zaloguj   |   załóż konto
poniedziałek, 16 marca 2020

Jak przetrwać, kiedy żyjesz ze słodkości?

5 wskazówek dla właścicieli kawiarni i pracowni cukierniczych.


Jak grom z jasnego nieba spadła na nas nowa, ekstremalnie trudna sytuacja. I umówmy się: realna szansa na sprzedaż słodkości na wynos lub z dowozem jest w tej sytuacji nikła. Pizza, to co innego ;) Przeczytaj 5 subiektywnych wskazówek jak się w tym wszystkim odnaleźć, ze specjalną dedykacją dla właścicieli autorskich pracowni cukierniczych i kawiarni.

Czytaj całość »

 

 Przeczytaj też:


Same zalety kolorowego tła

Kreowanie tortów artystycznych na zamówienie

Pieczenie w domu coraz bardziej realne!

10 lekcji z Akademii Sztuk Pięknych.

Kumulacja pozytywnej energii,


brak komentarzy


Kategorie: od pasji do profesji: moja słodka firma



środa, 16 stycznia 2019

Pieczenie w domu coraz bardziej realne!

Zmiany w prawie, które musisz znać, jeśli planujesz założyć słodką firmę.


1 stycznia 2019 roku zaczęła obowiązywać nowelizacja ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, zgodnie z którą produkcję żywności (w tym słodkich wypieków) w domu można rozpocząć na podstawie wpisu do rejestru, a nie - jak dotąd - zatwierdzenia przez sanepid. Co to oznacza w praktyce?

Czytaj całość »

 

 Przeczytaj też:


Jak przetrwać, kiedy żyjesz ze słodkości?

10 lekcji z Akademii Sztuk Pięknych.

Słodkie tajemnice Bożeny Sikoń

Przyjemność dzielenia się

Jak zaprojektować artystyczne wypieki


3 komentarze


Kategorie: od pasji do profesji: moja słodka firma



sobota, 1 grudnia 2018

Keks angielski, czyli fruit cake

Dwa przepisy i duża garść ciekawostek


Niezwykle popularny w Wielkiej Brytanii, trwały, i pracochłonny (przynajmniej w wersji tradycyjnej). Keks angielski z rodziny królewskiej wydaje się dość dalekim krewnym naszych keksów. I zdecydowanie częściej "bywa na salonach".

Czytaj całość »

 

 Przeczytaj też:


Bunt biskupa przeciw czekoladzie

Słodkie tajemnice Bożeny Sikoń

"Domek z Piernika" w tortownia.pl

Ciastka, jak marzenie...

Faworki karnawałowe


brak komentarzy


Kategorie: słodkie opowieści



piątek, 2 listopada 2018

Pańska skórka.


Pańska skórka to jeden z tych przysmaków, które cenię za to, że po prostu są... przymykając oko na skład, sposób produkcji, a nawet smak. To miłość bezwarunkowa.

Czytaj całość »

 

 Przeczytaj też:


Bunt biskupa przeciw czekoladzie

Poznaj czwartą siostrę. Na imię jej Ruby.

Skąd się wzięło Halloween?

Inspirujące KOLORY w dekoracji cukierniczej wg Lindy Smith

Słodkie tajemnice Bożeny Sikoń


brak komentarzy


Kategorie: słodkie opowieści



czwartek, 18 października 2018

Skąd się wzięło Halloween?

Czy to faktycznie amerykańskie święto i co ma wspólnego z Dziadami?


Nasze tradycyjne Dziady straciły na popularności i gdyby nie Mickiewicz, pewnie nikt już by o nich nie pamiętał. Za to coraz częściej słyszymy o Halloween. Przebieranie się za straszydła i odwiedzanie sąsiadów z okrzykiem "słodycze albo psikus", wycinanie otworów w wielkich dyniach i wstawianie tam lampionów w wigilię Wszystkich Świętych sprawia dzieciom frajdę na całym świecie. Ale skąd się wywodzi Halloween i co łączy te zabawy z tradycjami słowiańskimi?

Czytaj całość »

 

 Przeczytaj też:


Bunt biskupa przeciw czekoladzie

Poznaj czwartą siostrę. Na imię jej Ruby.

Prawdy i mity o czekoladzie

Inspirujące KOLORY w dekoracji cukierniczej wg Lindy Smith

Polski tort w stylu angielskim


brak komentarz


Kategorie: słodkie opowieści, przepisy, cukiernictwo




Szukaj

Kategorie
Autorzy

Agnieszka
Klimczak

Tadeusz
Branecki

Bożena
Sikoń

oraz goście »

Archiwum bloga