zaloguj   |   załóż konto

Nauczyciele Akademii tortownia.pl



Agnieszka Klimczak, dyrektor Akademii tortownia.pl, tematyka: styl angielski, moja firma


Założycielka i właścicielka tortownia.pl, pasjonatka słodkiej kuchni i dekoracji, szczególnie w stylu angielskim.
Ukończyła szereg specjalistycznych szkoleń cukierniczych w Wielkiej Brytanii, w tym także uprawniających do nauczania innych. Posiada kwalifikacje i wieloletnie doświadczenie w uczeniu dorosłych, młodzieży i dzieci. Jest także autorką publikacji w branżowej prasie cukierniczej oraz wydawcą i redaktorką merytoryczną książek o dekoracjach w języku polskim.
Absolwentka studium podyplomowego Mazowiecka Akademia Firm Rodzinnych (Family Business Academy) w Szkole Biznesu Politechniki Warszawskiej. Działalność gospodarczą prowadzi od 2006 roku.
W ramach działalności Akademii tortownia.pl ma na swoim koncie dziesiątki wykonanych tortów oraz setki uczniów biorących udział w dotychczasowych pokazach i szkoleniach praktycznych. Uczestnikom szkoleń przekazuje szeroką wiedzę o świecie dekoracji cukierniczych, dostępnych metodach i bieżących trendach.


W Akademii tortownia.pl prowadzi szkolenia:


Styl angielski od podstaw

Profesjonalny nauczyciel - dekoracje i cukiernictwo

Bukiet babeczek - dekoracje wyciskane z kremu

Szkolenie na specjalne zamówienie

Torty artystyczne - autorska pracownia


Torty z dekoracją w stylu angielskim i klasyczną



Bożena Sikoń, tematyka: cukiernictwo, czekolada, dekoracje


Kreator smaku i dekoracji, mistrz cukiernictwa, absolwentka wielu szkoleń zawodowych i stażów zagranicznych, m.in. we Francji (szkoła Lenotre w Paryżu, szkoła w Yssingeaux k/Lionu) i Barcelonie. Laureatka konkursów krajowych i międzynarodowych (we Francji, Luksemburgu, Las Vegas), nauczycielka i mentorka wielu młodych polskich cukierników. Przez lata szef cukierni hotelu Jan III Sobieski.
W jej dorobku znajduje się również prowadzenie popularnych programów telewizyjnych, takich jak "Warsztaty smaku: łakocie Bożeny Sikoń" w telewizji KUCHNIA oraz udział w jury w "Polskim Turnieju Wypieków" w telewizji TLC.
Autorka niezliczonych przepisów na słodkości, bohaterka wywiadów telewizyjnych, w magazynach kulinarnych i prasie branżowej. Wielokrotnie jurorka konkursów cukierniczych.
Ucząc kładzie duży nacisk na umiejętność rozpoznawania i łączenia smaków oraz struktur, tak by przygotowane ciasta i desery były w pełni zharmonizowane. Uważa, że "je się oczami", zatem wielką wagę przykłada również do ozdabiania i sposobu podania deserów i tortów. Prowadzone przez nią szkolenia przebiegają w twórczej atmosferze, są wypełnione aktywną pracą przy stole cukierniczym oraz "nasiąknięte" praktyczną wiedzą.


W Akademii tortownia.pl prowadzi szkolenia:


Inspiracje Bożeny Sikoń - truskawki

Charlotte z gruszką i torty nowoczesne

Czekoladowe Petit Choux i torty z musami owocowymi

Profesjonalny nauczyciel - dekoracje i cukiernictwo

Szkolenie na specjalne zamówienie


Torty artystyczne - autorska pracownia

Bezy w cukiernictwie z Bożeną Sikoń

Tort świąteczny Bożeny Sikoń

Torty z dekoracją w stylu angielskim i klasyczną



Tadeusz Branecki, tematyka: kwiaty cukrowe, styl angielski


Wszechstronny nauczyciel Akademii tortownia.pl, ekspert słodkich dekoracji. Głównym obszarem jego zainteresowań są cukrowe kwiaty i figurki z lukru plastycznego.
Ukończył szereg specjalistycznych szkoleń w Wielkiej Brytanii, posiada bogate doświadczenie artystyczne, nie tylko związane z cukiernictwem. Tworzył postacie animowane, karykatury i grafiki satyryczne do czasopism, ilustrował książki i projektował opakowania użytkowe.
W sposób przystępny i pełen uśmiechu przekazuje uczestnikom szkoleń Akademii tortownia.pl praktyczne wskazówki i metody pracy wykorzystywane codziennie podczas tworzenia słodkich dekoracji na zamówienie najbardziej wymagających klientów.


