
Styl angielski od podstaw
Agnieszka Klimczak
Całodniowe szkolenie, które będzie wspaniałym początkiem przygody ze stylem angielskim, niezależnie od kierunku, który wybiorą potem absolwenci.- Opis
- Program
- Nauczyciel
- Organizacja
- Opinie (3)
- Galeria zdjęć
Praktyczne szkolenie wprowadzające do wszystkich aspektów szeroko rozumianego stylu angielskiego, od obłożenia makiety tortu lukrem plastycznym po torty piętrowe i odręczne napisy. Obejmuje fundamentalne zasady pracy z lukrem plastycznym, informacje o jego różnych rodzajach i o różnicach w ich stosowaniu, a także o wykorzystaniu lukru królewskiego i wszystkich rodzajów barwników spożywczych. Pokazuje szeroki wachlarz możliwości dekoracji, jakie daje styl angielski i jego różne kierunki: od tortów klasycznych, dekorowanych lukrem królewskim, po nowoczesne i dekorowane kwiatami cukrowymi.
Uczestnicy szkolenia nauczą się:
- jak prawidłowo obłożyć tort lukrem plastycznym, niezależnie od jego kształtu (praca na makietach)
- jak i kiedy stosować różne rodzaje lukru plastycznego
- jak zbudować tort piętrowy bezpieczny w transporcie i wygodny przy krojeniu (oraz jak przygotować tort-makietę na wystawę lub konkurs)
- jak niewielkim nakładem pracy wykonać efektowne dekoracje (wstążki, kokardki, falbanki, tabliczki...)
- jak nadać powierzchni lukru plastycznego ciekawą fakturę i kiedy lukier z fakturą stosować
- jak wybrać i wykonać lukier królewski odpowiedni do dekoracji tortów w stylu angielskim
- jak dekorować lukrem królewskim trzema podstawowymi metodami: rysową, opadających linii i kontroli nacisku
- jak samodzielnie wykonać napis z lukru królewskiego o kroju pasującym do stylu dekoracji
- jakich rodzajów barwników spożywczych używać do jakich zastosowań (do barwienia lukru plastycznego, lukru królewskiego i malowania po powierzchni)
- jak używać rękawów i okrągłych końcówek dekoratorskich
- jak prawidłowo przygotować podkładkę pod tort (jaką wybrać, jak obłożyć ją lukrem plastycznym i udekorować wstążką)
Dowiedzą się:
- jakie są kierunki stylu angielskiego i czym się charakteryzują
- jakie rodzaje ciast wykonuje się w Wielkiej Brytanii i jak dostosować dekoracje z lukru plastycznego do smaków preferowanych w Polsce, tak by torty były nie tylko piękne, ale także pyszne
- jakie są zalety i wady dekoracji w stylu angielskim
- jaką funkcję pełnią składniki lukru plastycznego (przydatne podczas samodzielnej produkcji)
- jakie narzędzia i surowce będą potrzebne do rozpoczęcia przygody z kwiatami cukrowymi
- jak zaprojektować tort (nie tylko piętrowy) by stanowił spójną kompozycję
- jak wykończyć tort, by sprawiał wrażenie dopracowanego
- poznają narzędzia i techniki stosowane w różnych kierunkach dekoracji w stylu angielskim.
Szkolenie będzie wspaniałym początkiem przygody ze stylem angielskim, niezależnie od kierunku, który wybiorą potem absolwenci.
Osoby, które podejmowały już próby dekoracji tortów w stylu angielskim uzyskają odpowiedzi na nurtujące je pytania i nauczą się zapobiegać możliwym problemom.
Dla absolwentów poprzedniego szkolenia, pod tytułem "Styl angielski - szkolenie podstawowe", warsztaty będą utrwaleniem i rozszerzeniem zdobytej tam wiedzy i umiejętności.
#Lukier plastyczny, #styl angielski, #masa cukrowa, #wstążka, #kokardka, #falbanki, #tabliczka, #lukier królewski, #szprycowanie, #metoda rysowa, #metoda kontroli nacisku, #metoda opadających linii, #jak obłożyć tort lukrem plastycznym, #tylka, #faktura, #podkładka pod tort, #jak przykleić wstążkę na tort, #jak zrobić lukier plastyczny, #jak zrobić tort piętrowy, #akademia

