zaloguj   |   załóż konto
poniedziałek, 12 września 2016

Inspirujące KOLORY w dekoracji cukierniczej wg Lindy Smith

o historii nowej książki, do której będziesz wielokrotnie wracać


Ta historia zaczęła się jakieś 10 lat temu, kiedy zabrałam się za tłumaczenie pewnej książki. To były czasy kiedy dekorowano torty piekielnie twardą cukrową różą i kandyzowaną anżeliką. A ja byłam zachwycona kolorowymi tortami w najróżniejszych kształtach i rozmiarach, które widywałam wtedy w Wielkiej Brytanii...

Czytaj całość »

 

 Przeczytaj też:


Zamieszanie w kolorach

Jak zaprojektować artystyczne wypieki

Kwiaty cukrowe na druciku

Same zalety kolorowego tła

Cukrowe Animacje Carlosa Lischetti


brak komentarzy


Kategorie: styl angielski, ciekawostki, dobre praktyki



piątek, 15 stycznia 2016

Faworki karnawałowe

te najbardziej tradycyjne i o wyszukanych formach


Faworki to jedne z moich ulubionych wypieków. Wspaniale nawiązują do tradycji, są dekoracyjne same w sobie, przyjemnie nakłaniają całą rodzinę do wspólnego spędzania czasu w kuchni i - mimo swojej pracochłonności - kojarzą się z zabawą, bo przecież to karnawał!

Czytaj całość »

 

 Przeczytaj też:


Ciastka, jak marzenie...

Piernik staropolski przekładany

Słodkie tajemnice Bożeny Sikoń

Temperowanie kapryśnej damy

Tort czekoladowy Bożeny Sikoń


brak komentarzy


Kategorie: przepisy, ciekawostki



wtorek, 15 grudnia 2015

Lukier królewski wraca na tron!

Jak go samodzielnie zrobić? Który rodzaj wybrać?


Lukier królewski jest często postrzegany przez początkujących dekoratorów jako bardzo trudny w użyciu. Jednak zapewniam, że poznanie kilku podstawowych technik i zrozumienie kluczowego znaczenia konsystencji otwiera drzwi do niezliczonych możliwości dekoracji, a połącznie go z lukrem plastycznym daje nieskończoną ilość kolejnych możliwości. Najtrudniejsze bywa jednak samo przygotowanie lukru królewskiego.

Czytaj całość »

 

 Przeczytaj też:


Cukrowe Animacje Carlosa Lischetti

Kwiaty cukrowe na druciku

Lukier plastyczny

Art Czeko

Tort na duuuże przyjęcie


2 komentarze


Kategorie: dekoracje, pierwsze kroki, styl angielski, dobre praktyki



poniedziałek, 28 września 2015

Przyjemność dzielenia się

Czy możesz być dobrym i cenionym nauczycielem?


Jeśli znasz grono osób, które cenią Twój talent do słodkich dekoracji albo pieczenia, a Ty czerpiesz satysfakcję z dzielenia się wiedzą i własnym doświadczeniem, może warto poważnie pomyśleć o prowadzeniu szkoleń lub warsztatów? Przeczytaj jakie cechy trzeba posiadać, żeby uczyć innych i czego można przy tym nauczyć się samemu.

Czytaj całość »

 

 Przeczytaj też:


Kreowanie tortów artystycznych na zamówienie

Jak zaprojektować artystyczne wypieki

Słodkie tajemnice Bożeny Sikoń

Tort na duuuże przyjęcie

Otwarty Festiwal Tortów Artystycznych 2015


brak komentarz


Kategorie: moja firma, dobre praktyki



piątek, 21 sierpnia 2015

Jak obłożyć podkładkę cukierniczą lukrem plastycznym

i kiedy który sposób sprawdzi się najlepiej


Jak już pisałam, obłożenie podkładki cukierniczej pod tortem artystycznym, ma same zalety. Dziś postaram się pokazać, że dodatkowo wiąże się z niewielkim nakładem pracy i wymaga zużycia niewielkiej ilość lukru plastycznego.

Czytaj całość »

 

 Przeczytaj też:


Lukier plastyczny

Foremki silikonowe do figurek

Cukrowe Animacje Carlosa Lischetti

Tort na duuuże przyjęcie

Temperowanie kapryśnej damy


brak komentarzy


Kategorie: dekoracje, pierwsze kroki, styl angielski




Szukaj

Kategorie
Autorzy

Agnieszka
Klimczak

Tadeusz
Branecki

Bożena
Sikoń

oraz goście »

Archiwum bloga