zaloguj   |   załóż konto

Styl angielski od podstaw

Agnieszka Klimczak

Całodniowe szkolenie, które będzie wspaniałym początkiem przygody ze stylem angielskim, niezależnie od kierunku, który wybiorą potem absolwenci.

  • Opis
  • Program
  • Nauczyciel
  • Organizacja
  • Opinie (3)
  • Galeria zdjęć

Praktyczne szkolenie wprowadzające do wszystkich aspektów szeroko rozumianego stylu angielskiego, od obłożenia makiety tortu lukrem plastycznym po torty piętrowe i odręczne napisy. Obejmuje fundamentalne zasady pracy z lukrem plastycznym, informacje o jego różnych rodzajach i o różnicach w ich stosowaniu, a także o wykorzystaniu lukru królewskiego i wszystkich rodzajów barwników spożywczych. Pokazuje szeroki wachlarz możliwości dekoracji, jakie daje styl angielski i jego różne kierunki: od tortów klasycznych, dekorowanych lukrem królewskim, po nowoczesne i dekorowane kwiatami cukrowymi.


Uczestnicy szkolenia nauczą się:

  • jak prawidłowo obłożyć tort lukrem plastycznym, niezależnie od jego kształtu (praca na makietach)
  • jak i kiedy stosować różne rodzaje lukru plastycznego
  • jak zbudować tort piętrowy bezpieczny w transporcie i wygodny przy krojeniu (oraz jak przygotować tort-makietę na wystawę lub konkurs)
  • jak niewielkim nakładem pracy wykonać efektowne dekoracje (wstążki, kokardki, falbanki, tabliczki...)
  • jak nadać powierzchni lukru plastycznego ciekawą fakturę i kiedy lukier z fakturą stosować
  • jak wybrać i wykonać lukier królewski odpowiedni do dekoracji tortów w stylu angielskim
  • jak dekorować lukrem królewskim trzema podstawowymi metodami: rysową, opadających linii i kontroli nacisku
  • jak samodzielnie wykonać napis z lukru królewskiego o kroju pasującym do stylu dekoracji
  • jakich rodzajów barwników spożywczych używać do jakich zastosowań (do barwienia lukru plastycznego, lukru królewskiego i malowania po powierzchni)
  • jak używać rękawów i okrągłych końcówek dekoratorskich
  • jak prawidłowo przygotować podkładkę pod tort (jaką wybrać, jak obłożyć ją lukrem plastycznym i udekorować wstążką)

Dowiedzą się:

  • jakie są kierunki stylu angielskiego i czym się charakteryzują
  • jakie rodzaje ciast wykonuje się w Wielkiej Brytanii i jak dostosować dekoracje z lukru plastycznego do smaków preferowanych w Polsce, tak by torty były nie tylko piękne, ale także pyszne
  • jakie są zalety i wady dekoracji w stylu angielskim
  • jaką funkcję pełnią składniki lukru plastycznego (przydatne podczas samodzielnej produkcji)
  • jakie narzędzia i surowce będą potrzebne do rozpoczęcia przygody z kwiatami cukrowymi
  • jak zaprojektować tort (nie tylko piętrowy) by stanowił spójną kompozycję
  • jak wykończyć tort, by sprawiał wrażenie dopracowanego
  • poznają narzędzia i techniki stosowane w różnych kierunkach dekoracji w stylu angielskim.

Szkolenie będzie wspaniałym początkiem przygody ze stylem angielskim, niezależnie od kierunku, który wybiorą potem absolwenci.

Osoby, które podejmowały już próby dekoracji tortów w stylu angielskim uzyskają odpowiedzi na nurtujące je pytania i nauczą się zapobiegać możliwym problemom.

Dla absolwentów poprzedniego szkolenia, pod tytułem "Styl angielski - szkolenie podstawowe", warsztaty będą utrwaleniem i rozszerzeniem zdobytej tam wiedzy i umiejętności.



#Lukier plastyczny, #styl angielski, #masa cukrowa, #wstążka, #kokardka, #falbanki, #tabliczka, #lukier królewski, #szprycowanie, #metoda rysowa, #metoda kontroli nacisku, #metoda opadających linii, #jak obłożyć tort lukrem plastycznym, #tylka, #faktura, #podkładka pod tort, #jak przykleić wstążkę na tort, #jak zrobić lukier plastyczny, #jak zrobić tort piętrowy, #akademia

Wybierz termin...
cena z VAT:

590 zł

ZAPISZ SIĘ
Chcesz znać kolejny termin?
Napisz, a powiadomimy
Cię jak go uruchomimy.
TEMATYKA

styl angielski, dekoracje wyciskane

POZIOM

solidne podstawy

CZAS TRWANIA

1 dzień (8h zegarowych)