Agnieszka Klimczak
Założycielka i właścicielka tortownia.pl, pasjonatka słodkiej kuchni i dekoracji, szczególnie w stylu angielskim.Ukończyła szereg specjalistycznych szkoleń cukierniczych w Wielkiej Brytanii, w tym także uprawniających do nauczania innych. Posiada kwalifikacje i wieloletnie doświadczenie w uczeniu dorosłych, młodzieży i dzieci. Jest także autorką publikacji w branżowej prasie cukierniczej oraz wydawcą i redaktorką merytoryczną książek o dekoracjach w języku polskim.
Absolwentka studium podyplomowego Mazowiecka Akademia Firm Rodzinnych (Family Business Academy) w Szkole Biznesu Politechniki Warszawskiej. Działalność gospodarczą prowadzi od 2006 roku.
W ramach działalności Akademii tortownia.pl ma na swoim koncie dziesiątki wykonanych tortów oraz setki uczniów biorących udział w dotychczasowych pokazach i szkoleniach praktycznych. Uczestnikom szkoleń przekazuje szeroką wiedzę o świecie dekoracji cukierniczych, dostępnych metodach i bieżących trendach.
W Akademii tortownia.pl prowadzi szkolenia:

Styl angielski od podstaw

Torty artystyczne - autorska pracownia

Indywidualne konsultacje: zakładam słodką firmę

Budowanie słodkiej marki (nie tylko) w mediach społecznościowych

Profesjonalny nauczyciel - dekoracje i cukiernictwo

Szkolenie na specjalne zamówienie
- wprowadzenie: podstawowe informacje o stylu angielskim i jego odmianach (torty klasyczne, nowoczesne i rzeźbione - tzw. 3D);
- informacje o zastosowaniach
- lukru plastycznego (uniwersalny, do modelowania, do bukietów i inne, gotowy i własnej produkcji),
- lukru królewskiego (różne rodzaje),
- barwników spożywczych (w płynie, proszku i paście/żelu),
- obkładanie lukrem plastycznym podkładki i atrap tortów w kształcie koła i kwadratu;
- nadawanie faktur powierzchni lukru plastycznego;
- "budowanie" tortów piętrowych i o podwójnej wysokości;
- barwienie lukru plastycznego;
- wykonywanie jadalnych wstążek i kokardek;
- przerwa;
- przygotowanie ozdobnej plakietki z falbanką (wprowadzenie do podstawowych technik stosowanych przy kwiatach cukrowych);
- przygotowanie i barwienie lukru królewskiego;
- ćwiczenie podstawowych technik pracy z lukrem królewskim (metoda opadających linii i kontroli nacisku, pisanie metoda rysową);
- wykonanie dekoracji i monogramu z lukru królewskiego;
- mocowanie wstążki wokół podkładki;
- zakończenie;
Jeśli na szkolenie nie zgłosi się minimalna liczba uczestników (6), szkolenie odbędzie się w innym terminie.
Miejsce zajęć:
Akademia tortownia.pl
ul. Tarnogórska 16
03-679 Warszawa
Zapewniamy:
- stanowiska pracy w pełni wyposażone w urządzenia i narzędzia,
- wszystkie potrzebne materiały i produkty,
- materiały drukowane zawierające ważne informacje do zapamiętania,
- możliwość zabrania wykonanych wyrobów,
- poczęstunek w czasie przerwy,
- dyplom potwierdzający ukończenie szkolenia.
Przeczytaj Regulamin Akademii tortownia.pl »
Aby dodać swoją opinię - zaloguj się ».
Nie masz jeszcze konta? Załóż konto »
Napisz, a powiadomimy
Cię jak go uruchomimy.
TEMATYKA
styl angielski, dekoracje wyciskane
POZIOM
solidne podstawy
CZAS TRWANIA
1 dzień (8h zegarowych)