W Akademii tortownia.pl prowadzi szkolenia:


Eustoma - dzwonek prerii

Modelowanie postaci z wiersza "Rzepka" J. Tuwima, część 2

Modelowanie postaci z wiersza "Rzepka" J. Tuwima

Modelowanie postaci z wiersza "Rzepka" J. Tuwima, część 1

Konwalie - projekt tortu z kwiatami cukrowymi


Kwiaty cukrowe od podstaw

Profesjonalny nauczyciel - dekoracje i cukiernictwo

Szkolenie na specjalne zamówienie

Torty artystyczne - autorska pracownia

Storczyk Cymbidium w kompozycji kwiatowej


Storczyk Aphrodite, szkolenie podstawowe

Kompozycje z kwiatów cukrowych, storczyki

Polne kwiaty: maki, chabry i rumianki

Wiosenny bukiet: żonkile, primule i bazie

Lilie cukrowe: Casablanca, Longiflorum, Stargazer


Tulipany cukrowe



Marcin Paździor, tematyka: czekolada


Specjalista od czekolady z ponad 20-letnim doświadczeniem zawodowym, zdobywanym pod okiem mistrzów w wielu krajach Europy. Uczestnik szkoleń z nowych trendów cukierniczych na światowym poziomie. Kilkukrotny juror międzynarodowego prestiżowego konkursu World Chocolate Masters, w którym uczestniczyć mogą tylko najlepsi. Wiedzę na temat uprawy, zbioru i przerobu ziarna kakaowego wzbogacił i ugruntował podczas pobytu na trzech różnych plantacjach ziarna kakaowego w Ameryce Południowej. Autor wielu publikacji na temat szeroko rozumianej czekolady w czasopismach branżowych. Twórca ręcznie robionych pralin, receptur pitnych czekolad, wyjątkowych deserów czy tabliczek czekoladowych, których można spróbować w wielu miejscach w Polsce, Czechach i na Słowacji. Jego pasją od najmłodszych lat jest czekolada, z której potrafi tworzyć zarówno wyrafinowane w smaku praliny, jak i niepowtarzalne rzeźby czekoladowe.


W Akademii tortownia.pl prowadzi szkolenia:


Szkolenie na specjalne zamówienie

Czekolada - praliny i trufle

Torty artystyczne - autorska pracownia



Jarmila Buczyńska, tematyka: lukier królewski


Urodziła się na Słowacji i z domu rodzinnego wyniosła tradycję przygotowywania na każde święta drobnych ciasteczek.
Dekoracji pierniczków nauczała zarówno przedszkolaki jak i słuchaczy Uniwersytetu Trzeciego Wieku. Jest często zapraszana do współpracy przez Muzeum Etnograficzne i domy kultury. Ciepła, dokładna i cierpliwa, chętnie dzieli się swoim doświadczeniem i pasją.


W Akademii tortownia.pl prowadzi szkolenia:


Szkolenie na specjalne zamówienie

Pierniczki na walentynki z lukrem królewskim

Lukier królewski - dekorowanie pierniczków

Pierniczki na Wielkanoc z lukrem królewskim



Thierry Ayel, tematyka: cukiernictwo


Francuski Szef Kuchni i Mistrz Cukiernictwa, ukończył Technikum Małej i Dużej Gastronomii w Saint-Etienne, a następnie otrzymał dyplom studiów zawodowych na kierunku Hotelarstwo-Gastronomia w Lyonie (Francja). Doświadczenie zdobywał w ekskluzywnych restauracjach Francji i Szwajcarii. Do Polski przyjechał turystycznie, jednak zdecydował się pozostać na stałe. Wielki miłośnik cukiernictwa. Umiejętności w tym zakresie zdobywał na licznych szkoleniach we Francji i innych krajach Europy. Poznawanie i odkrywanie nowych smaków i trendów to jego pasja, która przekłada się na jego pracę z deserami, gdyż "każdy deser jest jak biżuteria. Powinien być elegancki i wysublimowany." Od blisko 10 lat uczestniczy w pracach jury, zarówno podczas konkursów kulinarnych jak i cukierniczych, o zasięgu krajowym i międzynarodowym. Organizuje pokazy kulinarne, prowadzi live cooking, szkolenia i warsztaty dla amatorów i profesjonalistów.


W Akademii tortownia.pl prowadzi szkolenia:


Oryginalne francuskie makaroniki



Agnieszka Nożewska, tematyka: florystyka


Dyplom mistrza florystyki zdobyła w 2001 roku w Szkole Florystycznej Małgorzaty Niskiej. Posiada także dyplomy międzynarodowego sędziego florystycznego oraz plastyka-wystawiennika. Konsultant Biura Kwiatowego Holandia, autorka prac i artykułów do kwartalników dla florystów: Bukiety, Dom i Flora, Florum, brała udział w programach: Dekoratornia, Maja w Ogrodzie, Kawa czy Herbata, Nasz Nowy dom.  Od 14-stu lat prowadzi szkolenia i warsztaty w firmie Art&Decor. Zakochana w kwiatach od dziecka, tworzy z pasją kompozycje kwiatowe w każdej możliwej i niemożliwej formie zwracając jednak uwagę na solidne rzemiosło, które jest zawsze podstawą wszelkich prac artystycznych.


