zaloguj   |   załóż konto
czwartek, 18 maja 2017

O miłości do pieczenia,

a właściwie o pieczeniu z miłości.


Gdzie szukać natchnienia? To dzięki ludziom, których kochamy, mamy siłę się doskonalić, nie ustajemy w szukaniu i poznawaniu nowych możliwości.

Czytaj całość »

 

 Przeczytaj też:


Liść "uszyty" z lukru

Jak obłożyć podkładkę cukierniczą lukrem plastycznym

Art Czeko

Róża "uszyta" z lukru

Kreowanie tortów artystycznych na zamówienie


brak komentarzy


Kategorie: dekoracje, moja firma, pierwsze kroki, styl angielski



poniedziałek, 12 września 2016

Inspirujące KOLORY w dekoracji cukierniczej wg Lindy Smith

o historii nowej książki, do której będziesz wielokrotnie wracać


Ta historia zaczęła się jakieś 10 lat temu, kiedy zabrałam się za tłumaczenie pewnej książki. To były czasy kiedy dekorowano torty piekielnie twardą cukrową różą i kandyzowaną anżeliką. A ja byłam zachwycona kolorowymi tortami w najróżniejszych kształtach i rozmiarach, które widywałam wtedy w Wielkiej Brytanii...

Czytaj całość »

 

 Przeczytaj też:


Same zalety kolorowego tła

Foremka silikonowa do koronek - krok po kroku

Foremki silikonowe do figurek

Kwiaty cukrowe na druciku

Cukrowe Animacje Carlosa Lischetti


brak komentarzy


Kategorie: styl angielski, ciekawostki, dobre praktyki



piątek, 15 stycznia 2016

Faworki karnawałowe

te najbardziej tradycyjne i o wyszukanych formach


Faworki to jedne z moich ulubionych wypieków. Wspaniale nawiązują do tradycji, są dekoracyjne same w sobie, przyjemnie nakłaniają całą rodzinę do wspólnego spędzania czasu w kuchni i - mimo swojej pracochłonności - kojarzą się z zabawą, bo przecież to karnawał!

Czytaj całość »

 

 Przeczytaj też:


Ciastka, jak marzenie...

Temperowanie kapryśnej damy

Piernik staropolski przekładany

Tort czekoladowy Bożeny Sikoń

Słodkie tajemnice Bożeny Sikoń


brak komentarzy


Kategorie: przepisy, ciekawostki



wtorek, 15 grudnia 2015

Lukier królewski wraca na tron!

Jak go samodzielnie zrobić? Który rodzaj wybrać?


Lukier królewski jest często postrzegany przez początkujących dekoratorów jako bardzo trudny w użyciu. Jednak zapewniam, że poznanie kilku podstawowych technik i zrozumienie kluczowego znaczenia konsystencji otwiera drzwi do niezliczonych możliwości dekoracji, a połącznie go z lukrem plastycznym daje nieskończoną ilość kolejnych możliwości. Najtrudniejsze bywa jednak samo przygotowanie lukru królewskiego.

Czytaj całość »

 

 Przeczytaj też:


Cukrowe Animacje Carlosa Lischetti

Art Czeko

Same zalety kolorowego tła

Kreowanie tortów artystycznych na zamówienie

Foremka silikonowa do koronek - krok po kroku


2 komentarze


Kategorie: dekoracje, pierwsze kroki, styl angielski, dobre praktyki



poniedziałek, 28 września 2015

Przyjemność dzielenia się

Czy możesz być dobrym i cenionym nauczycielem?


Jeśli znasz grono osób, które cenią Twój talent do słodkich dekoracji albo pieczenia, a Ty czerpiesz satysfakcję z dzielenia się wiedzą i własnym doświadczeniem, może warto poważnie pomyśleć o prowadzeniu szkoleń lub warsztatów? Przeczytaj jakie cechy trzeba posiadać, żeby uczyć innych i czego można przy tym nauczyć się samemu.

Czytaj całość »

 

 Przeczytaj też:


O miłości do pieczenia,

Jak zaprojektować artystyczne wypieki

Słodkie tajemnice Bożeny Sikoń

Otwarty Festiwal Tortów Artystycznych 2015

Kreowanie tortów artystycznych na zamówienie


brak komentarz


Kategorie: moja firma, dobre praktyki




Szukaj

Kategorie
Autorzy

Agnieszka
Klimczak

Tadeusz
Branecki

Bożena
Sikoń

oraz goście »

Archiwum bloga