zaloguj   |   załóż konto
piątek, 30 czerwca 2017

Kumulacja pozytywnej energii,

nowości w 3. edycji Otwartego Festiwalu Tortów Artystycznych


Klamka zapadła. Mamy zaklepane nowe miejsce, wymyślone tematy konkursu i realizujemy mnóstwo nowych pomysłów. W tym roku nie sami!

Czytaj całość »

 

 Przeczytaj też:


Jak zaprojektować artystyczne wypieki

"Domek z Piernika" w tortownia.pl

Jurorem być...

Otwarty Festiwal Tortów Artystycznych 2015


brak komentarzy


Kategorie: konkursy, dekoracje, moja firma, pierwsze kroki, styl angielski



czwartek, 18 maja 2017

O miłości do pieczenia,

a właściwie o pieczeniu z miłości.


Gdzie szukać natchnienia? To dzięki ludziom, których kochamy, mamy siłę się doskonalić, nie ustajemy w szukaniu i poznawaniu nowych możliwości.

Czytaj całość »

 

 Przeczytaj też:


Wielkanocne ciasteczka pisanki

Foremki silikonowe do figurek

Róża "uszyta" z lukru

Jak obłożyć podkładkę cukierniczą lukrem plastycznym

Kumulacja pozytywnej energii,


brak komentarz


Kategorie: dekoracje, moja firma, pierwsze kroki, styl angielski



poniedziałek, 12 września 2016

Inspirujące KOLORY w dekoracji cukierniczej wg Lindy Smith

o historii nowej książki, do której będziesz wielokrotnie wracać


Ta historia zaczęła się jakieś 10 lat temu, kiedy zabrałam się za tłumaczenie pewnej książki. To były czasy kiedy dekorowano torty piekielnie twardą cukrową różą i kandyzowaną anżeliką. A ja byłam zachwycona kolorowymi tortami w najróżniejszych kształtach i rozmiarach, które widywałam wtedy w Wielkiej Brytanii...

Czytaj całość »

 

 Przeczytaj też:


Tort w barwach tęczy

Lukier królewski wraca na tron!

Lukier plastyczny

Kwiaty cukrowe na druciku

Zamieszanie w kolorach


brak komentarzy


Kategorie: styl angielski, ciekawostki, dobre praktyki



piątek, 15 stycznia 2016

Faworki karnawałowe

te najbardziej tradycyjne i o wyszukanych formach


Faworki to jedne z moich ulubionych wypieków. Wspaniale nawiązują do tradycji, są dekoracyjne same w sobie, przyjemnie nakłaniają całą rodzinę do wspólnego spędzania czasu w kuchni i - mimo swojej pracochłonności - kojarzą się z zabawą, bo przecież to karnawał!

Czytaj całość »

 

 Przeczytaj też:


Słodkie tajemnice Bożeny Sikoń

Piernik staropolski przekładany

Tort czekoladowy Bożeny Sikoń

Temperowanie kapryśnej damy

Ciastka, jak marzenie...


brak komentarzy


Kategorie: przepisy, ciekawostki



wtorek, 15 grudnia 2015

Lukier królewski wraca na tron!

Jak go samodzielnie zrobić? Który rodzaj wybrać?


Lukier królewski jest często postrzegany przez początkujących dekoratorów jako bardzo trudny w użyciu. Jednak zapewniam, że poznanie kilku podstawowych technik i zrozumienie kluczowego znaczenia konsystencji otwiera drzwi do niezliczonych możliwości dekoracji, a połącznie go z lukrem plastycznym daje nieskończoną ilość kolejnych możliwości. Najtrudniejsze bywa jednak samo przygotowanie lukru królewskiego.

Czytaj całość »

 

 Przeczytaj też:


Foremki silikonowe do figurek

O miłości do pieczenia,

Dekorator - złotnik

Tort na duuuże przyjęcie

Liść "uszyty" z lukru


2 komentarze


Kategorie: dekoracje, pierwsze kroki, styl angielski, dobre praktyki




Szukaj

Kategorie
Autorzy

Agnieszka
Klimczak

Tadeusz
Branecki

Bożena
Sikoń

oraz goście »

Archiwum bloga