UWAGA! W najbliższą sobotę sklep stacjonarny będzie nieczynny.
zaloguj   |   załóż konto

Oryginalne francuskie makaroniki

Thierry Ayel

Naucz się przygotowywać najprawdziwsze francuskie makaroniki! Thierry Ayel, mistrz cukiernictwa i szef kuchni, mieszkający i pracujący w Polsce, podzieli się swoim doświadczeniem i wiedzą na temat tych pysznych malutkich ciasteczek.

  • Opis
  • Program
  • Nauczyciel
  • Organizacja
  • Opinie (2)
  • Galeria zdjęć

Podczas sześciu godzin szkolenia, prowadzonego w języku polskim, poznasz sekrety doskonałego ciasta na makaroniki w dwóch wersjach smakowych oraz receptury aż czterech pysznych klasycznych kremów łączących te dwie słodkie mini bezy. Dowiesz się jak prawidłowo powinien przebiegać proces ich przygotowania. Poznasz warunki niezbędne aby makaroniki miały idealny kształt, wygląd i smak.

Makaroniki to małe, francuskie ciasteczka przypominające mini bezę, z wspaniałym kremowym nadzieniem pomiędzy dwoma chrupkimi skorupkami. Nie dość, że prezentują się naprawdę wyjątkowo, to w smaku są cudownie słodkie, chrupiące i bardzo kolorowe.
Rodowód pastelowych smakołyków wywodzi się z Francji, a pierwsze wzmianki o ciastkach z podobną strukturą można znaleźć już nawet w literaturze XIII wieku. Jednak dopiero 1830 cukiernicy wpadli na pomysł sklejenia dwóch ciasteczek słodkim aromatyzowanym kremem czy konfiturą o wymyślnym smaku. Receptura ta inspirowała wielu znanych cukierników regionalnych co spowodowało, że powstały makaroniki z Nancy, Amiens, Bouley i Saint Jean de Luz. W roku 1862 produkcją makaroników zajął się dom Laduree w Paryżu, który aż do dzisiaj jest najbardziej kultowym makaronikowym miejscem. na świecie. Te małe kolorowe cudeńka zdobywają popularność na całym świecie. Dlatego też chcemy, aby na stałe zagościły w Polsce.



#prezent, #szkolenie, #kurs, #warsztaty, #dekoracje, #dekorowanie, #makaroniki, #wyciskanie, #szprycowanie, #akademia

Wybierz termin...
cena z VAT:

590 zł

ZAPISZ SIĘ
Chcesz znać kolejny termin?
Napisz, a powiadomimy
Cię jak go uruchomimy.
TEMATYKA

cukiernictwo

POZIOM

solidne podstawy

CZAS TRWANIA

1 dzień (6h zegarowych)