby nie Mickiewicz, pewnie nikt już by o nich nie pamiętał. Za to coraz częściej słyszymy o Halloween. Przebieranie się za straszydła i odwiedzanie sąsiadów z okrzykiem "słodycze albo psikus", wycinanie otworów w wielkich dyniach i wstawianie tam lampionów w wigilię Wszystkich Świętych sprawia dzieciom frajdę na całym świecie. Ale skąd się wywodzi Halloween i co łączy te zabawy z tradycjami słowiańskimi?

Czytaj całość »

 

 Przeczytaj też:


O miłości do pieczenia,

Inspirujące KOLORY w dekoracji cukierniczej wg Lindy Smith

Keks angielski, czyli fruit cake

Pańska skórka.

Słodkie tajemnice Bożeny Sikoń


brak komentarz


Kategorie: słodkie opowieści, przepisy, cukiernictwo



środa, 3 października 2018

10 lekcji z Akademii Sztuk Pięknych.

Czego nauczyłam się o sobie i prowadzeniu firmy?


Jeszcze sama w to nie do końca wierzę, ale w zeszłym roku akademickim skończyłam program Akademia Otwarta: Dorośli do Sztuki w warszawskiej Akademii Sztuk Pięknych. Nie tylko nie boję się już rysować. Z ASP wyniosłam też kilka innych ważnych lekcji.

Czytaj całość »

 

 Przeczytaj też:


Polski tort w stylu angielskim

Pańska skórka.

Słodkie tajemnice Bożeny Sikoń

Bunt biskupa przeciw czekoladzie

Keks angielski, czyli fruit cake


brak komentarzy


Kategorie: słodkie opowieści, od pasji do profesji: moja słodka firma




Szukaj

Kategorie
Autorzy

Agnieszka
Klimczak

Tadeusz
Branecki

Bożena
Sikoń

oraz goście »

Archiwum bloga