W Akademii tortownia.pl prowadzi szkolenia:


Dekorowanie tortów żywymi kwiatami



Agata Gutowska-Kowalczyk, tematyka: styl angielski


Uwielbia eksperymentować, poznawać nowe techniki i stosować je w nieszablonowy sposób. Nie ma takiej dekoratorskiej dziedziny, której nie chciałaby zgłębić. Pasjonuje ją odkrywanie nowych możliwości i łączenie swoich licznych artystycznych pasji. Wiele jeszcze przed nią, ale już może pochwalić się sukcesami w konkursach krajowych i międzynarodowych. W 2016 r. zdobyła 2 złote nagrody w konkursie Cake International w Londynie. Jej prace zostały również nagrodzone między innymi złotym i srebrnym medalem w dwóch edycjach Otwartego Festiwalu Tortów Artystycznych. Absolwentka szkoleń w Akademii tortownia.pl m.in. "Profesjonalny nauczyciel". Najwięcej inspiracji czerpie z przyrody. Piecze, dekoruje i zachwyca się światem.


W Akademii tortownia.pl prowadzi szkolenia:


Quilling - inspiracja papierem filigranowym w dekoracji cukierniczej



Beata Tomasiewicz, tematyka: papier opłatkowy, kwiaty cukrowe, styl angielski


Świetny nauczyciel i wspaniały pedagog. Pasja tworzenia towarzyszy jej od zawsze. Z zamiłowania i wykształcenia jest przyrodnikiem, dlatego jej dekoracje to przede wszystkim inspiracje pięknem natury. Obszarami jej szczególnego zainteresowania jest florystyka cukiernicza oraz dekoracje wykonywane z papieru jadalnego. Estetka, miłośniczka subtelnych, pełnych dobrego pastelowych dekoracji prezentująca indywidualny styl, rozpoznawalny wśród polskich dekoratorów.


W Akademii tortownia.pl prowadzi szkolenia:


Papier jadalny - subtelne kompozycje kwiatowe



Dominika Piwowar, tematyka: fotografia kulinarna


Z zamiłowania fotografka kulinarna, od kilku lat łącząca pasję do zdjęć z cukiernictwem. Prowadzi autorskiego bloga muffinkarnia.com, na którym dzieli się z innymi ulubionymi przepisami na słodkości. Jej zdjęcia ukazały się m.in. na łamach magazynu Shape i Kuchnia. Wielbicielka nastrojowego klimatu w fotografii, kolekcjonerka starych aparatów i pięknych wspomnień. Za najwspanialsze z możliwych uważa połączenie kawy i czekolady.


W Akademii tortownia.pl prowadzi szkolenia:


Fotografia kulinarna - torty i desery



Dorota Kamecka, tematyka: pedagogika


Pedagog, terapeutka, nauczycielka wychowania przedszkolnego z wieloletnim doświadczeniem pracy z dziećmi. Jako długoletnia dyrektor publicznego przedszkola, zaangażowana we wszechstronny rozwój wychowanków i przygotowanie do szkoły. Dba również o edukację rodziców organizując w ramach Akademii rodzica warsztaty dla opiekunów, na których wraz z innymi specjalistami i zaproszonymi gośćmi wprowadza dorosłych w świat ich dzieci.


W Akademii tortownia.pl prowadzi szkolenia:


Profesjonalny nauczyciel - dekoracje i cukiernictwo



Barbara Świątek, tematyka: metodyka nauczania


Dyrektor Instytutu Treningu Metodycznego, prezes Fundacji Pomocy Rodzinie SOWA. Doktorantka UW, absolwentka Instytutu Badań Edukacyjnych MEN na wydziale pedagogiki i Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej o specjalności Społeczna Psychologia Kliniczna, szkoły treningu i warsztatu psychologicznego.
Przeprowadziła wiele szkoleń z zakresu asertywnej komunikacji, radzenia sobie ze stresem i emocjami, aktywizacji zawodowej, skutecznego uczenia się, motywacji, umiejętności wychowawczych, motywacyjnych i efektywnego nauczania dla rodziców oraz rad pedagogicznych.


W Akademii tortownia.pl prowadzi szkolenia:


Profesjonalny nauczyciel - dekoracje i cukiernictwo


Dołącz do naszego grona!

Zostań nauczycielem
Akademii tortownia.pl

Masz wiedzę, doświadczenie i praktyczne umiejętności?
Chcesz i potrafisz przekazać
swoją wiedzę innym?
Wyślij CV i list motywacyjny na adres
Nauczyciele na blogu
Bożena Sikoń-Wojtal
Piernik staropolski przekładany


Tadeusz Branecki
Kwiaty cukrowe na druciku


Agnieszka Klimczak
Kumulacja pozytywnej energii,


Poznaj nas...